Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Bullerplank ger fjärrvärme

http://www.klimatsmart.se/images/news/svenskfjarrvarme240x96a.jpg

I Lerum slår man två flugor i en smäll när man bygger nytt bullerplank längs med järnvägen. Planket ska nämligen producera fjärrvärme med hjälp av solfångare. Ett av de största miljöproblemen i Lerum är bullernivåerna. Många som bor i närheten av Västra stambanan eller E20 har inte tillgång till en tyst plats i sitt hem. Alltså behöver man bygga ett bullerskydd. Inget konstigt eller speciellt med det. Speciellt, och till och med världsunikt, är det däremot att placera solfångare på det 400 meter långa planket och låta värmen de producerar flöda rakt ut i fjärrvärmenätet. Idén kläcktes av Björn Leuchovius från Floda som i över 25 år arbetat med att forska om och att sälja solfångare. Henrik Bengtsson som är projektledare från Lerums kommun nappade på idén och till våren 2014 hoppas man komma igång med bygget. Det som gör solfångarna så väl lämpade som bullerskydd är att de är tjocka och fulla med isolering och vatten och därigenom reducerar buller mycket bra. Det är vätskan i solfångaren som värms upp av solen. När den uppnått en tillräckligt hög temperatur leds den till ett teknikhus där det sitter en värmeväxlare och en koppling som leder ut värmen på fjärrvärmenätet. Runt 250 000 kilowattimmar per år tror man att anläggningen kommer att kunna producera. Det motsvarar ungefär den energi som går åt för att värma tio till femton villor. Projektet går under namnet Noisun och är ett samarbete mellan Lerums kommun, Lerum Fjärrvärme AB, Trafikverket och Sveriges Tekniska Forskningsinstitut. Kostnaden beräknas till 25 miljoner kronor där Lerums kommun står för den största biten. EU bidrar med fem miljoner genom miljöprogrammet Life+ . När det är klart ska det fungera som en demonstrationsanläggning för hela Europa. När bullerskyddet står klart ska det minska bullret från järnvägen med tio decibel, vilket upplevs som en halvering av ljudet. Ljudet från E20 väntas minska med mellan fyra och fem decibel.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Lars Andrén

Dela på Facebook

Bullerplank ger fjärrvärme

2013-09-06
I Lerum slår man två flugor i en smäll när man bygger nytt bullerplank längs med järnvägen. Planket ska nämligen producera fjärrvärme med hjälp av solfångare.

Ett av de största miljöproblemen i Lerum är bullernivåerna. Många som bor i närheten av Västra stambanan eller E20 har inte tillgång till en tyst plats i sitt hem. Alltså behöver man bygga ett bullerskydd. Inget konstigt eller speciellt med det. Speciellt, och till och med världsunikt, är det däremot att placera solfångare på det 400 meter långa planket och låta värmen de producerar flöda rakt ut i fjärrvärmenätet.

Idén kläcktes av Björn Leuchovius från Floda som i över 25 år arbetat med att forska om och att sälja solfångare. Henrik Bengtsson som är projektledare från Lerums kommun nappade på idén och till våren 2014 hoppas man komma igång med bygget.

Det som gör solfångarna så väl lämpade som bullerskydd är att de är tjocka och fulla med isolering och vatten och därigenom reducerar buller mycket bra. Det är vätskan i solfångaren som värms upp av solen. När den uppnått en tillräckligt hög temperatur leds den till ett teknikhus där det sitter en värmeväxlare och en koppling som leder ut värmen på fjärrvärmenätet. Runt 250 000 kilowattimmar per år tror man att anläggningen kommer att kunna producera. Det motsvarar ungefär den energi som går åt för att värma tio till femton villor.

Projektet går under namnet Noisun och är ett samarbete mellan Lerums kommun, Lerum Fjärrvärme AB, Trafikverket och Sveriges Tekniska Forskningsinstitut. Kostnaden beräknas till 25 miljoner kronor där Lerums kommun står för den största biten. EU bidrar med fem miljoner genom miljöprogrammet Life+ . När det är klart ska det fungera som en demonstrationsanläggning för hela Europa. När bullerskyddet står klart ska det minska bullret från järnvägen med tio decibel, vilket upplevs som en halvering av ljudet. Ljudet från E20 väntas minska med mellan fyra och fem decibel.

Senaste nyheter