Redaktör:
Jens Ljunggren
Matsvinnkampanj räddar 100 ton bröd från soptunnan
2022-02-28
Svinnsmart räddar 100 ton bröd
Bröd är en av de största matsvinnsbovarna i hemmen, men också i matbutikerna. Willys har därför tagit upp kampen mot brödsvinnet genom att sälja ut och prissänka bröd med kort datum. Bara under 2021 har det räddat 100 ton bröd från soptunnan. Nu gör Willys en ny offensiv för att minska mängden bröd som slängs genom att få fler kunder att upptäcka de svinnsmarta klippen i brödavdelningen.
Ungefär 15 procent av allt bröd som bakas i Sverige hamnar i soptunnan i stället för i magen. Brödsvinnet uppgår till 80 000 ton per år, vilket motsvarar 260 000 brödskivor i timmen eller 219 ton per dag. Genom att sälja ut dagsfärskt bröd på kvällen och prissänka bröd med kort datum vill Willys försöka minska dessa dystra siffror och inspirera sina kunder att tänka annorlunda om matsvinn. Initiativet har blivit mycket uppskattat och har på bara ett år räddat över 100 ton från att slängas.
Nu lanserar Willys ett nytt koncept för utförsäljning av bröd som bakas i butiken. Med ny inredning, gröna påsar och tydliga prissänkningsetiketter lyfts det butiksbakade brödet ut från den vanliga brödavdelningen och exponeras i tydliga, svinnsmarta hyllor. I testbutikerna har resultatet blivit mycket bra, och svinnet har minskat med i genomsnitt 20 procent. När konceptet nu rullas ut till alla Willys butiker finns det potential att minska svinnet med ytterligare cirka 140 ton under 2022.
Matsvinn har seglat upp som en allt viktigare hållbarhetsfråga för många. I en Sifo-undersökning från 2015 svarade 63 procent att de aktivt försökt minska sitt matsvinn. Sex år senare hade den siffran ökat till 88 procent. De senaste åren har synen på att konsumera mat som närmar sig, eller har passerat, bäst före-datum ändrats och fler är öppna för att även köpa varor som inte är perfekta.
– Att så många köper det prissänkta brödet visar att matsvinn är en fråga som engagerar. Det är många som kan tänka sig att vara med och ta tillvara på mat som annars riskerar att slängas, säger Elisabeth Konrad, hållbarhetsansvarig på Willys.
Ungefär 15 procent av allt bröd som bakas i Sverige hamnar i soptunnan i stället för i magen. Brödsvinnet uppgår till 80 000 ton per år, vilket motsvarar 260 000 brödskivor i timmen eller 219 ton per dag. Genom att sälja ut dagsfärskt bröd på kvällen och prissänka bröd med kort datum vill Willys försöka minska dessa dystra siffror och inspirera sina kunder att tänka annorlunda om matsvinn. Initiativet har blivit mycket uppskattat och har på bara ett år räddat över 100 ton från att slängas.
Nu lanserar Willys ett nytt koncept för utförsäljning av bröd som bakas i butiken. Med ny inredning, gröna påsar och tydliga prissänkningsetiketter lyfts det butiksbakade brödet ut från den vanliga brödavdelningen och exponeras i tydliga, svinnsmarta hyllor. I testbutikerna har resultatet blivit mycket bra, och svinnet har minskat med i genomsnitt 20 procent. När konceptet nu rullas ut till alla Willys butiker finns det potential att minska svinnet med ytterligare cirka 140 ton under 2022.
Matsvinn har seglat upp som en allt viktigare hållbarhetsfråga för många. I en Sifo-undersökning från 2015 svarade 63 procent att de aktivt försökt minska sitt matsvinn. Sex år senare hade den siffran ökat till 88 procent. De senaste åren har synen på att konsumera mat som närmar sig, eller har passerat, bäst före-datum ändrats och fler är öppna för att även köpa varor som inte är perfekta.
– Att så många köper det prissänkta brödet visar att matsvinn är en fråga som engagerar. Det är många som kan tänka sig att vara med och ta tillvara på mat som annars riskerar att slängas, säger Elisabeth Konrad, hållbarhetsansvarig på Willys.
Källa: Willys
Senaste nyheter
-
2023-09-11
Åtta av tio vill ha mer grönska i svenska städerBevarandet av den biologiska mångfalden och ekosystemen har inte bara ett egenvärde, utan är… -
2023-08-25
Svampsäsongen är här – beställ fältguiden för ängssvamparUt och leta ögongodis – låt ängsvamparnas knalliga färger lysa upp denna regniga sensommar, och lär… -
2022-12-21
Stor potential för bioråvaror i DalarnaI omställningen till ett hållbarare samhälle sitter Dalarna på viktiga resurser: Spån, bark och… -
2022-10-24
Sundsvallsforskare får Sparbank Norrlands hållbarhetsprisForskaren Bengt-Gunnar Jonsson får Swedbanks och Sparbanksstiftelsen Norrlands pris på 50.000… -
2022-09-12
Natur och biologisk mångfald viktigt för väljarnaEnligt en opinionsundersökning genomförd av Kantar Sifo vill väljarna se en tuffare klimat- och… -
2021-01-29
Tio gyllene regler för att återställa skogStorskalig trädplantering för att motverka klimatkrisen är inte problemfri. Det visar en ny… -
2020-10-12
100 miljöorganisationer kräver EU-lag mot avskogningSkogsbränder i Amazonas och andra tropiska områden anläggs ofta för att röja mark för storskaligt… -
2020-09-01
Fjällnära skog inventeras i DalarnaI sommar har Länsstyrelsen i Dalarnas län fått i uppdrag av Naturvårdsverket att inventera skog i… -
2020-08-21
Årets älvstädning går från Åre till GullspångFör åttonde året i rad ger sig tusentals idrottsungdomar ut för att städa upp längs Indalsälven,… -
2020-02-11
Årets finalister utsedda till Naturvårdsverkets MiljömålsprisDen 6 maj ska årets vinnare av Miljömålspriset 2020 presenteras på konferensen Miljömålsdagarna, i…