Redaktör:
Jens Ljunggren
Svenska livsmedelsbolag utvecklar vegetabiliska alternativ till kött
2020-12-05
Eva Tornberg och Anna Kjellström
Scandi Standard och Veg of Lund har påbörjat ett samarbete för att få fram fler av framtidens växtbaserade livsmedel.
I december startade bolagen en gemensam forskargrupp med målet att inom ett eller två år kunna erbjuda helt nya livsmedel som möter den starka konsumenttrenden med ökande efterfrågan på växtbaserade produkter med hög kvalitet och lågt klimatavtryck.
Scandi Standard är Nordens ledande producent av kycklingbaserade livsmedelsprodukter med varumärken som Kronfågel och Danpo och Veg of Lund är ett innovativt företag som har stor kompetens när det gäller växtbaserade livsmedel.
Utvecklingsprojektet drivs av Veg of Lunds forsknings- och utvecklingschef Eva Tornberg, som även är professor vid Lunds universitet, samt av projektassistenten Anna Kjellström.
Planerna är att använda Veg of Lunds patent och den forskning som baseras på kombinationen av potatis och rapsolja till livsmedelskategorier utöver bolagets befintliga inom mejeriprodukter.
- Vi är inne i slutfasen med finjusteringar för Veg of Lunds andra stora satsning – potatismjölk – så nu vi har möjlighet att fokusera på ett nytt spännande projekt, konstaterar Eva Tornberg.
Eva Tornberg hade med sig erfarenheter från en nästan 50-årig karriär som livsmedelsforskare då hon och fyra andra parter grundade Veg of Lund 2016.
På Veg of lund har hon arbetat med att göra vegetabiliska proteiner lika hanterbara som de animaliska. Detta arbete har bland annat resulterat i produktionen av Veg of Lunds smoothie-produkter som idag finns i butiker och caféer.
- Jag tyckte att potatis, en rotfrukt med mycket kolhydrater, men även protein av hög kvalitet, var intressant att studera. Fett saknas nästan helt i potatis men finns i riklig mängd i oljeväxter, som raps och dessutom med tio procent av de hälsobringande omega 3-fettsyrorna. Potatis och rapsolja, en jättebra kombination och det är väldigt hållbart ur klimatperspektiv, säger Eva Tornberg.
Emulsionen mellan potatis och rapsolja blir basen även i de växtbaserade köttprodukterna som ska lanseras inom två år, men i köttalternativet krävs en högre proteinhalt och en annan textur som uppfyller konsumentkrav om smak, tuggmotstånd och saftighet.
I december startade bolagen en gemensam forskargrupp med målet att inom ett eller två år kunna erbjuda helt nya livsmedel som möter den starka konsumenttrenden med ökande efterfrågan på växtbaserade produkter med hög kvalitet och lågt klimatavtryck.
Scandi Standard är Nordens ledande producent av kycklingbaserade livsmedelsprodukter med varumärken som Kronfågel och Danpo och Veg of Lund är ett innovativt företag som har stor kompetens när det gäller växtbaserade livsmedel.
Utvecklingsprojektet drivs av Veg of Lunds forsknings- och utvecklingschef Eva Tornberg, som även är professor vid Lunds universitet, samt av projektassistenten Anna Kjellström.
Planerna är att använda Veg of Lunds patent och den forskning som baseras på kombinationen av potatis och rapsolja till livsmedelskategorier utöver bolagets befintliga inom mejeriprodukter.
- Vi är inne i slutfasen med finjusteringar för Veg of Lunds andra stora satsning – potatismjölk – så nu vi har möjlighet att fokusera på ett nytt spännande projekt, konstaterar Eva Tornberg.
Eva Tornberg hade med sig erfarenheter från en nästan 50-årig karriär som livsmedelsforskare då hon och fyra andra parter grundade Veg of Lund 2016.
På Veg of lund har hon arbetat med att göra vegetabiliska proteiner lika hanterbara som de animaliska. Detta arbete har bland annat resulterat i produktionen av Veg of Lunds smoothie-produkter som idag finns i butiker och caféer.
- Jag tyckte att potatis, en rotfrukt med mycket kolhydrater, men även protein av hög kvalitet, var intressant att studera. Fett saknas nästan helt i potatis men finns i riklig mängd i oljeväxter, som raps och dessutom med tio procent av de hälsobringande omega 3-fettsyrorna. Potatis och rapsolja, en jättebra kombination och det är väldigt hållbart ur klimatperspektiv, säger Eva Tornberg.
Emulsionen mellan potatis och rapsolja blir basen även i de växtbaserade köttprodukterna som ska lanseras inom två år, men i köttalternativet krävs en högre proteinhalt och en annan textur som uppfyller konsumentkrav om smak, tuggmotstånd och saftighet.
Källa: Veg of Lund
Senaste nyheter
-
2020-03-11
Brf Solkvarteret prisas som Sydsveriges smartaste fastighetNybyggnadsprojektet brf Solkvarteret i Hyllie har utsetts till Sydsveriges smartaste fastighet.… -
2018-03-01
90% av befolkningen vill leva mer klimatsmart enligt SifoDet är hög tid att vi alla lägger in en högre växel för klimatet. Sverige har ett av de högsta… -
2017-09-12
Spara 90% av kostnaderna med ny klimatsmart LED-teknikTelge Energi och Ce-Ce El har inlett ett samarbete som innebär att Telge Energi kan erbjuda sina… -
2017-03-29
10 framtidsprojekt får stöd av Göteborg Energis MiljöfondEnergieffektiv återvinning av tvättvatten,ett virtuellt kraftverk för djupare förståelse av… -
2017-03-23
Lördag 25 mars släcker vi för en ljusare framtidPå lördag den 25 mars kl 20.30 är det återigen dags för världens största miljömanifestation –… -
2016-11-17
Smart belysning med solkatter och appstyrda lamporVi går mot mörkare tider. Tur då att världen erbjuder så många ljusa idéer inom smart belysning.… -
2016-06-10
Regeringen vill halvera Sveriges elbehov för belysningDen 3 maj 2016 presenterade energiminister Ibrahim Baylan regeringens satsning på klimatvänlig… -
2015-03-27
Earth Hour 28 mars 2015Nu på lördag den 28 mars 2015 klockan 20:30–21:30 är det dags för Earth Hour! Det blir det… -
2015-03-25
På lördag släcker vi för en ljusare framtidMer än någonting annat är Earth Hour en viktig politisk symbolhandling för att få makthavare att ta… -
2015-03-24
Naturskyddsföreningen tävling Klimatmaxa villorna 19 aprilNu fortsätter innovationstävlingen: Klimatmaxa villorna, deltävling 2. Nya tävlande är välkomna och…