Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Hamnar Arlas guldko i Örebro?

http://www.klimatsmart.se/images/news/arlaguldko-semifinal250x210.jpg

Flera kommunala kök har tagit sig till semifinal i Arla Guldko. Virginska skolan är nominerad till Bästa matglädjeskola och i kategorin för Bästa miljöarbete kan Järle förskola och grundskolans skolrestauranger gå vidare till den stora finalen i april. Arla Guldko kallas ofta för matbranschens Oscar. Syftet med tävlingen är att lyfta fram och belöna bra förebilder, för att inspirera andra att satsa på matglädje och hållbarhetsarbete. Bästa miljöarbetet inom förskola och grundskola: I kategorin för Bästa miljöarbete har Järle förskola och skolrestaurangerna i kommunens grundskolor tagit sig till semifinal. – Vi är jätteglada och stolta över våra verksamheter och håller tummarna allt vi kan, säger Barbro Johansson, kostchef på Förvaltningen förskola och skola. Att komma till semifinal i stenhård konkurrens är stort. Det visar att långsiktigt strategiskt förbättringsarbete ger effekt och imponerar – inte bara lokalt. – Det är bland annat vårt målmedvetna arbete med konceptet "Smartare mat" som har gett utdelning, fortsätter Barbro. Med smartare mat menar vi att maten inte bara ska vara god och ha hög kvalitet, den ska också belasta miljön och klimatet så lite som möjligt. Virginska kan bli Bästa matglädjeskola: Fredrik Lundquist är kökschef på Virginska skolan. Han berättar om arbetet som ligger bakom nomineringen: – Vi lagar i mycket stor utsträckning mat från grunden och kokar egen ketchup, egen lingonsylt, gör egna kryddblandningar, bakar eget bröd med mera. Vi provar regelbundet nya maträtter och har en nära dialog med eleverna i matsalen, via sociala medier och genom matråd flera gånger per termin. Elevernas synpunkter är av stor vikt, säger Fredrik och avslutar: – Just nu har vi fokus på matsvinn och att skapa förståelse för hur mycket det påverkar både ekonomi och miljö. – Virginska skolan var nominerad i samma kategori även 2012, berättar Madelene Lagerlöf, kostchef på Gymnasieförvaltningen. Nu hoppas jag att deras långsiktiga kvalitetsarbete, och fantastiska arbetsglädje, tar dem hela vägen till final och seger. Det är personalen verkligen värda! Följ dem gärna på Instagram: virginska_skolrestaurangen. Nationell uppmärksamhet för kosten: Arla Guldko, Änglamarkspriset och Ekomatsligan är några av de nationella sammanhang där Örebros kostverksamheter visat framfötterna de senaste åren.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Hamnar Arlas guldko i Örebro?

2014-01-13
Flera kommunala kök har tagit sig till semifinal i Arla Guldko. Virginska skolan är nominerad till Bästa matglädjeskola och i kategorin för Bästa miljöarbete kan Järle förskola och grundskolans skolrestauranger gå vidare till den stora finalen i april.

Arla Guldko kallas ofta för matbranschens Oscar. Syftet med tävlingen är att lyfta fram och belöna bra förebilder, för att inspirera andra att satsa på matglädje och hållbarhetsarbete.

Bästa miljöarbetet inom förskola och grundskola:
I kategorin för Bästa miljöarbete har Järle förskola och skolrestaurangerna i kommunens grundskolor tagit sig till semifinal.

– Vi är jätteglada och stolta över våra verksamheter och håller tummarna allt vi kan, säger Barbro Johansson, kostchef på Förvaltningen förskola och skola. Att komma till semifinal i stenhård konkurrens är stort. Det visar att långsiktigt strategiskt förbättringsarbete ger effekt och imponerar – inte bara lokalt.

– Det är bland annat vårt målmedvetna arbete med konceptet "Smartare mat" som har gett utdelning, fortsätter Barbro.

Med smartare mat menar vi att maten inte bara ska vara god och ha hög kvalitet, den ska också belasta miljön och klimatet så lite som möjligt.

Virginska kan bli Bästa matglädjeskola:
Fredrik Lundquist är kökschef på Virginska skolan. Han berättar om arbetet som ligger bakom nomineringen:

– Vi lagar i mycket stor utsträckning mat från grunden och kokar egen ketchup, egen lingonsylt, gör egna kryddblandningar, bakar eget bröd med mera. Vi provar regelbundet nya maträtter och har en nära dialog med eleverna i matsalen, via sociala medier och genom matråd flera gånger per termin. Elevernas synpunkter är av stor vikt, säger Fredrik och avslutar:
– Just nu har vi fokus på matsvinn och att skapa förståelse för hur mycket det påverkar både ekonomi och miljö.

– Virginska skolan var nominerad i samma kategori även 2012, berättar Madelene Lagerlöf, kostchef på Gymnasieförvaltningen. Nu hoppas jag att deras långsiktiga kvalitetsarbete, och fantastiska arbetsglädje, tar dem hela vägen till final och seger. Det är personalen verkligen värda! Följ dem gärna på Instagram: virginska_skolrestaurangen.

Nationell uppmärksamhet för kosten:
Arla Guldko, Änglamarkspriset och Ekomatsligan är några av de nationella sammanhang där Örebros kostverksamheter visat framfötterna de senaste åren.

Senaste nyheter