Redaktör:
Jens Ljunggren
Vallens miljöskola i Sundsvall vann KRAVs hållbarhetspris
2020-09-17
Vallens miljöskola i Sundsvall
Vallens miljöskola i Sundsvall har utsetts till vinnare av KRAVs pris Årets hållbara offentliga restaurang. Vinnaren korades på tisdagens White Guide Junior-gala, som i år hölls digitalt.
Juryns vinnarmotivering löd: ”För att ni vägrar att göra som alla andra! Med stor uppfinningsrikedom och extremt närproducerade råvaror har ni ritat och slutit en cirkel där naturen, bönderna, matlagarna och gästerna ingår – och gynnar varandra.”
- Vi är så glada att vår idé om att köpa nästan alla råvaror från bönderna i närheten har blivit verklighet. Våra elever får varje år besöka gårdarna för att lära sig om uppfödning och slakt, och de är delaktiga i matlagningen och ser hur alla delar av en grönsak eller frukt kan tillagas, berättar Gunilla Vesterlund, köksansvarig på Vallens miljöskola som är KRAV-certifierad.
KRAV delar ut priset i samarbete med White Guide Junior, en guide som lyfter fram allt det goda som görs på förskolor, skolor och seniorboenden runt om i Sverige. En jury har bedömt drygt 250 förskolor, skolor och seniorboenden under året och tittat på måltidsmiljö, smak och näring i maten, hållbarhet, pedagogiskt samarbete, kommunala satsningar och andra parametrar som bidrar till att höja måltidsupplevelserna för eleverna.
- Trots pandemi och en helt ny situation som man snabbt har tvingats förhålla sig till, bibehåller den offentliga sektorn sitt fokus på att servera god och hållbart producerad mat till unga och gamla. Därför är det extra roligt att i år uppmärksamma det arbete som görs på Vallens miljöskola, säger Staffan Carlberg, Marknads- och regelutvecklare Restaurang och storkök på KRAV.
Syftet med White Guide Junior är att förbättra kvaliteten på offentlig mat genom att lyfta och premiera goda exempel. När White Guide Junior-juryn utser vinnaren ser de inte bara till själva maten, utan också till sådant som service, säkerhet och måltidsmiljö.
Offentliga kök kan KRAV-certifieras på tre olika nivåer för att visa matgästerna hur stor del av restaurangens mat som är tillagad med godkända råvaror. Ju mer godkända råvaror, desto fler stjärnor är ifyllda i KRAV-märket. Vallens miljöskola har två stjärnor.
- En stjärna = minst 25 % godkända livsmedel eller 15 godkända produkter
- Två stjärnor = minst 50 % godkända livsmedel
- Tre stjärnor = minst 90 % godkända livsmedel
Läs mer om White Guide Junior på www.whiteguidejunior.com
Juryns vinnarmotivering löd: ”För att ni vägrar att göra som alla andra! Med stor uppfinningsrikedom och extremt närproducerade råvaror har ni ritat och slutit en cirkel där naturen, bönderna, matlagarna och gästerna ingår – och gynnar varandra.”
- Vi är så glada att vår idé om att köpa nästan alla råvaror från bönderna i närheten har blivit verklighet. Våra elever får varje år besöka gårdarna för att lära sig om uppfödning och slakt, och de är delaktiga i matlagningen och ser hur alla delar av en grönsak eller frukt kan tillagas, berättar Gunilla Vesterlund, köksansvarig på Vallens miljöskola som är KRAV-certifierad.
KRAV delar ut priset i samarbete med White Guide Junior, en guide som lyfter fram allt det goda som görs på förskolor, skolor och seniorboenden runt om i Sverige. En jury har bedömt drygt 250 förskolor, skolor och seniorboenden under året och tittat på måltidsmiljö, smak och näring i maten, hållbarhet, pedagogiskt samarbete, kommunala satsningar och andra parametrar som bidrar till att höja måltidsupplevelserna för eleverna.
- Trots pandemi och en helt ny situation som man snabbt har tvingats förhålla sig till, bibehåller den offentliga sektorn sitt fokus på att servera god och hållbart producerad mat till unga och gamla. Därför är det extra roligt att i år uppmärksamma det arbete som görs på Vallens miljöskola, säger Staffan Carlberg, Marknads- och regelutvecklare Restaurang och storkök på KRAV.
Syftet med White Guide Junior är att förbättra kvaliteten på offentlig mat genom att lyfta och premiera goda exempel. När White Guide Junior-juryn utser vinnaren ser de inte bara till själva maten, utan också till sådant som service, säkerhet och måltidsmiljö.
Offentliga kök kan KRAV-certifieras på tre olika nivåer för att visa matgästerna hur stor del av restaurangens mat som är tillagad med godkända råvaror. Ju mer godkända råvaror, desto fler stjärnor är ifyllda i KRAV-märket. Vallens miljöskola har två stjärnor.
- En stjärna = minst 25 % godkända livsmedel eller 15 godkända produkter
- Två stjärnor = minst 50 % godkända livsmedel
- Tre stjärnor = minst 90 % godkända livsmedel
Läs mer om White Guide Junior på www.whiteguidejunior.com
Källa: KRAV
Senaste nyheter
-
2023-09-06
Ny kalkylator visar stora vinster med ekologisktGenom att välja ekologiskt i matbutiken kan stora mängder bekämpningsmedel och konstgödsel stoppas.… -
2023-03-13
Sverige femte bäst i världen på ekologisk matSverige är fortsatt en av världens ledande ekomarknader med en jordbruksareal på cirka 20 procent,… -
2022-09-09
Värmland bäst på hållbarhet för djur och jordbrukVärmland hamnar i topp bland Sveriges län i årets hållbarhetsranking från KRAV. Totalt är det 32… -
2022-02-28
Matsvinnkampanj räddar 100 ton bröd från soptunnanBröd är en av de största matsvinnsbovarna i hemmen, men också i matbutikerna. Willys har därför… -
2021-12-03
Försäljningen av KRAV-märkt julskinka ökar kraftigtFörsäljningen av KRAV-märkt julskinka är på väg uppåt. De senaste två åren har försäljningen i… -
2021-11-22
KRAV-märkta Nors & Bäcks gårdar är Årets BondeKRAV-märkta Nors & Bäcks gårdar på norra Gotland har utsetts till Årets Bonde 2021, efter att ha… -
2021-11-19
Svenska Food Planet Prize är världens största miljöprisB4Plastics och GreenWave tilldelas Curt Bergfors Food Planet Prize 2021 för sin utveckling av… -
2021-08-06
Värmland bäst på hållbarhet för djur och jordbruk30 procent av djuren och 27 procent av jordbruksmarken i Värmland uppfyller KRAVs kriterier för god… -
2021-08-04
Ängens dag räddar blomsterprakten och den biologisk mångfaldenDen 7 augusti firas Ängens dag runt om i hela landet, men redan från mitten av juli till början av… -
2021-05-19
Svenskt Sigills Klimatcertifiering minskar klimatavtrycket för FindusI takt med forskningens framsteg kring hållbar odling har Svenskt Sigill uppdaterat reglerna för…