Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Kalmar producerar egen biogas som sparar 70% CO2

http://www.klimatsmart.se/images/news/eon-matavfall250x177.jpg

Kalmar tar sats mot framtiden med äppelskruttar, potatisskal, gödsel, avloppsslam och slakteriavfall. Med biogas gör kommunen en insats för klimatet och för närmiljön. Så här gör Kalmar: Sedan 1990 har koldioxidutsläppen i Kalmar minskat med hela 42 procent. Nu återstår den stora utmaningen. Klimatbelastningen från trafiken ska sänkas. – Hela länet är en stor lantbruksregion. Vi har mycket substrat för biogas, det vill säga organiskt avfall som ändå måste hanteras. Det var så vi började fundera, säger Karin Löfström, strateg för ekologisk hållbarhet på Kalmar kommun. Bättre för närmiljön: Det organiska avfallet behandlas och blir närproducerad biogas som bilar och bussar kan köra på. Koldioxidutsläppen kan då sänkas med drygt 70 procent jämfört med bensin och diesel. När du kör på biogas reducerar du också utsläppen av kväveoxider och minimerar samtidigt luftföroreningar orsakade av sot, stoft och skadliga partiklar. Det är en insats för klimatet som även bidrar till en bättre närmiljö. – För vår del bidrar biogasen också till minskad övergödning av Östersjön och till att skapa arbetstillfällen i kommunen. Biogasen gynnar affären för våra lantbrukare och entreprenörer. Kör på ditt matavfall: Hushållens matavfall är numera också en del av biogasproduktionen i Kalmar. Kretsloppet sluts när resterna efter produktionen blir näringsrikt biogödsel för traktens åkermark. – Att få ihop hela kedjan från avfall till användning är ren miljövinst. Redan 2007 öppnade E.ON ett gastankställe i Kalmar, och ytterligare ett byggde More Biogas år 2014. Idag kör Länstrafiken både stadsbussar och en hel del regiontrafik på biogas, säger Karin Löfström. Alla kan vara med: I kommunens verksamhet ska personalen köra med el- och gasbilar är det bestämt. De 5 000 anställda har också möjlighet att leasa en sådan bil privat och bidra till att öka användningen av förnybara drivmedel. Satsningen är tänkt att skapa utbud och trygghet så att kommuninvånare och företag ska våga välja miljöbil. Gynnar regionens utveckling: Kalmar har kommit en god bit på sin väg mot ett förnybart Sverige. – Satsningen känns bra för hela regionens utveckling, betonar Karin Löfström.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Lars Andrén

Dela på Facebook

Kalmar producerar egen biogas som sparar 70% CO2

2016-10-03
Kalmar tar sats mot framtiden med äppelskruttar, potatisskal, gödsel, avloppsslam och slakteriavfall. Med biogas gör kommunen en insats för klimatet och för närmiljön.

Så här gör Kalmar:
Sedan 1990 har koldioxidutsläppen i Kalmar minskat med hela 42 procent. Nu återstår den stora utmaningen. Klimatbelastningen från trafiken ska sänkas.

– Hela länet är en stor lantbruksregion. Vi har mycket substrat för biogas, det vill säga organiskt avfall som ändå måste hanteras. Det var så vi började fundera, säger Karin Löfström, strateg för ekologisk hållbarhet på Kalmar kommun.

Bättre för närmiljön:
Det organiska avfallet behandlas och blir närproducerad biogas som bilar och bussar kan köra på. Koldioxidutsläppen kan då sänkas med drygt 70 procent jämfört med bensin och diesel. När du kör på biogas reducerar du också utsläppen av kväveoxider och minimerar samtidigt luftföroreningar orsakade av sot, stoft och skadliga partiklar. Det är en insats för klimatet som även bidrar till en bättre närmiljö.

– För vår del bidrar biogasen också till minskad övergödning av Östersjön och till att skapa arbetstillfällen i kommunen. Biogasen gynnar affären för våra lantbrukare och entreprenörer.

Kör på ditt matavfall:
Hushållens matavfall är numera också en del av biogasproduktionen i Kalmar. Kretsloppet sluts när resterna efter produktionen blir näringsrikt biogödsel för traktens åkermark.

– Att få ihop hela kedjan från avfall till användning är ren miljövinst. Redan 2007 öppnade E.ON ett gastankställe i Kalmar, och ytterligare ett byggde More Biogas år 2014. Idag kör Länstrafiken både stadsbussar och en hel del regiontrafik på biogas, säger Karin Löfström.

Alla kan vara med:
I kommunens verksamhet ska personalen köra med el- och gasbilar är det bestämt. De 5 000 anställda har också möjlighet att leasa en sådan bil privat och bidra till att öka användningen av förnybara drivmedel. Satsningen är tänkt att skapa utbud och trygghet så att kommuninvånare och företag ska våga välja miljöbil.

Gynnar regionens utveckling:
Kalmar har kommit en god bit på sin väg mot ett förnybart Sverige.

– Satsningen känns bra för hela regionens utveckling, betonar Karin Löfström.

Senaste nyheter