Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

832 miljoner plastkassar användes i Sverige 2017

https://www.klimatsmart.se/images/news/hemkop-pantbara-plastpasar250x231.jpg

Under 2017 köpte svensk handel in 832 miljoner tunna plastkassar avsedda för konsumenter att packa och bära hem varor i. Det visar den första rapporteringen. Siffrorna kommer från företagen som tillverkar eller för in plastbärkassar i Sverige. Rapporteringen avser hur många plastbärkassar som till exempel butiker, matvaruaffärer och restauranger har köpt in under året. − Resultatet av rapporteringen ger en fingervisning kring hur många plastkassar som vi använder i Sverige per år, säger Agnes Willén, handläggare på Naturvårdsverket. I slutet av 2016 beslutade Sverige om en förordning om plastbärkassar i syfte att minska nedskräpning och för att nyttja plastkassar som resurs mer effektivt. Målet är att till 2025 ska förbrukningen av tunna plastkassar vara 40 per person och år. − Vi ser att handeln gjort mycket för att informera om plastkassars miljöpåverkan och konsumenterna väljer oftare än tidigare att använda sin plastkasse flera gånger. Den utvecklingen behöver fortsätta om vi ska nå målet till 2025, säger Agnes Willén. Det finns en viss osäkerhet kring siffrorna, då det inte är klarlagt om alla som omfattas av kravet har rapporterat eller hur många av plastkassarna som har förbrukats. Året som gått har varit en inkörningsperiod för att informera om rapporteringen. − Det är spännande med siffrorna från det första rapporteringsåret och vi hoppas att kvaliteten på siffrorna blir ännu bättre när rapporteringen har blivit mer etablerad säger Agnes Willén. Vad ska rapporteras? Rapporteringskravet omfattar plastkassar avsedda för att packa och bära hem varor i. De allra tunnaste plastpåsarna till exempelvis frukt och grönt omfattas inte av förordningen och inte heller tjockare plastkassar, avsedda för varaktigt bruk. Den 31 mars var sista dagen för att rapportera in siffrorna. Målet är att förbrukningen av alla plastkassar ska minska samt att tunna plastkassar inte ska överskrida 90 kassar per person och år senast den 31 december 2019, och 40 kassar per person och år senast den 31 december 2025.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

832 miljoner plastkassar användes i Sverige 2017

2018-04-09
Under 2017 köpte svensk handel in 832 miljoner tunna plastkassar avsedda för konsumenter att packa och bära hem varor i. Det visar den första rapporteringen.

Siffrorna kommer från företagen som tillverkar eller för in plastbärkassar i Sverige. Rapporteringen avser hur många plastbärkassar som till exempel butiker, matvaruaffärer och restauranger har köpt in under året.

− Resultatet av rapporteringen ger en fingervisning kring hur många plastkassar som vi använder i Sverige per år, säger Agnes Willén, handläggare på Naturvårdsverket.

I slutet av 2016 beslutade Sverige om en förordning om plastbärkassar i syfte att minska nedskräpning och för att nyttja plastkassar som resurs mer effektivt. Målet är att till 2025 ska förbrukningen av tunna plastkassar vara 40 per person och år.

− Vi ser att handeln gjort mycket för att informera om plastkassars miljöpåverkan och konsumenterna väljer oftare än tidigare att använda sin plastkasse flera gånger. Den utvecklingen behöver fortsätta om vi ska nå målet till 2025, säger Agnes Willén.

Det finns en viss osäkerhet kring siffrorna, då det inte är klarlagt om alla som omfattas av kravet har rapporterat eller hur många av plastkassarna som har förbrukats.

Året som gått har varit en inkörningsperiod för att informera om rapporteringen.

− Det är spännande med siffrorna från det första rapporteringsåret och vi hoppas att kvaliteten på siffrorna blir ännu bättre när rapporteringen har blivit mer etablerad säger Agnes Willén.

Vad ska rapporteras?
Rapporteringskravet omfattar plastkassar avsedda för att packa och bära hem varor i. De allra tunnaste plastpåsarna till exempelvis frukt och grönt omfattas inte av förordningen och inte heller tjockare plastkassar, avsedda för varaktigt bruk. Den 31 mars var sista dagen för att rapportera in siffrorna.

Målet är att förbrukningen av alla plastkassar ska minska samt att tunna plastkassar inte ska överskrida 90 kassar per person och år senast den 31 december 2019, och 40 kassar per person och år senast den 31 december 2025.
Foto: Hemköp

Senaste nyheter