Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

10 år med ökad återvinning

http://www.klimatsmart.se/images/news/retur250x188.jpg

I år är det 10 år sedan Pantamera-fabriken, en av Europas största och modernaste pantanläggningar, invigdes i Norrköping. Under de tio åren har fabriken sammanlagt tagit emot cirka 12,5 miljarder burkar och PET-flaskor i en ständigt ökande takt. – Varje burk och PET-flaska som pantas bidrar till energibesparing. Vi har, genom att panta våra burkar och PET-flaskor under de här tio åren, gjort en energibesparing på cirka 2,5 miljarder kWh, vilket motsvarar årsförbrukningen av hushållsel för en halv miljon svenska hushåll, säger Katarina Lundell, kommunikationschef för Pantamera. När pantsystemet infördes på aluminiumburkar för snart 30 år sedan återvanns omkring 60 procent av alla burkar. Idag ligger den siffran på cirka 90 procent. – Vi är ännu inte klara med statistiken för 2012, men allt pekar på att vi sätter nytt pantrekord i år igen, säger Katarina. Återvinningen har ökat konstant de senaste tio åren och enligt Katarina finns det flera anledningar. – Det handlar självklart om att vi blir alltmer medvetna om de miljöutmaningar vi står inför. För oss gäller det att bidra till ökad kunskap och att se till att göra det enkelt för människor att gå från tanke till handling. Därför satsar vi mycket på att öka tillgängligheten bland annat genom samarbeten med handeln, kommuner, föreningar och olika organisationer, säger Katarina. De senaste åren har Pantamera arbetat för att öka tillgängligheten till pantsystemet för konsumenterna. Idag finns det drygt åttatusen ställen där man kan lämna sin pant, av dessa är drygt tretusen butiker med pantautomater. – Vi försöker helt enkelt att anpassa pantsystemet till hur samhället ser ut i dag med de nya konsumtionsmönster vi har. Idag konsumeras allt mer dricka utanför hemmet, det vi brukar kalla on-the-go-konsumtion. Då är det naturligtvis viktigt att man kan göra sig av med sin burk eller PET-flaska på ett enkelt sätt. Ju lättare det är att göra en miljöinsats desto bättre, säger Katarina Lundell. Pantamera har inlett samarbeten med olika turistanläggningar, bland annat i fjällen och på campingplatser. Man samarbetar också med ett 50-tal kommuner, idrottsföringar, festivalarrangörer, djurparker, flygplatser, restauranger och bensinstationer, för att nämna några. – Vi är ständigt på jakt efter nya samarbeten för att göra det så enkelt som möjligt för alla att panta och på så sätt göra en miljöinsats som gör skillnad, avslutar Katarina. Genom att återvinna aluminium istället för att nytillverka minskar man koldioxidutsläppen med 10 ton per ton återvunnen aluminium. När det gäller återvinning av PET-material ligger samma siffra på cirka 2 ton koldioxid per ton återvunnen plast. För mer information kontakta: Katarina Lundell, marknadschef Returpack, 011-19 19 82, 0705-64 53 75, Katarina.lundell@returpack.se.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

10 år med ökad återvinning

2013-03-06
I år är det 10 år sedan Pantamera-fabriken, en av Europas största och modernaste pantanläggningar, invigdes i Norrköping. Under de tio åren har fabriken sammanlagt tagit emot cirka 12,5 miljarder burkar och PET-flaskor i en ständigt ökande takt.

– Varje burk och PET-flaska som pantas bidrar till energibesparing. Vi har, genom att panta våra burkar och PET-flaskor under de här tio åren, gjort en energibesparing på cirka 2,5 miljarder kWh, vilket motsvarar årsförbrukningen av hushållsel för en halv miljon svenska hushåll, säger Katarina Lundell, kommunikationschef för Pantamera.

När pantsystemet infördes på aluminiumburkar för snart 30 år sedan återvanns omkring 60 procent av alla burkar. Idag ligger den siffran på cirka 90 procent.

– Vi är ännu inte klara med statistiken för 2012, men allt pekar på att vi sätter nytt pantrekord i år igen, säger Katarina.

Återvinningen har ökat konstant de senaste tio åren och enligt Katarina finns det flera anledningar.

– Det handlar självklart om att vi blir alltmer medvetna om de miljöutmaningar vi står inför. För oss gäller det att bidra till ökad kunskap och att se till att göra det enkelt för människor att gå från tanke till handling. Därför satsar vi mycket på att öka tillgängligheten bland annat genom samarbeten med handeln, kommuner, föreningar och olika organisationer, säger Katarina.

De senaste åren har Pantamera arbetat för att öka tillgängligheten till pantsystemet för konsumenterna. Idag finns det drygt åttatusen ställen där man kan lämna sin pant, av dessa är drygt tretusen butiker med pantautomater.

– Vi försöker helt enkelt att anpassa pantsystemet till hur samhället ser ut i dag med de nya konsumtionsmönster vi har. Idag konsumeras allt mer dricka utanför hemmet, det vi brukar kalla on-the-go-konsumtion. Då är det naturligtvis viktigt att man kan göra sig av med sin burk eller PET-flaska på ett enkelt sätt. Ju lättare det är att göra en miljöinsats desto bättre, säger Katarina Lundell.

Pantamera har inlett samarbeten med olika turistanläggningar, bland annat i fjällen och på campingplatser. Man samarbetar också med ett 50-tal kommuner, idrottsföringar, festivalarrangörer, djurparker, flygplatser, restauranger och bensinstationer, för att nämna några.

– Vi är ständigt på jakt efter nya samarbeten för att göra det så enkelt som möjligt för alla att panta och på så sätt göra en miljöinsats som gör skillnad, avslutar Katarina.

Genom att återvinna aluminium istället för att nytillverka minskar man koldioxidutsläppen med 10 ton per ton återvunnen aluminium. När det gäller återvinning av PET-material ligger samma siffra på cirka 2 ton koldioxid per ton återvunnen plast.

För mer information kontakta:
Katarina Lundell, marknadschef Returpack, 011-19 19 82, 0705-64 53 75, Katarina.lundell@returpack.se.
Källa: Returpack

Senaste nyheter