Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

3 av 4 har minskat matsvinnet – men många förvarar maten fel

https://www.klimatsmart.se/images/news/willys204x48.jpg

Varje år slängs det omkring 200 000 ton fullt ätbar mat i de svenska hemmen – och frukt och grönsaker är bland de största matsvinnsbovarna. En färsk Sifo-undersökning genomförd på uppdrag av Willys visar att majoriteten av svenskarna har minskat sitt matsvinn. Samtidigt förvarar varannan person sina frukter och grönsaker på fel sätt, vilket påverkar hållbarheten. Varje år slängs ca 200 000 ton mat i de svenska hushållen. Det som slängs mest i såväl hushåll som butiker är frukt och grönsaker. När Sifo på uppdrag av Willys kartlägger svenskarnas attityder och vanor kring matsvinn framkommer det att sju av tio (71%) aktivt minskat sitt matsvinn det senaste året. De vanligaste åtgärderna är att ta bättre vara på rester (75%) samt att lukta och känna på maten snarare än att gå på bäst-före-datum (63%). - Däremot kan vi konstatera att det bara är 20 procent som satsar på att förvara maten smartare, vilket är lite överraskande med tanke på att man med mycket små medel kan få maten att hålla mycket längre, säger Elisabeth Konrad, hållbarhetsansvarig på Willys. En jämförelse mellan hur svenskarna förvarar frukt och grönsaker med Livsmedelverkets rekommendationer visar att varannan svensk gör fel. Fyra av fem (78%) förvarar exempelvis gurka i kylen, medan rekommendationen är att den ligger svalt eller i rumstemperatur. Nästan tre av fyra (71%) förvarar också färska örter fel; majoriteten låter dem stå framme i rumstemperatur medan de i själva verket bör ligga i kylen för att hålla så länge som möjligt. Apelsiner, nektariner, äpplen, vindruvor och bär ska också ligga i kylen och inte i rumstemperatur som många tror. 100 ton frukt och grönsaker räddade från soporna För att underlätta för både butiker och kunder att bidra till minskat svinn av frukt och grönsaker har Willys börjat sälja prissänkta lådor med frukt och grönsaker som annars skulle ha slängts. Initiativet blev snabbt en succé och Willys kunder har redan räddat mer än 100 ton frukter och grönsaker från att hamna i soporna. - Att våra svinnsmarta frukt- och grönsakslådor blev så uppskattade hos våra kunder visar att det finns en genuin vilja hos många att göra en konkret insats för att minska svinnet. Kunden sparar pengar och vi minskar svinnet i butik – det är en stark win-win, fortsätter Elisabeth Konrad.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Josefine Karlsson

Dela på Facebook

3 av 4 har minskat matsvinnet – men många förvarar maten fel

2020-03-19
Varje år slängs det omkring 200 000 ton fullt ätbar mat i de svenska hemmen – och frukt och grönsaker är bland de största matsvinnsbovarna.

En färsk Sifo-undersökning genomförd på uppdrag av Willys visar att majoriteten av svenskarna har minskat sitt matsvinn. Samtidigt förvarar varannan person sina frukter och grönsaker på fel sätt, vilket påverkar hållbarheten.

Varje år slängs ca 200 000 ton mat i de svenska hushållen. Det som slängs mest i såväl hushåll som butiker är frukt och grönsaker. När Sifo på uppdrag av Willys kartlägger svenskarnas attityder och vanor kring matsvinn framkommer det att sju av tio (71%) aktivt minskat sitt matsvinn det senaste året. De vanligaste åtgärderna är att ta bättre vara på rester (75%) samt att lukta och känna på maten snarare än att gå på bäst-före-datum (63%).

- Däremot kan vi konstatera att det bara är 20 procent som satsar på att förvara maten smartare, vilket är lite överraskande med tanke på att man med mycket små medel kan få maten att hålla mycket längre, säger Elisabeth Konrad, hållbarhetsansvarig på Willys.

En jämförelse mellan hur svenskarna förvarar frukt och grönsaker med Livsmedelverkets rekommendationer visar att varannan svensk gör fel.

Fyra av fem (78%) förvarar exempelvis gurka i kylen, medan rekommendationen är att den ligger svalt eller i rumstemperatur.

Nästan tre av fyra (71%) förvarar också färska örter fel; majoriteten låter dem stå framme i rumstemperatur medan de i själva verket bör ligga i kylen för att hålla så länge som möjligt.

Apelsiner, nektariner, äpplen, vindruvor och bär ska också ligga i kylen och inte i rumstemperatur som många tror.

100 ton frukt och grönsaker räddade från soporna
För att underlätta för både butiker och kunder att bidra till minskat svinn av frukt och grönsaker har Willys börjat sälja prissänkta lådor med frukt och grönsaker som annars skulle ha slängts. Initiativet blev snabbt en succé och Willys kunder har redan räddat mer än 100 ton frukter och grönsaker från att hamna i soporna.

- Att våra svinnsmarta frukt- och grönsakslådor blev så uppskattade hos våra kunder visar att det finns en genuin vilja hos många att göra en konkret insats för att minska svinnet. Kunden sparar pengar och vi minskar svinnet i butik – det är en stark win-win, fortsätter Elisabeth Konrad.
Källa: Willys

Senaste nyheter