Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Uppdaterade krav för upphandling av energismart belysning

https://www.klimatsmart.se/images/news/msr-ylva-svedenmark135x175.jpg

Miljöstyrningsrådet publicerar nu uppdaterade hållbarhetskrav som kan användas vid upphandling av energieffektiva belysningsanläggningar. Det finns potential för stora miljöförbättringar, ekonomiska besparingar och dessutom bättre ljuskvalitet vid utbyte av åldrade belysningsanläggningar. Inom skola-, vård-, kontor- och idrottslokaler står belysningen för ca 25% av elanvändningen. - När det gäller utomhusbelysning har Sverige högst antal installerade armaturer per capita i världen, och gatubelysningen beräknas utgöra den näst största utgiftsposten i kommunernas drift- och underhållsbudget, berättar Ylva Svedenmark projektledare på Miljöstyrningsrådet. Striktare lagkrav i EUs ekodesignförordningar, som bl.a. år 2015 förbjuder tillverkning och försäljning av kvicksilverlampor, kan komma att tvinga fram flertalet renoveringar av belysningsanläggningar utomhus. De nya kraven omfattar de tjänster som anlitas vid projektering, installation och drift av nya eller renoverade belysningsanläggningar, för såväl inomhus- som utomhusbruk. Dessa används med fördel tillsammans med Miljöstyrningsrådets krav för belysningsprodukter, d.v.s. ljuskällor och armaturer. Genom att använda Miljöstyrningsrådets hållbarhetskrav för belysningsprojektering och belysningsentreprenad kan den upphandlande myndigheten bland annat ställa krav på anläggningens beräknade energieffektivitet och att anbudsgivaren genom tidigare referensuppdrag ska kunna bevisa god belysningskompetens. - Livscykelkostnadskalkyler (LCC) kan med fördel användas som ett verktyg där olika belysningslösningar jämförs med varandra så att totalkostnaderna under anläggningens hela förväntade livslängd synliggörs, säger Ylva Svedenmark. För att anläggningens energieffektivitet och ljuskvalitet ska bestå över tid måste även drifts- och underhållsplan efterfrågas och följas. För utomhusbelysning kan även transporter och avfallshantering bidra till miljöpåverkan under entreprenaden. - Vi hoppas att kriterierna kommer att bli väl använda i Sveriges belysningsupphandlingar. Det kan bli dyrt att inte göra rätt från början och tänka energi i projekteringsprocessen, säger Ylva Svedenmark. Kraven är framtagna enligt Miljöstyrningsrådets kriterieprocess i nära samarbete med en expertgrupp och är tänkta att användas direkt i förfrågningsunderlagen. Kraven, samt förslag på verifikat, finns tillgängliga i Miljöstyrningsrådets kriteriebibliotek och i MSR-wizard. Som komplement till kriterierna finns även vägledningar, som exempelvis kan användas i behovsanalysen för att ge en helhetssyn över området. Även dessa återfinns i MSRs kriteriebibliotek.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Uppdaterade krav för upphandling av energismart belysning

2014-06-13
Ylva Svedenmark
Miljöstyrningsrådet publicerar nu uppdaterade hållbarhetskrav som kan användas vid upphandling av energieffektiva belysningsanläggningar. Det finns potential för stora miljöförbättringar, ekonomiska besparingar och dessutom bättre ljuskvalitet vid utbyte av åldrade belysningsanläggningar. Inom skola-, vård-, kontor- och idrottslokaler står belysningen för ca 25% av elanvändningen.

- När det gäller utomhusbelysning har Sverige högst antal installerade armaturer per capita i världen, och gatubelysningen beräknas utgöra den näst största utgiftsposten i kommunernas drift- och underhållsbudget, berättar Ylva Svedenmark projektledare på Miljöstyrningsrådet.

Striktare lagkrav i EUs ekodesignförordningar, som bl.a. år 2015 förbjuder tillverkning och försäljning av kvicksilverlampor, kan komma att tvinga fram flertalet renoveringar av belysningsanläggningar utomhus.

De nya kraven omfattar de tjänster som anlitas vid projektering, installation och drift av nya eller renoverade belysningsanläggningar, för såväl inomhus- som utomhusbruk. Dessa används med fördel tillsammans med Miljöstyrningsrådets krav för belysningsprodukter, d.v.s. ljuskällor och armaturer.

Genom att använda Miljöstyrningsrådets hållbarhetskrav för belysningsprojektering och belysningsentreprenad kan den upphandlande myndigheten bland annat ställa krav på anläggningens beräknade energieffektivitet och att anbudsgivaren genom tidigare referensuppdrag ska kunna bevisa god belysningskompetens.

- Livscykelkostnadskalkyler (LCC) kan med fördel användas som ett verktyg där olika belysningslösningar jämförs med varandra så att totalkostnaderna under anläggningens hela förväntade livslängd synliggörs, säger Ylva Svedenmark.

För att anläggningens energieffektivitet och ljuskvalitet ska bestå över tid måste även drifts- och underhållsplan efterfrågas och följas. För utomhusbelysning kan även transporter och avfallshantering bidra till miljöpåverkan under entreprenaden.

- Vi hoppas att kriterierna kommer att bli väl använda i Sveriges belysningsupphandlingar. Det kan bli dyrt att inte göra rätt från början och tänka energi i projekteringsprocessen, säger Ylva Svedenmark.

Kraven är framtagna enligt Miljöstyrningsrådets kriterieprocess i nära samarbete med en expertgrupp och är tänkta att användas direkt i förfrågningsunderlagen. Kraven, samt förslag på verifikat, finns tillgängliga i Miljöstyrningsrådets kriteriebibliotek och i MSR-wizard. Som komplement till kriterierna finns även vägledningar, som exempelvis kan användas i behovsanalysen för att ge en helhetssyn över området. Även dessa återfinns i MSRs kriteriebibliotek.

Länk till kriterierna för inomhusbelysning:
- www.msr.se/sv/Upphandling/Kriterier/El-och-belysning/Inomhusbelysning/

Länk till kriterierna för utomhusbelysning:
- www.msr.se/sv/Upphandling/Kriterier/El-och-belysning/Utomhusbelysning/

För mer information, kontakta:
- Ylva Svedenmark, Projektledare belysning, ylva@msr.se, tfn 08-557 63331
- Peter Nohrstedt, Ansvarig för upphandlingsverksamheten, peter@msr.se, tfn 08-700 6693

Miljöstyrningsrådet är regeringens expertorgan inom miljöanpassad och annan hållbar offentlig upphandling och ger stöd till offentliga sektorn att miljöanpassa sina inköp. Miljöstyrningsrådet utvecklar och tillhandahåller även miljöledningssystem (EMAS) och internationellt jämförbar produktrelaterad miljö- och klimatinformation (EPD®-systemet).

Senaste nyheter