Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Willys räddar 380 ton frukt och grönt från soptunnorna

https://www.klimatsmart.se/images/news/willys-svinnsmart250x205.jpg

Den 29 september är det den första internationella matsvinnsdagen. Matsvinnet är ett stort och ökande miljöproblem – i svenska livsmedelsbutiker kasseras varje år cirka 100 000 ton mat. Men det finns hopp om bättring. När Willys började sälja fyndlådor med prissänkta frukter och grönsaker som annars skulle ha slängts blev det succé. Hittills har 380 ton frukt och grönt räddats från soptunnorna. Den 29 september är det premiär för FN:s internationella matsvinnsdag – “the International Day of Awareness of Food Loss and Waste” – som instiftats för att uppmärksamma den stora hållbarhetsutmaning som matsvinnet innebär. Genom att ge sig på en av de största matsvinnsbovarna, frukter och grönsaker, vill Willys inspirera sina kunder att tänka annorlunda om matsvinn. Initiativet till att sälja svinnsmarta fyndlådor med frukt och grönt har på många håll i landet blivit en succé. I vanliga fall hade frukterna och grönsakerna valts bort – trots att de är fullt ätbara. Nu paketeras istället 2 kilo blandade frukter eller grönsaker och säljs för 20 kronor. Willys-butiker runt om i landet har hittills lyckats rädda över 380 ton frukt och grönt från att slängas genom initiativet. - Att slänga bra mat känns inte bra. På Willys värnar vi både om miljön och våra låga priser och ingen av dem funkar särskilt bra ihop med matsvinn. Därför har vi bestämt oss för att ta upp kampen mot det onödiga svinnet och halvera vårt matsvinn till år 2025. Kunden sparar pengar och vi minskar svinnet i butik – det blir en riktigt bra win-win, säger Elisabeth Konrad, hållbarhetsansvarig på Willys. Matsvinn i siffror: • Mellan en tredjedel och hälften av all mat som produceras i världen går idag förlorad. • Ungefär 1,3 miljoner ton matavfall uppkommer per år i Sverige. • 2018 uppkom det 917 000 ton matavfall i svenska hushåll, varav 420 000 ton bedöms vara onödigt matavfall, dvs matsvinn. • År 2018 uppskattas 100 000 ton matavfall ha kasserats i livsmedelsbutiker i Sverige, det motsvarar 10 kilogram per person.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Willys räddar 380 ton frukt och grönt från soptunnorna

2020-09-28
Willys räddar 380 ton mat om året
Den 29 september är det den första internationella matsvinnsdagen. Matsvinnet är ett stort och ökande miljöproblem – i svenska livsmedelsbutiker kasseras varje år cirka 100 000 ton mat.

Men det finns hopp om bättring. När Willys började sälja fyndlådor med prissänkta frukter och grönsaker som annars skulle ha slängts blev det succé. Hittills har 380 ton frukt och grönt räddats från soptunnorna.

Den 29 september är det premiär för FN:s internationella matsvinnsdag – “the International Day of Awareness of Food Loss and Waste” – som instiftats för att uppmärksamma den stora hållbarhetsutmaning som matsvinnet innebär.

Genom att ge sig på en av de största matsvinnsbovarna, frukter och grönsaker, vill Willys inspirera sina kunder att tänka annorlunda om matsvinn. Initiativet till att sälja svinnsmarta fyndlådor med frukt och grönt har på många håll i landet blivit en succé. I vanliga fall hade frukterna och grönsakerna valts bort – trots att de är fullt ätbara. Nu paketeras istället 2 kilo blandade frukter eller grönsaker och säljs för 20 kronor. Willys-butiker runt om i landet har hittills lyckats rädda över 380 ton frukt och grönt från att slängas genom initiativet.

- Att slänga bra mat känns inte bra. På Willys värnar vi både om miljön och våra låga priser och ingen av dem funkar särskilt bra ihop med matsvinn. Därför har vi bestämt oss för att ta upp kampen mot det onödiga svinnet och halvera vårt matsvinn till år 2025. Kunden sparar pengar och vi minskar svinnet i butik – det blir en riktigt bra win-win, säger Elisabeth Konrad, hållbarhetsansvarig på Willys.

Matsvinn i siffror:

• Mellan en tredjedel och hälften av all mat som produceras i världen går idag förlorad.
• Ungefär 1,3 miljoner ton matavfall uppkommer per år i Sverige.
• 2018 uppkom det 917 000 ton matavfall i svenska hushåll, varav 420 000 ton bedöms vara onödigt matavfall, dvs matsvinn.
• År 2018 uppskattas 100 000 ton matavfall ha kasserats i livsmedelsbutiker i Sverige, det motsvarar 10 kilogram per person.

Källa: Naturvårdsverket, www.naturvardsverket.se/Sa-mar-miljon/Mark/Avfall/Matavfall/
Källa: Willys

Senaste nyheter