Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Telge Energi om hur du laddar om utan el

https://www.klimatsmart.se/images/news/telge-ladda-med-eld250x116.jpg

Planerar du att vara utomhus mycket i sommar, långt ifrån ett eluttag? Eller är ni många som ska dela på samma mobilladdare i sommarstugan? Du kan vara lugn. I sommar kan du ladda mobilen med hjälp av exempelvis både vatten och eld. Här är några praktiska prylar som du kan packa med dig till stranden, ut i naturen, till sommarstugan, campingplatsen eller segelbåten i sommar. Och vi har passat på att fråga mekatronikern Andreas Hammar, (känd från SVT Bolibompas program Mekatronik) vilken av prylarna han helst skulle vilja testa/använda och varför? - Jag kan inte välja, för skulle vilja prova alla. Jag har en tomt i Norrland ”off-the-grid” och har länge planerat att bygga en självförsörjande koja och då är alla sjukt spännande! säger Andreas Hammar. 1. Ladda mobilen genom eld, runt campingbrasan eller medan du grillar: Med en BioLite CampStove får du elektricitet för laddning av mobiler, LED-lampor och andra personliga prylar. Elen skapas i en termoelektrisk generator som konverterar värmen från elden direkt till elektrisk energi. Samma sorts generator (men med en annan värmekälla) används i exempelvis de flesta satelliter och rymdsonder. 2. Veva igång mobilen: Med den handdrivna generatorn “K-Tor Pocket Socket 2” kan du ladda elektronik med en vev. Hand- och fotdrivna generatorer har använts länge i allt från radioapparater och ficklampor till datorer(!). K-Tor levererar 10 watts effekt (120 volt) och laddar lika snabbt som om du skulle ha telefonen/plattan i ett vägguttag. 3. Ladda mobilen med vatten: Med en "Brunton Hydrogen Reactor" kan du ladda mobilen på språng med hjälp av vatten. Du "laddar" vattnet genom hydrolys (går utmärkt att göra med de medföljande solcellerna) och använder sedan vattenpatronerna som utbytbara batterier vilka driver en USB-port för laddning av mobil, tablet och annat. Denna bränslecellsteknologi är samma som den många biltillverkare tittar på som alternativ till elbilar - och precis som där blir avgaserna bara rent vatten. 4. Sola både dig och telefonen: Idag finns en uppsjö av solceller att använda för att ladda - och driva - prylar över USB. Vårt förslag är att inte snåla på ytan. Idag finns många paneler man kan ha i fickan för att sedan vika ut på ett eller annat sätt. Flera har även inbyggda batterier vilket är praktiskt då man kan ladda detta först och sedan ladda mobilen exempelvis på natten. 5. Låna någon annans ström: Har du och din kompis en någorlunda ny Samsungtelefon - eller platta? Då kan ni dela syskonlikt på den laddning ni har kvar. Det enda du behöver är en USB-sladd och en gratis app. Vi andra får snällt vänta tills USB typ C har slagit igenom på bred front då vi förhoppningsvis alla kan dela ström. Sharing is caring!

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Telge Energi om hur du laddar om utan el

2015-08-31
Planerar du att vara utomhus mycket i sommar, långt ifrån ett eluttag? Eller är ni många som ska dela på samma mobilladdare i sommarstugan? Du kan vara lugn. I sommar kan du ladda mobilen med hjälp av exempelvis både vatten och eld.

Här är några praktiska prylar som du kan packa med dig till stranden, ut i naturen, till sommarstugan, campingplatsen eller segelbåten i sommar. Och vi har passat på att fråga mekatronikern Andreas Hammar, (känd från SVT Bolibompas program Mekatronik) vilken av prylarna han helst skulle vilja testa/använda och varför?

- Jag kan inte välja, för skulle vilja prova alla. Jag har en tomt i Norrland ”off-the-grid” och har länge planerat att bygga en självförsörjande koja och då är alla sjukt spännande! säger Andreas Hammar.

1. Ladda mobilen genom eld, runt campingbrasan eller medan du grillar:

Med en BioLite CampStove får du elektricitet för laddning av mobiler, LED-lampor och andra personliga prylar. Elen skapas i en termoelektrisk generator som konverterar värmen från elden direkt till elektrisk energi. Samma sorts generator (men med en annan värmekälla) används i exempelvis de flesta satelliter och rymdsonder.

2. Veva igång mobilen:

Med den handdrivna generatorn “K-Tor Pocket Socket 2” kan du ladda elektronik med en vev. Hand- och fotdrivna generatorer har använts länge i allt från radioapparater och ficklampor till datorer(!). K-Tor levererar 10 watts effekt (120 volt) och laddar lika snabbt som om du skulle ha telefonen/plattan i ett vägguttag.

3. Ladda mobilen med vatten:

Med en "Brunton Hydrogen Reactor" kan du ladda mobilen på språng med hjälp av vatten. Du "laddar" vattnet genom hydrolys (går utmärkt att göra med de medföljande solcellerna) och använder sedan vattenpatronerna som utbytbara batterier vilka driver en USB-port för laddning av mobil, tablet och annat. Denna bränslecellsteknologi är samma som den många biltillverkare tittar på som alternativ till elbilar - och precis som där blir avgaserna bara rent vatten.

4. Sola både dig och telefonen:

Idag finns en uppsjö av solceller att använda för att ladda - och driva - prylar över USB. Vårt förslag är att inte snåla på ytan. Idag finns många paneler man kan ha i fickan för att sedan vika ut på ett eller annat sätt. Flera har även inbyggda batterier vilket är praktiskt då man kan ladda detta först och sedan ladda mobilen exempelvis på natten.

5. Låna någon annans ström:

Har du och din kompis en någorlunda ny Samsungtelefon - eller platta? Då kan ni dela syskonlikt på den laddning ni har kvar. Det enda du behöver är en USB-sladd och en gratis app. Vi andra får snällt vänta tills USB typ C har slagit igenom på bred front då vi förhoppningsvis alla kan dela ström. Sharing is caring!

Läs mer om de olika tipsen via länkarna nedan:

Ladda genom eld: www.biolitestove.com/products/biolite-campstove

Veva upp batteriet: www.k-tor.com/hand-crank-generator/

Ladda med vatten: www.brunton.com/

Ladda med solceller: solcellsladdaren.se/

Låna någon annans ström: www.samsung.com/uk/consumer/mobile-devices/mobile-accessories/mobilephone-accessories/EP-SG900UBEGWW
Källa: Telge Energi

Senaste nyheter