Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Energieffektiviseringsarbetet inom industrin tar fart

https://www.klimatsmart.se/images/news/sweco-industri200x300.jpg

Energieffektivisering är ett både smart och enkelt sätt att ta itu med hållbarhetsarbetet i ett företag. Det innebär direkta besparingar av energikostnaderna och en mer optimerad energianvändning i företaget. Min kollega sa häromveckan att bara genom att nämna ordet energiledningssystem så sparar man 10 % av energikostnaderna. Nu kanske det inte riktigt är så enkelt men genom att lyfta energifrågan i företaget och börja fundera över hur man aktivt kan spara energi så är det relativt enkelt att minska sina kostnader. Från och med juni i år har Sverige ett antal nya lagar som ska få fler företag att arbeta aktivt med energieffektivisering. De lagar som berör industrier är främst dessa: - Stora företag ska göra en energikartläggning senast den 5 dec 2015 och därefter minst vart fjärde år. Om företaget har ett miljöledningssystem eller ett energiledningssystem där energikartläggning ingår behöver man inte genomföra en energikartläggning vart fjärde år. - Kostnads-nyttoanalyser ska genomföras vid vissa typer av investeringar för att utreda om det går att använda spillvärmen. Jag har tidigare bloggat om varför så få industriföretag arbetar med energieffektiviseringsåtgärder. Bland annat är krav på korta återbetalningstider ett stort hinder. Energieffektivisering är också förknippat med administrativa kostnader och det finns även brist på kunskap om energieffektiv teknik. Den nya lagen om energikartläggning i stora företag tror jag därför kommer att ge effekt. Flera företag kommer förmodligen att införa energiledningssystem för att på så sätt arbeta mer strategiskt med energifrågan och även hantera de återkommande kraven på energikartläggningar som den nya lagen innebär. På Sweco arbetar jag och mina kollegor med energiledningssystem och energikartläggningar inom olika typer av industrier. Vi har många exempel på där en genomgång av verksamheten gett mycket snabba besparingar av energikostnaderna; tomgångseffekter har reducerats kraftigt och belysning och uppvärmning anpassats till rätt behov. Vi har även sett över möjligheterna att utnyttja verksamhetens spillvärme och förutsättningar att använda geoenergi. Vi ser också stora fördelar med att företag implementerar energiledningssystem och vi har stor erfarenhet av att hjälpa företag med utbildning och att stödja företag med den process som införandet av energiledningssystem innebär. En ytterligare morot för att snabbt komma igång med energieffektiviseringsarbetet är att Energimyndigheten kan ge ekonomiskt stöd om energikartläggningen i företaget rapporteras in till Energimyndigheten senast i november 2014. / Monika Bubholz, Sweco sustainability blog

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Energieffektiviseringsarbetet inom industrin tar fart

2014-07-03
Energieffektivisering är ett både smart och enkelt sätt att ta itu med hållbarhetsarbetet i ett företag. Det innebär direkta besparingar av energikostnaderna och en mer optimerad energianvändning i företaget. Min kollega sa häromveckan att bara genom att nämna ordet energiledningssystem så sparar man 10 % av energikostnaderna. Nu kanske det inte riktigt är så enkelt men genom att lyfta energifrågan i företaget och börja fundera över hur man aktivt kan spara energi så är det relativt enkelt att minska sina kostnader.

Från och med juni i år har Sverige ett antal nya lagar som ska få fler företag att arbeta aktivt med energieffektivisering. De lagar som berör industrier är främst dessa:

- Stora företag ska göra en energikartläggning senast den 5 dec 2015 och därefter minst vart fjärde år. Om företaget har ett miljöledningssystem eller ett energiledningssystem där energikartläggning ingår behöver man inte genomföra en energikartläggning vart fjärde år.

- Kostnads-nyttoanalyser ska genomföras vid vissa typer av investeringar för att utreda om det går att använda spillvärmen.

Jag har tidigare bloggat om varför så få industriföretag arbetar med energieffektiviseringsåtgärder. Bland annat är krav på korta återbetalningstider ett stort hinder. Energieffektivisering är också förknippat med administrativa kostnader och det finns även brist på kunskap om energieffektiv teknik.

Den nya lagen om energikartläggning i stora företag tror jag därför kommer att ge effekt. Flera företag kommer förmodligen att införa energiledningssystem för att på så sätt arbeta mer strategiskt med energifrågan och även hantera de återkommande kraven på energikartläggningar som den nya lagen innebär.

På Sweco arbetar jag och mina kollegor med energiledningssystem och energikartläggningar inom olika typer av industrier. Vi har många exempel på där en genomgång av verksamheten gett mycket snabba besparingar av energikostnaderna; tomgångseffekter har reducerats kraftigt och belysning och uppvärmning anpassats till rätt behov. Vi har även sett över möjligheterna att utnyttja verksamhetens spillvärme och förutsättningar att använda geoenergi. Vi ser också stora fördelar med att företag implementerar energiledningssystem och vi har stor erfarenhet av att hjälpa företag med utbildning och att stödja företag med den process som införandet av energiledningssystem innebär.

En ytterligare morot för att snabbt komma igång med energieffektiviseringsarbetet är att Energimyndigheten kan ge ekonomiskt stöd om energikartläggningen i företaget rapporteras in till Energimyndigheten senast i november 2014.

/ Monika Bubholz, Sweco sustainability blog

Senaste nyheter