Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Fler går med i Gröna gaffeln

http://www.klimatsmart.se/images/news/naturskyddsforeningen158x110ag.gif

Naturskyddsföreningens kampanj Gröna gaffeln guidar restauranger till stora vinster för miljö och hälsan. Kampanjen handlar om att få restauranger att tydligare uppmärksamma sina gäster på miljösmarta maträtter. Det gör restauranger som deltar i Gröna gaffeln. Landstinget i Örebro är en förebild i att servera goda måltider och är nu första landsting som går med i Gröna gaffeln. – Det är mycket spännande att nu kunna lyfta fram det första landstinget som deltar i Gröna gaffeln, säger Svante Axelsson generalsekreterare på Naturskyddsföreningen. Det är lätt att göra en stor klimatinsats genom att välja vilken mat man ska äta. Så mycket som en tredjedel av svenskens klimatpåverkan kommer från maten. Och en grön rätt utan kött mer än halverar matens klimatpåverkan. En ny undersökning av lunchrestauranger som Naturskyddsföreningen genomfört visar att det fortfarande är svårt att lockas till att välja klimatsmarta gröna alternativ på restaurang. Över 100 restauranger i hela Sverige undersöktes och resultatet visar att alternativen presenteras långt ner på menyn och ofta som t.ex. ”veg paj” vilket är lika informativt som att presentera ”icke-veg paj”. Därför startar nu kampanjen Gröna gaffeln som visar på det smarta med att lyfta fram de gröna alternativen. Örebro läns landsting serverar 1 miljon portioner om året och har länge varit en förebild genom att erbjuda ekologiska alternativ till sina gäster. Nu deltar de i Gröna gaffeln och lyfter fram de gröna alternativen som ett gott och medvetet val för bättre hälsa och miljö. – Det är glädjande att se att vi får så mycket positiva signaler från våra gäster för det arbete vi gör med ekologisk mat. Nöjda gäster är det som är viktigast för vår verksamhet och det spelar en roll för patienthälsan, säger Mia Kling försörjningschef på Örebros läns landsting. I Sverige har köttkonsumtionen ökat med mer än 50 procent de senaste 20 åren. Att äta mer grönt har långt större betydelse än hur långt maten har transporterats eller packats. – Om vi alla byter till en grön dag, dvs. två rätter i veckan, motsvarar det utsläpp från 233.000 bilar under ett år. Att äta mer grönt är en klimatförbättrande åtgärd med många positiva följdeffekter, säger Svante Axelsson. För frågor kontakta: Svante Axelsson, generalsekreterare, 070-728 25 85, svante.axelsson@naturskyddsforeningen.se, Mia Kling, Försörjningschef Örebro läns landsting, 070-662 73 14, Mia.kling@orebroll.se, Emelie Hansson, jordbrukshandläggare 070-611 65 33, emelie.hansson@naturskyddsforeningen.se Gröna gaffeln Att göra medvetna val på restaurang upplevs idag som svårt. Sällan deklareras varifrån produkterna kommer och ofta serveras större köttbitar än vad som är hälsosamt eller bra för miljön. Till Sverige importeras idag nära 40 procent av det kött som äts och 80 procent av detta serveras på restauranger. När du väljer en grön rätt halverar du din mats klimatpåverkan - godare, enklare och billigare klimatbantning finns inte. Det är bakgrunden till Naturskyddsföreningens satsning på kampanjen ”Gröna Gaffeln” som lyfter de gröna alternativen på restauranger. Målet att få människor att äta vegetariskt en dag i veckan; ett medvetet val som både är klimatsmart, sunt, gott och prisvärt.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Fler går med i Gröna gaffeln

2010-07-07
Naturskyddsföreningens kampanj Gröna gaffeln guidar restauranger till stora vinster för miljö och hälsan. Kampanjen handlar om att få restauranger att tydligare uppmärksamma sina gäster på miljösmarta maträtter. Det gör restauranger som deltar i Gröna gaffeln. Landstinget i Örebro är en förebild i att servera goda måltider och är nu första landsting som går med i Gröna gaffeln.

– Det är mycket spännande att nu kunna lyfta fram det första landstinget som deltar i Gröna gaffeln, säger Svante Axelsson generalsekreterare på Naturskyddsföreningen.

Det är lätt att göra en stor klimatinsats genom att välja vilken mat man ska äta. Så mycket som en tredjedel av svenskens klimatpåverkan kommer från maten. Och en grön rätt utan kött mer än halverar matens klimatpåverkan.

En ny undersökning av lunchrestauranger som Naturskyddsföreningen genomfört visar att det fortfarande är svårt att lockas till att välja klimatsmarta gröna alternativ på restaurang. Över 100 restauranger i hela Sverige undersöktes och resultatet visar att alternativen presenteras långt ner på menyn och ofta som t.ex. ”veg paj” vilket är lika informativt som att presentera ”icke-veg paj”. Därför startar nu kampanjen Gröna gaffeln som visar på det smarta med att lyfta fram de gröna alternativen.

Örebro läns landsting serverar 1 miljon portioner om året och har länge varit en förebild genom att erbjuda ekologiska alternativ till sina gäster. Nu deltar de i Gröna gaffeln och lyfter fram de gröna alternativen som ett gott och medvetet val för bättre hälsa och miljö.

– Det är glädjande att se att vi får så mycket positiva signaler från våra gäster för det arbete vi gör med ekologisk mat. Nöjda gäster är det som är viktigast för vår verksamhet och det spelar en roll för patienthälsan, säger Mia Kling försörjningschef på Örebros läns landsting.

I Sverige har köttkonsumtionen ökat med mer än 50 procent de senaste 20 åren. Att äta mer grönt har långt större betydelse än hur långt maten har transporterats eller packats.

– Om vi alla byter till en grön dag, dvs. två rätter i veckan, motsvarar det utsläpp från 233.000 bilar under ett år. Att äta mer grönt är en klimatförbättrande åtgärd med många positiva följdeffekter, säger Svante Axelsson.

För frågor kontakta: Svante Axelsson, generalsekreterare, 070-728 25 85,
svante.axelsson@naturskyddsforeningen.se,
Mia Kling, Försörjningschef Örebro läns landsting, 070-662 73 14, Mia.kling@orebroll.se,
Emelie Hansson, jordbrukshandläggare 070-611 65 33, emelie.hansson@naturskyddsforeningen.se

Gröna gaffeln
Att göra medvetna val på restaurang upplevs idag som svårt. Sällan deklareras varifrån produkterna kommer och ofta serveras större köttbitar än vad som är hälsosamt eller bra för miljön. Till Sverige importeras idag nära 40 procent av det kött som äts och 80 procent av detta serveras på restauranger. När du väljer en grön rätt halverar du din mats klimatpåverkan - godare, enklare och billigare klimatbantning finns inte. Det är bakgrunden till Naturskyddsföreningens satsning på kampanjen ”Gröna Gaffeln” som lyfter de gröna alternativen på restauranger. Målet att få människor att äta vegetariskt en dag i veckan; ett medvetet val som både är klimatsmart, sunt, gott och prisvärt.


Läs mer:
Information, recept och film om mat och klimat hittas här: www.naturskyddsforeningen.se/klimatmat

Information om Örebro läns landstings ekologiska måltider:
www.orebroll.se/sv/Om-landstinget/Detta-ar-landstinget/Lednings--och verksamhetsstod/Forsorjning/Ekologiska-maltider/

Senaste nyheter