Redaktör:
Jens Ljunggren
Svenska livsmedelsbolag utvecklar vegetabiliska alternativ till kött
2020-12-05
Eva Tornberg och Anna Kjellström
Scandi Standard och Veg of Lund har påbörjat ett samarbete för att få fram fler av framtidens växtbaserade livsmedel.
I december startade bolagen en gemensam forskargrupp med målet att inom ett eller två år kunna erbjuda helt nya livsmedel som möter den starka konsumenttrenden med ökande efterfrågan på växtbaserade produkter med hög kvalitet och lågt klimatavtryck.
Scandi Standard är Nordens ledande producent av kycklingbaserade livsmedelsprodukter med varumärken som Kronfågel och Danpo och Veg of Lund är ett innovativt företag som har stor kompetens när det gäller växtbaserade livsmedel.
Utvecklingsprojektet drivs av Veg of Lunds forsknings- och utvecklingschef Eva Tornberg, som även är professor vid Lunds universitet, samt av projektassistenten Anna Kjellström.
Planerna är att använda Veg of Lunds patent och den forskning som baseras på kombinationen av potatis och rapsolja till livsmedelskategorier utöver bolagets befintliga inom mejeriprodukter.
- Vi är inne i slutfasen med finjusteringar för Veg of Lunds andra stora satsning – potatismjölk – så nu vi har möjlighet att fokusera på ett nytt spännande projekt, konstaterar Eva Tornberg.
Eva Tornberg hade med sig erfarenheter från en nästan 50-årig karriär som livsmedelsforskare då hon och fyra andra parter grundade Veg of Lund 2016.
På Veg of lund har hon arbetat med att göra vegetabiliska proteiner lika hanterbara som de animaliska. Detta arbete har bland annat resulterat i produktionen av Veg of Lunds smoothie-produkter som idag finns i butiker och caféer.
- Jag tyckte att potatis, en rotfrukt med mycket kolhydrater, men även protein av hög kvalitet, var intressant att studera. Fett saknas nästan helt i potatis men finns i riklig mängd i oljeväxter, som raps och dessutom med tio procent av de hälsobringande omega 3-fettsyrorna. Potatis och rapsolja, en jättebra kombination och det är väldigt hållbart ur klimatperspektiv, säger Eva Tornberg.
Emulsionen mellan potatis och rapsolja blir basen även i de växtbaserade köttprodukterna som ska lanseras inom två år, men i köttalternativet krävs en högre proteinhalt och en annan textur som uppfyller konsumentkrav om smak, tuggmotstånd och saftighet.
I december startade bolagen en gemensam forskargrupp med målet att inom ett eller två år kunna erbjuda helt nya livsmedel som möter den starka konsumenttrenden med ökande efterfrågan på växtbaserade produkter med hög kvalitet och lågt klimatavtryck.
Scandi Standard är Nordens ledande producent av kycklingbaserade livsmedelsprodukter med varumärken som Kronfågel och Danpo och Veg of Lund är ett innovativt företag som har stor kompetens när det gäller växtbaserade livsmedel.
Utvecklingsprojektet drivs av Veg of Lunds forsknings- och utvecklingschef Eva Tornberg, som även är professor vid Lunds universitet, samt av projektassistenten Anna Kjellström.
Planerna är att använda Veg of Lunds patent och den forskning som baseras på kombinationen av potatis och rapsolja till livsmedelskategorier utöver bolagets befintliga inom mejeriprodukter.
- Vi är inne i slutfasen med finjusteringar för Veg of Lunds andra stora satsning – potatismjölk – så nu vi har möjlighet att fokusera på ett nytt spännande projekt, konstaterar Eva Tornberg.
Eva Tornberg hade med sig erfarenheter från en nästan 50-årig karriär som livsmedelsforskare då hon och fyra andra parter grundade Veg of Lund 2016.
På Veg of lund har hon arbetat med att göra vegetabiliska proteiner lika hanterbara som de animaliska. Detta arbete har bland annat resulterat i produktionen av Veg of Lunds smoothie-produkter som idag finns i butiker och caféer.
- Jag tyckte att potatis, en rotfrukt med mycket kolhydrater, men även protein av hög kvalitet, var intressant att studera. Fett saknas nästan helt i potatis men finns i riklig mängd i oljeväxter, som raps och dessutom med tio procent av de hälsobringande omega 3-fettsyrorna. Potatis och rapsolja, en jättebra kombination och det är väldigt hållbart ur klimatperspektiv, säger Eva Tornberg.
Emulsionen mellan potatis och rapsolja blir basen även i de växtbaserade köttprodukterna som ska lanseras inom två år, men i köttalternativet krävs en högre proteinhalt och en annan textur som uppfyller konsumentkrav om smak, tuggmotstånd och saftighet.
Källa: Veg of Lund
Senaste nyheter
-
2021-08-11
Mikroplaster filtreras bort med ny teknik för tvättstugorAlla kläder med inslag av syntetfibrer släpper ifrån sig plast vid tvätt. Nu börjar SKB, Stockholms… -
2020-11-13
Två miljoner svenskars dricksvatten innehåller för mycket PFASPå flera platser i Sverige innehåller dricksvattnet halter av miljögifterna PFAS som kraftigt… -
2020-04-21
Linköpings universitet utvecklar soldriven ånggenerator som renar vattenBilliga material som cellulosa och den ledande polymeren PEDOT:PSS blir till en högeffektiv… -
2019-10-14
Einride, Altered och Epishine vann 2019 års E-prizeSolceller av organiskt material, effektiva vattenkranar och batteridrivna, självkörande lastbilar -… -
2018-12-13
Ambitiöst nytt nordiskt miljö- och klimatsamarbeteDet nya nordiska samarbetsprogrammet för miljö och klimat innehåller ambitiösa mål som att hejda… -
2018-03-01
90% av befolkningen vill leva mer klimatsmart enligt SifoDet är hög tid att vi alla lägger in en högre växel för klimatet. Sverige har ett av de högsta… -
2017-04-05
Göteborgsklass vinner nationell miljötävlingSom stolt partner i Natur & Miljöboken säger vi på Göteborg Energi ett stort grattis till klass 6C… -
2017-03-29
10 framtidsprojekt får stöd av Göteborg Energis MiljöfondEnergieffektiv återvinning av tvättvatten,ett virtuellt kraftverk för djupare förståelse av… -
2016-06-03
Telge Energi tar täten med förnybar energi på naturens villkorProjektet innebär bland annat, försök att återskapa livsmiljöer i två torrlagda fåror cirka 900… -
2015-11-12
Kretsloppsbaserad vattenreningsteknik vinner Green Award 2015Miljöteknikföretaget Alnarp Cleanwater har vunnit Green Award 2015. Företaget säljer bioreningsverk…