Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Årets julklapp kan vara förra årets

https://www.klimatsmart.se/images/news/snf-sjuljus250x147.jpg

Vi konsumerar prylar som om det fanns fler än ett jordklot. Inför julen ökar konsumtionshysterin för varje år. Samtidigt vill allt fler minska sitt miljö- och klimatavtryck och handla klokt. Naturskyddsföreningen tipsar om gåvor med omtanke om både mottagaren och jorden. – Vi märker att det finns en önskan hos många att både laga och vårda de saker vi har, återanvända och konsumera mindre. Det är nödvändigt att vi ändrar våra konsumtionsvanor om vi ska lyckas hejda klimatförändringen och spara på jordens resurser. Vi vill inte att människor ska sluta att konsumera eller ge gåvor, utan göra det på ett klokt sätt och med omtanke om både människor och natur, säger Karin Lexén, Naturskyddsföreningens generalsekreterare. Sju julklappstips med omtanke: Dela med dig av 1. Upplevelser Ge bort biljetter till en konsert, film eller teaterföreställning, eller ge ett presentkort på en utflykt för att få baka pinnbröd och njuta vid en brasa, upptäcka natur eller intressant kultur. Eller ge en prenumeration på en tidning, tidskrift, konsertserie eller idrottsevenemang. 2. Tid Erbjud dagishämtning, städning, matlagning, hjälp att uträtta ärenden eller ditt sällskap på något som mottagaren uppskattar som en konsert, museibesök eller skidtur. 3. Pengar Ge medlemskap eller bidrag till en organisation och ett ändamål som du vet att mottagaren uppskattar– som klimat, miljö, fred, forskning eller jämställdhet. 4. Kunskap Dela med dig av något som du är duktig på. Ge bort något som du skapat själv – en påse kanelbullar, en burk sylt, inlagd svamp, saft, en grytlapp eller snidad smörkniv. Berätta hur du gjorde. Det finns mängder med vardagskunskap att dela som hur man sköter sina krukväxter, målar om möbler, lappar jeans eller vallar skidor. Eller inbjud till ett litet föredrag om svampar, fjärilar, konst, historia eller din favoritförfattare. 5. Re-gift – förra årets julklapp? Årets julklapp kan vara förra årets, eller förrförra årets! Gå igenom skåp och förråd. Ge vidare det du själv inte länge behöver eller tröttnat på. De flesta av våra prylar ligger oanvända. Låt fina böcker, kuddar, vaser och ljuslyktor eller verktyg, apparater och sportprylar vandra vidare till nästa hem. Låt övergivna byggklossar, tågbanor, spel och pussel få nya intresserade ägare. 6. Kreativitet Ge bort material som inspirerar till eget skapande som färger, ritblock, noter, instrument, tyg och garn. Ge presentkort/anmälningsavgift till en studiecirkel eller helgkurs. 7. Nyskapa och återanvänd Tapetsera och måla om ett gammalt dockskåp. Leta möbler och småprylar på loppis. Gör en skattkista. Köp ett skrin på loppis eller pynta en skokartong och fyll med pärlor, färgade papper, bokmärken och annat smått och gott som inspirerar till pyssel. Gör en egen almanacka. Köp färdiga kalenderblad eller gör egna. Fyll med barnteckningar, foton och markera släkt och vänners födelsedagar och andra viktiga händelser.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Årets julklapp kan vara förra årets

2018-11-21
Vi konsumerar prylar som om det fanns fler än ett jordklot. Inför julen ökar konsumtionshysterin för varje år. Samtidigt vill allt fler minska sitt miljö- och klimatavtryck och handla klokt. Naturskyddsföreningen tipsar om gåvor med omtanke om både mottagaren och jorden.

– Vi märker att det finns en önskan hos många att både laga och vårda de saker vi har, återanvända och konsumera mindre. Det är nödvändigt att vi ändrar våra konsumtionsvanor om vi ska lyckas hejda klimatförändringen och spara på jordens resurser. Vi vill inte att människor ska sluta att konsumera eller ge gåvor, utan göra det på ett klokt sätt och med omtanke om både människor och natur, säger Karin Lexén, Naturskyddsföreningens generalsekreterare.

Sju julklappstips med omtanke:

Dela med dig av

1. Upplevelser
Ge bort biljetter till en konsert, film eller teaterföreställning, eller ge ett presentkort på en utflykt för att få baka pinnbröd och njuta vid en brasa, upptäcka natur eller intressant kultur. Eller ge en prenumeration på en tidning, tidskrift, konsertserie eller idrottsevenemang.

2. Tid
Erbjud dagishämtning, städning, matlagning, hjälp att uträtta ärenden eller ditt sällskap på något som mottagaren uppskattar som en konsert, museibesök eller skidtur.

3. Pengar
Ge medlemskap eller bidrag till en organisation och ett ändamål som du vet att mottagaren uppskattar– som klimat, miljö, fred, forskning eller jämställdhet.

4. Kunskap
Dela med dig av något som du är duktig på. Ge bort något som du skapat själv – en påse kanelbullar, en burk sylt, inlagd svamp, saft, en grytlapp eller snidad smörkniv. Berätta hur du gjorde. Det finns mängder med vardagskunskap att dela som hur man sköter sina krukväxter, målar om möbler, lappar jeans eller vallar skidor. Eller inbjud till ett litet föredrag om svampar, fjärilar, konst, historia eller din favoritförfattare.

5. Re-gift – förra årets julklapp?
Årets julklapp kan vara förra årets, eller förrförra årets! Gå igenom skåp och förråd. Ge vidare det du själv inte länge behöver eller tröttnat på. De flesta av våra prylar ligger oanvända. Låt fina böcker, kuddar, vaser och ljuslyktor eller verktyg, apparater och sportprylar vandra vidare till nästa hem. Låt övergivna byggklossar, tågbanor, spel och pussel få nya intresserade ägare.

6. Kreativitet
Ge bort material som inspirerar till eget skapande som färger, ritblock, noter, instrument, tyg och garn. Ge presentkort/anmälningsavgift till en studiecirkel eller helgkurs.

7. Nyskapa och återanvänd
Tapetsera och måla om ett gammalt dockskåp. Leta möbler och småprylar på loppis.
Gör en skattkista. Köp ett skrin på loppis eller pynta en skokartong och fyll med pärlor, färgade papper, bokmärken och annat smått och gott som inspirerar till pyssel.
Gör en egen almanacka. Köp färdiga kalenderblad eller gör egna. Fyll med barnteckningar, foton och markera släkt och vänners födelsedagar och andra viktiga händelser.

Senaste nyheter