Redaktör:
Gita Ljunggren
Förbättrad insamling av matavfall ger mer biogas
2022-12-23
För att uppfylla krav i EU:s avfallsdirektiv ska kommunerna senast den 1 januari 2024 samla in livsmedels- eller köksavfall som kommunen ansvarar för, genom fastighetsnära insamling och materialåtervinning. Det kan innebära att 400 000 ton mer matavfall per år från framför allt hushåll, dagligvaruhandel och restauranger kan tas om hand på ett bättre sätt i Sverige.
EU:s avfallsdirektiv ställer krav på att bioavfall ska sorteras ut och materialåtervinnas. Direktivet innehåller också mål för förberedelse för återanvändning och materialåtervinning, bl.a. för kommunalt avfall. I dag materialåtervinns 38 procent av det kommunala avfallet i Sverige, men senast 2025 ska det öka till minst 55 viktprocent. Bioavfall från hushåll, kontor, restauranger, grossister, matsalar, catering och detaljhandelslokaler är kommunalt avfall. Naturvårdsverket uppskattar att genomförandet av EU-kraven kan innebära att 400 000 ton mer matavfall per år kan tas om hand.
– För att svensk mat ska vara klimatsmart måste vi äta upp mer av det vi producerar – i stället för att slänga det. Och genom att mer matavfall samlas in, kan det användas cirkulärt och resurseffektivt. Insamlingen har en stor potential för produktion av biogas och gödsel, eftersom de efter uppgradering kan användas som fordonsbränsle, säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari.
Vid materialåtervinning genom rötning av livsmedels- och köksavfall återvinns energin som biogas. Vidare innebär rötning eller kompostering att även växtnäring kan nyttiggöras.
Kraven träder i kraft den 1 januari 2024 i enlighet med kraven i EU:s avfallsdirektiv, men dispenser får meddelas innan detta datum. Naturvårdsverket får meddela föreskrifter om undantag från kraven på utsortering, separat insamling och fastighetsnära insamling. Det finns även möjlighet att ansöka om dispens från vissa av kraven.
EU:s avfallsdirektiv ställer krav på att bioavfall ska sorteras ut och materialåtervinnas. Direktivet innehåller också mål för förberedelse för återanvändning och materialåtervinning, bl.a. för kommunalt avfall. I dag materialåtervinns 38 procent av det kommunala avfallet i Sverige, men senast 2025 ska det öka till minst 55 viktprocent. Bioavfall från hushåll, kontor, restauranger, grossister, matsalar, catering och detaljhandelslokaler är kommunalt avfall. Naturvårdsverket uppskattar att genomförandet av EU-kraven kan innebära att 400 000 ton mer matavfall per år kan tas om hand.
– För att svensk mat ska vara klimatsmart måste vi äta upp mer av det vi producerar – i stället för att slänga det. Och genom att mer matavfall samlas in, kan det användas cirkulärt och resurseffektivt. Insamlingen har en stor potential för produktion av biogas och gödsel, eftersom de efter uppgradering kan användas som fordonsbränsle, säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari.
Vid materialåtervinning genom rötning av livsmedels- och köksavfall återvinns energin som biogas. Vidare innebär rötning eller kompostering att även växtnäring kan nyttiggöras.
Kraven träder i kraft den 1 januari 2024 i enlighet med kraven i EU:s avfallsdirektiv, men dispenser får meddelas innan detta datum. Naturvårdsverket får meddela föreskrifter om undantag från kraven på utsortering, separat insamling och fastighetsnära insamling. Det finns även möjlighet att ansöka om dispens från vissa av kraven.
Källa: Miljödepartmentet
Senaste nyheter
-
2018-03-01
90% av befolkningen vill leva mer klimatsmart enligt SifoDet är hög tid att vi alla lägger in en högre växel för klimatet. Sverige har ett av de högsta… -
2015-10-30
Bokashi och EM dödar dåliga bakterier och svamparDenna vecka har vi fått flera frågor angående “dåliga” bakterier och svampar. De man verkligen inte… -
2015-09-17
Vanlig kompostering vs BokashiEn fråga vi får ofta är “vad är det för skillnad mellan traditionell kompostering och… -
2015-09-03
Bokashi i Nya ZeelandJag vet, det ska heta “på” Nya Zeeland. Men för mig är Nya Zeeland ett land och inte en ö så det… -
2015-08-31
EM bra för både Bokashi och biodlingarDet senaste numret av EM Journal (på tyska) har en intressant artikel om biodling. Om hur man kan… -
2015-08-20
Vetenskaplig rapport bekräftar att jord blir bättre med hjälp av EMVi fick nyss tag i en studie om EM som förklarar på ett vetenskapligt sätt hur det fungerar med… -
2015-04-06
Ljudmätning av avfallskvarn från Uson MiljöteknikI nyproducerade bostäder finns det ett krav enligt Boverkets BBR21 på att ljudnivån mellan 2 olika… -
2015-03-17
Vanliga frågor om BokashiDet blir inte jord i hinken. - Nej, det blir det aldrig. Matresterna konserveras under första… -
2015-03-12
Läs om alla nyttiga mikrober som finns i Bokashi och EMMiljarder mikrober finns i varje klunk EM och tesked med bokashiströ. Men sammansättningen är… -
2015-03-11
Bokashi berättar om nyttan med EMMånga är nyfikna om detta med EM. Vad är det egentligen? Och var kommer det ifrån? EM, eller…