Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Hushållens val av elavtal påverkar miljön

https://www.klimatsmart.se/images/news/snf-miljomarktel250x152.png

Det är skillnad mellan förnybar el och miljömärkt el. Det förklarar miljömärkningen Bra Miljöval i två nya filmer. Syftet är att visa vad miljömärkt el innebär. Det är skillnad på förnybar el och miljömärkt el. Förnybar el kommer från källor som ständigt förnyas, till exempel vindkraft, vattenkraft, solenergi och bioenergi. Miljömärkt el är både förnybar samtidigt som den uppfyller miljökrav med hänsyn till miljö, klimat, växter, djur och människor. — En del av våra miljökrav är att vindkraft ska placeras utanför skyddade naturområden, vattenkraft får inte bidra till torrläggning, biobränsle ska vara FSC-märkt och solcellspaneler ska återvinnas när de monteras ner. Därutöver avsätts medel till fonder för att reparera miljöskador och minska elanvändningen, säger Jesper Peterson, Bra Miljöval elenergi. Att välja el märkt med Bra Miljöval innebär ett enkelt sätt för både konsumenter och organisationer att göra skillnad för både klimat och miljö. — Konsumenter som efterfrågar el märkt med Bra Miljöval hör av sig till oss. Många tycker att de får olika svar från elbolagen om vad miljömärkt el innebär. Med filmerna hoppas vi kunna hjälpa konsumenterna med korrekt information, avslutar Jesper Peterson. Miljömärkning ger konsumenter trygghet En livscykelbaserad miljömärkning innebär en oberoende tredjepartskontroll av att produkten lever upp till miljökraven. För Bra Miljöval el innebär det bland annat att elen måste komma från anläggningar som Naturskyddsföreningen har godkänt. Tack vare annullering av ursprungsgarantier går det att kontrollera. Mer om el märkt med Bra Miljöval www.bramiljoval.se/byt-elavtal

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Hushållens val av elavtal påverkar miljön

2019-11-13
Det är skillnad mellan förnybar el och miljömärkt el. Det förklarar miljömärkningen Bra Miljöval i två nya filmer. Syftet är att visa vad miljömärkt el innebär.

Det är skillnad på förnybar el och miljömärkt el. Förnybar el kommer från källor som ständigt förnyas, till exempel vindkraft, vattenkraft, solenergi och bioenergi. Miljömärkt el är både förnybar samtidigt som den uppfyller miljökrav med hänsyn till miljö, klimat, växter, djur och människor.

— En del av våra miljökrav är att vindkraft ska placeras utanför skyddade naturområden, vattenkraft får inte bidra till torrläggning, biobränsle ska vara FSC-märkt och solcellspaneler ska återvinnas när de monteras ner. Därutöver avsätts medel till fonder för att reparera miljöskador och minska elanvändningen, säger Jesper Peterson, Bra Miljöval elenergi.

Att välja el märkt med Bra Miljöval innebär ett enkelt sätt för både konsumenter och organisationer att göra skillnad för både klimat och miljö.

— Konsumenter som efterfrågar el märkt med Bra Miljöval hör av sig till oss. Många tycker att de får olika svar från elbolagen om vad miljömärkt el innebär. Med filmerna hoppas vi kunna hjälpa konsumenterna med korrekt information, avslutar Jesper Peterson.

Miljömärkning ger konsumenter trygghet
En livscykelbaserad miljömärkning innebär en oberoende tredjepartskontroll av att produkten lever upp till miljökraven. För Bra Miljöval el innebär det bland annat att elen måste komma från anläggningar som Naturskyddsföreningen har godkänt. Tack vare annullering av ursprungsgarantier går det att kontrollera.

Mer om el märkt med Bra Miljöval www.bramiljoval.se/byt-elavtal

Senaste nyheter