Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Endast kvistar och grenar i majbrasan

http://www.klimatsmart.se/images/news/sita153x100.jpg

Vårens intåg innebär att många förbereder för sommarsäsongen. Man byter ut eller renoverar trädgårdsmöbler, beskär buskar och träd och passar på att rensa i förråd och garage. Detta skapar avfall som ska sorteras på kommunens återvinningscentral för att kunna återvinnas på rätt sätt. – Vi märker en ökad mängd avfall på återvinningscentralerna i samband med att hushållen förbereder sig för sommarsäsongen. Exempel på säsongstypiskt avfall är träolja, färg, förpackningar och gamla trädgårdsmöbler som uppstår i samband med att man gör fint inför sommaren i sin trädgård, säger Kjell Johnsson, utvecklingschef på SITA. Många passar på att vårstäda i trädgård och förråd under valborgsmässohelgen. Men endast kvistar och grenar får eldas i majbrasan. Allt annat avfall lämnas och sorteras på återvinningscentralen, som tar emot stora mängder avfall i samband med att vinter blir vår. Valborgsbrasan är en tradition som vi samlas vid, men den är också ett tillfälle att elda upp resterna från vårstädningen i trädgården. Men det är bara obehandlat trä som grenar, kvistar och ris som får läggas på brasan. Annat avfall från vårstädningen i trädgården sorteras på närmaste återvinningscentral. – Majbrasor är en trevlig tradition, men det är viktigt att ingenting annat än obehandlat trä slängs på brasan. Behandlat trä och annat avfall innehåller ämnen som gör att det måste lämnas in så att det tas om hand på rätt sätt. Faktum är att även grenarna som många eldar upp gör mer nytta i återvinningen där de komposteras eller utvinns som energi, säger Kjell Johnsson. Så här sorterar du vårstädningens avfall: Grovavfall: Trädgårdsmöbler - trä, Spaljé trä, Spaljé plast, Madrasser, Dörrar, Staket, Skidor, Möbler, Pulkor, Cykel, Trädgårdsmöbler - plast Farligt avfall: Bilbatterier, Bekämpningsmedel, Målarfärg, Penseltvätt, Träolja (utemöbler och trädäck) Plastförpackning: Plastdunk, Plastflaskor Glasförpackning: Ölflaska, Vinflaska, Glasburk Trädgårdsavfall: Grenar från beskärda träd, Buskar Tidning: Reklamblad, Tidningar, Kataloger Hushållsavfall: Böcker, Blomkrukor i plast, Cykeldäck - slangen Pappersförpackning: Mjölkpaket, Skolåda

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Endast kvistar och grenar i majbrasan

2012-04-27
Vårens intåg innebär att många förbereder för sommarsäsongen. Man byter ut eller renoverar trädgårdsmöbler, beskär buskar och träd och passar på att rensa i förråd och garage. Detta skapar avfall som ska sorteras på kommunens återvinningscentral för att kunna återvinnas på rätt sätt.

– Vi märker en ökad mängd avfall på återvinningscentralerna i samband med att hushållen förbereder sig för sommarsäsongen. Exempel på säsongstypiskt avfall är träolja, färg, förpackningar och gamla trädgårdsmöbler som uppstår i samband med att man gör fint inför sommaren i sin trädgård, säger Kjell Johnsson, utvecklingschef på SITA.

Många passar på att vårstäda i trädgård och förråd under valborgsmässohelgen. Men endast kvistar och grenar får eldas i majbrasan. Allt annat avfall lämnas och sorteras på återvinningscentralen, som tar emot stora mängder avfall i samband med att vinter blir vår.

Valborgsbrasan är en tradition som vi samlas vid, men den är också ett tillfälle att elda upp resterna från vårstädningen i trädgården. Men det är bara obehandlat trä som grenar, kvistar och ris som får läggas på brasan. Annat avfall från vårstädningen i trädgården sorteras på närmaste återvinningscentral.

– Majbrasor är en trevlig tradition, men det är viktigt att ingenting annat än obehandlat trä slängs på brasan. Behandlat trä och annat avfall innehåller ämnen som gör att det måste lämnas in så att det tas om hand på rätt sätt. Faktum är att även grenarna som många eldar upp gör mer nytta i återvinningen där de komposteras eller utvinns som energi, säger Kjell Johnsson.

Så här sorterar du vårstädningens avfall:

Grovavfall: Trädgårdsmöbler - trä, Spaljé trä, Spaljé plast, Madrasser, Dörrar, Staket, Skidor, Möbler, Pulkor, Cykel, Trädgårdsmöbler - plast

Farligt avfall: Bilbatterier, Bekämpningsmedel, Målarfärg, Penseltvätt, Träolja (utemöbler och trädäck)

Plastförpackning: Plastdunk, Plastflaskor

Glasförpackning: Ölflaska, Vinflaska, Glasburk

Trädgårdsavfall: Grenar från beskärda träd, Buskar

Tidning: Reklamblad, Tidningar, Kataloger

Hushållsavfall: Böcker, Blomkrukor i plast, Cykeldäck - slangen

Pappersförpackning: Mjölkpaket, Skolåda
Källa: SITA Sverige

Senaste nyheter