Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

43 procent vill ha ekologisk julskinka

http://www.klimatsmart.se/images/news/jordpatrynet-julskinka250x223.jpg

Nästan sex av tio tycker att julskinkan är den viktigaste maträtten på julbordet och alltfler bryr sig om hur grisen har haft det. 43 procent väljer helst ekologisk julskinka, en kraftig ökning jämfört med förra året. Det visar en helt färsk undersökning av drygt 1000 konsumenter som undersökningsföretaget YouGov gjort på uppdrag av landets 24 ekologiska KRAV-grisuppfödare. Julskinkan intar en särställning på julbordet. Hela 57 procent av svenska folket tycker att julskinkan är den viktigaste maträtten. Och alltfler, 84 procent i år, tycker det är viktigt att skinkan kommer från djur som haft det bra mot 76 procent förra året. 43 procent väljer helst ekologisk mot 38 procent i fjol, en ökning med 5 procentenheter. Grisar som föds upp som KRAV-grisar får till skillnad från EU-ekologiska grisar beta riktigt gräs och klöver under minst fyra månader. Hela 80 procent av svenskarna uppger nu att de helst vill köpa griskött från djur som betat utomhus på sommaren. Det är en ökning med 7 procentenheter jämfört med i fjol. – Vi har känt av det ökade suget efter eko och föder upp 15 procent fler KRAV-grisar nu jämfört med 2013, men vi står trots det för bara omkring 1 procent av det svenska grisköttet, säger Mats Schörling som är ordförande för landets KRAV-grisproducenter i föreningen Jord på Trynet. – Efterfrågan fortsätter att öka snabbare än tillgången. Totalt produceras cirka 375 ton KRAV-skinka i år. Det räcker till omkring 125 000 julbord om varje skinka väger 3 kilo, säger Dirk van der Krogt på Svenskt Butikskött som är störst i landet på ekokött. Undersökningen visar också att vi äter mindre kött men alltmer ekologiskt. Andelen som har minskat sin köttkonsumtion under de senaste två åren har ökat med 9 procentenheter, från 25 procent 2011 till 34 procent i år. Parallellt har andelen som köper mer ekologiskt kött nu jämfört med för två år sedan ökat med 15 procent, från 35 procent år 2011 till 50 procent i år. Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov under perioden 9 - 10 december 2014. Totalt har 1005 intervjuer genomförts via internet med män och kvinnor 18-74 år i Sverige. Bara cirka 3000 av alla 125 000 skinkor från Jord på Trynet får märkas med KRAV-loggan eftersom KRAV inte tillåter att skinkan saltas på traditionellt vis med nitrit. På alla traditionella skinkor från svenska KRAV-ekologisk grisar står det istället ”Skinka av KRAV-certifierad råvara” i ingrediensförteckningen. Alla ekologiska skinkor märkta med Änglamark, I Love ECO, Garant EKO eller Svenskt Butikskött kommer från någon av Jord på Trynet-böndernas KRAV-ekologiska gårdar. För ytterligare information, se www.jordpatrynet.se, eller kontakta: - Mats Schörling, grisbonde och ordförande i Jord på Trynet, telefon 070-312 98 80 - Dirk van der Krogt, Svenskt Butikskött, telefon 073-752 24 97 - Carina Andersson, grisbonde Jord på Trynet, telefon 070-345 81 75 Jord på Trynet är 24 svenska ekologiska bönder som föder upp nästan alla KRAV- grisar i Sverige. Fler än så är vi inte. Tillsammans föder vi upp runt 24 000 grisar om året. Det är mindre än 1 procent av alla grisar som produceras i Sverige. Vårt mål är att öka andelen KRAV-grisar. Vi tycker nämligen att grisar ska få vara utomhus och böka i riktig jord precis som vilda grisar. När grisar bökar får de jord på trynet. Därför heter vi just så.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

43 procent vill ha ekologisk julskinka

2014-12-16
Ekologisk julskinka
Nästan sex av tio tycker att julskinkan är den viktigaste maträtten på julbordet och alltfler bryr sig om hur grisen har haft det. 43 procent väljer helst ekologisk julskinka, en kraftig ökning jämfört med förra året. Det visar en helt färsk undersökning av drygt 1000 konsumenter som undersökningsföretaget YouGov gjort på uppdrag av landets 24 ekologiska KRAV-grisuppfödare.

Julskinkan intar en särställning på julbordet. Hela 57 procent av svenska folket tycker att julskinkan är den viktigaste maträtten. Och alltfler, 84 procent i år, tycker det är viktigt att skinkan kommer från djur som haft det bra mot 76 procent förra året. 43 procent väljer helst ekologisk mot 38 procent i fjol, en ökning med 5 procentenheter.

Grisar som föds upp som KRAV-grisar får till skillnad från EU-ekologiska grisar beta riktigt gräs och klöver under minst fyra månader. Hela 80 procent av svenskarna uppger nu att de helst vill köpa griskött från djur som betat utomhus på sommaren. Det är en ökning med 7 procentenheter jämfört med i fjol.

– Vi har känt av det ökade suget efter eko och föder upp 15 procent fler KRAV-grisar nu jämfört med 2013, men vi står trots det för bara omkring 1 procent av det svenska grisköttet, säger Mats Schörling som är ordförande för landets KRAV-grisproducenter i föreningen Jord på Trynet.

– Efterfrågan fortsätter att öka snabbare än tillgången. Totalt produceras cirka 375 ton KRAV-skinka i år. Det räcker till omkring 125 000 julbord om varje skinka väger 3 kilo, säger Dirk van der Krogt på Svenskt Butikskött som är störst i landet på ekokött.

Undersökningen visar också att vi äter mindre kött men alltmer ekologiskt. Andelen som har minskat sin köttkonsumtion under de senaste två åren har ökat med 9 procentenheter, från 25 procent 2011 till 34 procent i år. Parallellt har andelen som köper mer ekologiskt kött nu jämfört med för två år sedan ökat med 15 procent, från 35 procent år 2011 till 50 procent i år.
Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov under perioden 9 - 10 december 2014. Totalt har 1005 intervjuer genomförts via internet med män och kvinnor 18-74 år i Sverige.

Bara cirka 3000 av alla 125 000 skinkor från Jord på Trynet får märkas med KRAV-loggan eftersom KRAV inte tillåter att skinkan saltas på traditionellt vis med nitrit. På alla traditionella skinkor från svenska KRAV-ekologisk grisar står det istället ”Skinka av KRAV-certifierad råvara” i ingrediensförteckningen. Alla ekologiska skinkor märkta med Änglamark, I Love ECO, Garant EKO eller Svenskt Butikskött kommer från någon av Jord på Trynet-böndernas KRAV-ekologiska gårdar.

För ytterligare information, se www.jordpatrynet.se, eller kontakta:
- Mats Schörling, grisbonde och ordförande i Jord på Trynet, telefon 070-312 98 80
- Dirk van der Krogt, Svenskt Butikskött, telefon 073-752 24 97
- Carina Andersson, grisbonde Jord på Trynet, telefon 070-345 81 75

Jord på Trynet är 24 svenska ekologiska bönder som föder upp nästan alla KRAV- grisar i Sverige. Fler än så är vi inte. Tillsammans föder vi upp runt 24 000 grisar om året. Det är mindre än 1 procent av alla grisar som produceras i Sverige. Vårt mål är att öka andelen KRAV-grisar. Vi tycker nämligen att grisar ska få vara utomhus och böka i riktig jord precis som vilda grisar. När grisar bökar får de jord på trynet. Därför heter vi just så.

Senaste nyheter