Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Så kan du påverka sopbergen i havet

https://www.klimatsmart.se/images/news/telgeenergi-strandsopor250x250.jpg

Haven håller på att förvandlas till soptippar och fortsätter vi som nu kommer det att finnas mer plast än fisk i haven år 2050, visar en rapport. I dagarna kom ytterligare en rapport som visar att också Sveriges insjöar har en väldigt hög halt av mikroplaster. Miljöproblemet med plast i haven är en effekt av vår tids slit-och-släng-samhälle och läget är akut enligt WWF, som uppmärksammar detta i sin nya kampanj för att rädda haven. För dör haven så dör inte bara fiskarna, utan även vi människor. Goda exempel finns – men fler måste följa dem Privatpersoner, företag och hela länder har tagit steg i rätt riktning. Flera länder har helt förbjudit plastkassar, och i Sydafrika kan en butiksägare till och med bli dömd till fängelse om hen delar ut dem. EU har satt som mål att minska antalet plastpåsar med 80% till 2019 och i Sverige har Naturvårdsverket föreslagit att en påse bör kosta minst 5 kronor för att minska användningen. Ingen har väl heller missat att Frankrike ska förbjuda bestick, tallrikar och muggar av plast? I november öppnar dessutom Sveriges första förpackningsfria butik i Malmö. En Harvardprofessor säger sig ha tagit fram en produkt som kan ersätta all plast, med enbart syre som restprodukt vid förbränning. Det ligger dock, om det fungerar, en bit in i framtiden. Tills det blir verklighet måste vi alla bli mycket bättre på att ta hand om det vi har. Nedanstående tips tål att upprepas tycker jag (tidigare publicerade på supermiljöbloggen): 9 sätt att själv påverka plast-sopberget: - Släng plast i papperskorgen eller allra helst i återvinningen. Inte i naturen! - Köp inte smink, krämer och ansiktsmasker med plast i (Kolla innehållsförteckningen efter PE/polyethylene – vanligt i glittersmink). - Använd kolsyremaskin och gör egen läsk och bubbelvatten istället för att köpa hem i engångsplastflaskor. - Vädra din fleecetröja istället för att tvätta den eftersom den annars släpper ifrån sig massor med mikroplaster. - Skaffa fina tygpåsar (eller andra påsar som går att återanvända) till shoppingen. - Köp inte engångsartiklar. - Sortera plastförpackningar och återvinn. - Berätta för andra hur de kan dra sitt strå till stacken och varför det är viktigt att göra det. - Bli Marinfadder på WWF eller stötta Håll Sverige Rent. PS. Känner du någon som är mellan 10 och 16 år som uppfunnit något, skapat en rörelse, ett klimatsmart företag eller har en annan idé som är riktigt bra för miljö och klimat? Då ska du nominera hen till Children’s Climate Prize 2016! /Fru Watt, Telge Energi

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Så kan du påverka sopbergen i havet

2016-10-17
Haven håller på att förvandlas till soptippar och fortsätter vi som nu kommer det att finnas mer plast än fisk i haven år 2050, visar en rapport. I dagarna kom ytterligare en rapport som visar att också Sveriges insjöar har en väldigt hög halt av mikroplaster.

Miljöproblemet med plast i haven är en effekt av vår tids slit-och-släng-samhälle och läget är akut enligt WWF, som uppmärksammar detta i sin nya kampanj för att rädda haven. För dör haven så dör inte bara fiskarna, utan även vi människor.

Goda exempel finns – men fler måste följa dem
Privatpersoner, företag och hela länder har tagit steg i rätt riktning. Flera länder har helt förbjudit plastkassar, och i Sydafrika kan en butiksägare till och med bli dömd till fängelse om hen delar ut dem. EU har satt som mål att minska antalet plastpåsar med 80% till 2019 och i Sverige har Naturvårdsverket föreslagit att en påse bör kosta minst 5 kronor för att minska användningen. Ingen har väl heller missat att Frankrike ska förbjuda bestick, tallrikar och muggar av plast? I november öppnar dessutom Sveriges första förpackningsfria butik i Malmö.

En Harvardprofessor säger sig ha tagit fram en produkt som kan ersätta all plast, med enbart syre som restprodukt vid förbränning. Det ligger dock, om det fungerar, en bit in i framtiden. Tills det blir verklighet måste vi alla bli mycket bättre på att ta hand om det vi har.

Nedanstående tips tål att upprepas tycker jag (tidigare publicerade på supermiljöbloggen):

9 sätt att själv påverka plast-sopberget:

- Släng plast i papperskorgen eller allra helst i återvinningen. Inte i naturen!
- Köp inte smink, krämer och ansiktsmasker med plast i (Kolla innehållsförteckningen efter PE/polyethylene – vanligt i glittersmink).
- Använd kolsyremaskin och gör egen läsk och bubbelvatten istället för att köpa hem i engångsplastflaskor.
- Vädra din fleecetröja istället för att tvätta den eftersom den annars släpper ifrån sig massor med mikroplaster.
- Skaffa fina tygpåsar (eller andra påsar som går att återanvända) till shoppingen.
- Köp inte engångsartiklar.
- Sortera plastförpackningar och återvinn.
- Berätta för andra hur de kan dra sitt strå till stacken och varför det är viktigt att göra det.
- Bli Marinfadder på WWF eller stötta Håll Sverige Rent.

PS. Känner du någon som är mellan 10 och 16 år som uppfunnit något, skapat en rörelse, ett klimatsmart företag eller har en annan idé som är riktigt bra för miljö och klimat? Då ska du nominera hen till Children’s Climate Prize 2016!

/Fru Watt, Telge Energi
Foto: Håll Sverige Rent

Senaste nyheter