Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Hälsokäk ā la carte på sjukhusen i Sthlm

http://www.klimatsmart.se/images/news/sll_logo.gif

Närlagad och ekologisk ā la carte till sjukhussängen där den serveras aptitligt. Förbud mot transfett och bulkmedel. *Hälsokök* är de rödgröna partiernas nya förslag för att minska undernäringen och förbättra hälsan bland Stockholms sjukhuspatienter. Vid en pressträff på Matmekka idag presenterade de rödgröna i landstinget sin första gemensamma politiska plattform inför valet 2010. Hälsokök innebär att patienterna erbjuds en ā la cartemeny och serveras färsklagad varm mat inom 45 minuter lagad av välutbildade sjukhuskockar. Köken ska rymmas i sjukhusen eller hos en närliggande restaurang. Förebilden är bland annat Hvidovre hospital i Danmark. Cirka 40 procent av sjukhuspatienterna bedöms idag lida av eller löpa risk förundernäring. - Stockholms patienter ska bli mätta och få i sig tillräckligt mycket näring när de ligger på sjukhus. Så är det allt för sällan idag. Istället för att njuta av sjukhusmaten - som är en viktig del i läkeprocessen upplever många patienter maten som oaptitlig. Det duger inte. Vi vill ge patienterna makten över maten, säger socialdemokraternas gruppledare Ingela Nylund Watz. - Vi ställer en rad nya krav på maten som inte funnits tidigare. Onödiga kemiska tillsatser som bulkmedel ska bort. Det ska även härdade transfetter och genmodifierade livsmedel. Patientmaten ska i högre grad bli ekologisk, närproducerad och säsongsanpassad. Engångsprodukter ska minimeras, säger Raymond Wigg, Miljöpartiets landstingsråd iopposition. - Maten ska vara god, nylagad och serveras på porslinstallrik. Det ska alltid erbjudas färska grönsaker och bröd till maten och mellanmål och näringsdryck för den som önskar. Patienten ska också kunna välja mellan olika portionsstorlekar och variationer på maten utifrån allergier och andra behov, säger Håkan Jörnehed (V), vice gruppledare. Hälsokök ska införas stegvis i hela landstinget med start bland de patienter som ligger inne länge. Modellen bedöms kosta lika mycket som dagens system med micromat och kantin. Hygienkraven är också desamma som på dagens kantinmat. Som komplement till Hälsoköken ska det också bli möjligt alla laga enkla mellanmål som gröt eller omelett på fler avdelningar. Även Nya Karolinska Sjukhuset ska rymma Hälsokök och något av sjukhusen i länet ska få i uppdrag att specialisera sig på kostens inverkan på hälsan. För mer information, kontakta: Ida Strutt (S), 737 39 38, ida.strutt@politik.sll.se Ingrid Falk (V), 070-737 41 16, ingrid.falk@politik.sll.se Elisabeth Richter (MP), 070-737 45 09, elisabeth.richter@politik.sll.se

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Hälsokäk ā la carte på sjukhusen i Sthlm

2009-11-23
Närlagad och ekologisk ā la carte till sjukhussängen där den serveras aptitligt. Förbud mot transfett och bulkmedel. *Hälsokök* är de rödgröna partiernas nya förslag för att minska undernäringen och förbättra hälsan bland Stockholms sjukhuspatienter. Vid en
pressträff på Matmekka idag presenterade de rödgröna i landstinget sin första gemensamma politiska plattform inför valet 2010.

Hälsokök innebär att patienterna erbjuds en ā la cartemeny och serveras färsklagad varm mat inom 45 minuter lagad av välutbildade sjukhuskockar. Köken ska rymmas i sjukhusen eller hos en närliggande restaurang. Förebilden är bland annat Hvidovre hospital i Danmark. Cirka 40 procent av sjukhuspatienterna bedöms idag lida av eller löpa risk förundernäring.

- Stockholms patienter ska bli mätta och få i sig tillräckligt mycket näring när de ligger på sjukhus. Så är det allt för sällan idag. Istället för att njuta av sjukhusmaten - som är en viktig del i läkeprocessen upplever många patienter maten som oaptitlig. Det duger inte. Vi vill ge patienterna makten över maten, säger socialdemokraternas gruppledare Ingela Nylund Watz.

- Vi ställer en rad nya krav på maten som inte funnits tidigare. Onödiga kemiska tillsatser som bulkmedel ska bort. Det ska även härdade transfetter och genmodifierade livsmedel. Patientmaten ska i högre grad bli ekologisk, närproducerad och säsongsanpassad. Engångsprodukter ska minimeras, säger Raymond Wigg, Miljöpartiets landstingsråd iopposition.

- Maten ska vara god, nylagad och serveras på porslinstallrik. Det ska alltid erbjudas färska grönsaker och bröd till maten och mellanmål och näringsdryck för den som önskar. Patienten ska också kunna välja mellan olika portionsstorlekar och variationer på maten utifrån allergier och andra behov, säger Håkan Jörnehed (V), vice gruppledare.

Hälsokök ska införas stegvis i hela landstinget med start bland de patienter som ligger inne länge. Modellen bedöms kosta lika mycket som dagens system med micromat och kantin. Hygienkraven är också desamma som på dagens kantinmat. Som komplement till Hälsoköken ska det också bli möjligt alla laga enkla mellanmål som gröt eller omelett på fler avdelningar. Även Nya Karolinska Sjukhuset ska rymma Hälsokök och något av sjukhusen i länet ska få i uppdrag att specialisera sig på kostens inverkan på hälsan.

För mer information, kontakta:
Ida Strutt (S), 737 39 38, ida.strutt@politik.sll.se
Ingrid Falk (V), 070-737 41 16, ingrid.falk@politik.sll.se
Elisabeth Richter (MP), 070-737 45 09, elisabeth.richter@politik.sll.se

Senaste nyheter