Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Bildskärmar i Sverige kraftigt omsprungna av Asien

https://www.klimatsmart.se/images/news/

Vissa av Sveriges mest populära bildskärmar drar dubbelt så mycket el som andra. Det visar ett test som Energimyndigheten har gjort. Men i Asien finns en liten skärm som bara drar en fjärdedel av den energisnålaste i testet. Energimyndigheten har testat tio av Sveriges mest populära bildskärmar där hälften är 23-24 tum och hälften 27 tum. Snålast i den mindre storleken är Eizo Foris FS2333 som drar 16,6 W, medan den som drar mest ligger på 29,1 W. För 27-tumsskärmarna visar testet ett spann mellan 30,7W och 42W, där Dell UltraSharp U2713HM är mest energieffektiv. Idag finns ekodesign och energimärkning på tv, men inte på bildskärmar. EU för en diskussion om att även inkludera skärmar tillsammans med tv, eftersom teknikerna börjar ha samma användningsområde. På det sättet skulle de mest energislösande skärmarna rensas bort från marknaden. – Energimärkning på skärmar skulle göra det lättare för konsumenter att se vilken modell som drar mycket el, säger Svante Wikander som lett testet på Testlab. För att stimulera tillverkarna att gå så långt de bara kan när det gäller elsnålhet finns sedan förra året den globala tävlingen SEAD Awards där vissa produkter tävlar i energieffektivitet. I år tampades just skärmar och i den asiatiska deltävlingen vann skärmen LG 16EN33SA på 15,5 tum som bara drar 4,3 W. – Utan den globala kunskapen hade vi jämfört skärmarna i testet med varandra, men nu ser vi att det finns energieffektiv spjutspetsteknik på marknaden i andra världsdelar, säger Thomas Sandvall, sektionschef för Testlab. Som datoranvändare finns flera sätt att minska elanvändningen på den skärm du redan har. Här är Svante Wikanders tips: – Har du en skärm idag med energisparläge, se till att det är aktiverat. Det sparar mycket energi. Precis som för tv, drar ljusstyrkan mest el. Aktivera skärmens ljussensor eller gå manuellt in och tryck ner ljusnivån. Det kan halvera skärmens elanvändning direkt. För mer information, kontakta: Svante Wikander, handläggare på Energimyndighetens Testlab, 016-544 21 63 Thomas Sandvall, sektionschef för Energimyndighetens Testlab, 016-544 24 31.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Bildskärmar i Sverige kraftigt omsprungna av Asien

2013-09-30
Vissa av Sveriges mest populära bildskärmar drar dubbelt så mycket el som andra. Det visar ett test som Energimyndigheten har gjort. Men i Asien finns en liten skärm som bara drar en fjärdedel av den energisnålaste i testet.

Energimyndigheten har testat tio av Sveriges mest populära bildskärmar där hälften är 23-24 tum och hälften 27 tum. Snålast i den mindre storleken är Eizo Foris FS2333 som drar 16,6 W, medan den som drar mest ligger på 29,1 W. För 27-tumsskärmarna visar testet ett spann mellan 30,7W och 42W, där Dell UltraSharp U2713HM är mest energieffektiv.

Idag finns ekodesign och energimärkning på tv, men inte på bildskärmar. EU för en diskussion om att även inkludera skärmar tillsammans med tv, eftersom teknikerna börjar ha samma användningsområde. På det sättet skulle de mest energislösande skärmarna rensas bort från marknaden.

– Energimärkning på skärmar skulle göra det lättare för konsumenter att se vilken modell som drar mycket el, säger Svante Wikander som lett testet på Testlab.

För att stimulera tillverkarna att gå så långt de bara kan när det gäller elsnålhet finns sedan förra året den globala tävlingen SEAD Awards där vissa produkter tävlar i energieffektivitet. I år tampades just skärmar och i den asiatiska deltävlingen vann skärmen LG 16EN33SA på 15,5 tum som bara drar 4,3 W.

– Utan den globala kunskapen hade vi jämfört skärmarna i testet med varandra, men nu ser vi att det finns energieffektiv spjutspetsteknik på marknaden i andra världsdelar, säger Thomas Sandvall, sektionschef för Testlab.

Som datoranvändare finns flera sätt att minska elanvändningen på den skärm du redan har. Här är Svante Wikanders tips:

– Har du en skärm idag med energisparläge, se till att det är aktiverat. Det sparar mycket energi. Precis som för tv, drar ljusstyrkan mest el. Aktivera skärmens ljussensor eller gå manuellt in och tryck ner ljusnivån. Det kan halvera skärmens elanvändning direkt.

För mer information, kontakta:
Svante Wikander, handläggare på Energimyndighetens Testlab, 016-544 21 63
Thomas Sandvall, sektionschef för Energimyndighetens Testlab, 016-544 24 31.

Senaste nyheter