Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Klimatpåverkan både minskar och ökar

https://www.klimatsmart.se/images/news/ekosvenssonco2fordelningkombostapel250x122.png

Vi har nu mätt vår klimatpåverkan i 9 veckor. När vi började 1:a maj beräknade vi vår årliga klimatpåverkan per person (inkl. offentlig konsumtion) till cirka 5,65 ton CO2e (koldioxidekvivalenter). Efter en mindre stigning till 5,70 ton per person är vi nu tillbaks på 5,65 ton. Dock har det skett vissa ändringar mellan olika områden. Transporternas påverkan har ökat från 0,65 ton till 0,75 ton, eftersom vi har justerat upp vårt faktiska och förväntade transportbehov. Vi reser helt enkelt mycket mer än vi antog i starten. Då vi i huvudsak reser med tåg, buss och etanoldriven miljöbil, så blir ökningen dock moderat. Likaså har det skett en mindre ökning för övrig konsumtion, exempelvis köp av kläder, möbler och hemelektronik. Däremot har vi lyckats minska vår klimatpåverkan från mat & dryck med hela 0,2 ton per person, vilket är relativt mycket. Minskningen kommer först och främst genom markant minskad köttkonsumtion, först och främst nöt- & griskött. Även om jag tidigare har varit vegetarian, så är jag förvånad hur enkelt det har varit att ändra kosten. För min egen del var vändpunkten i köttkonsumtionen den egna hälsan. Min naturläkare rådde mig helt enkelt till att minska eller helt undgå köttkonsumtion i en period, vilket jag, något skeptisk, godtog. Snabbt upptäckte jag dock att jag mådde mycket bättre och har inte saknat kött nämnvärt under de månader som har gått. Klimat-, miljö- och etiska hänsyn har också spelat en roll för mitt beslut att fortsätta med en låg köttkonsumtion. Mest anmärkningsvärt är nog att vår klimatpåverkan från mat & dryck endast ligger på runt hälften av vad Medelsvenssons matvanor medför.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Klimatpåverkan både minskar och ökar

2011-07-05
Årlig klimatpåverkan/person
Vi har nu mätt vår klimatpåverkan i 9 veckor. När vi började 1:a maj beräknade vi vår årliga klimatpåverkan per person (inkl. offentlig konsumtion) till cirka 5,65 ton CO2e (koldioxidekvivalenter). Efter en mindre stigning till 5,70 ton per person är vi nu tillbaks på 5,65 ton.

Dock har det skett vissa ändringar mellan olika områden. Transporternas påverkan har ökat från 0,65 ton till 0,75 ton, eftersom vi har justerat upp vårt faktiska och förväntade transportbehov. Vi reser helt enkelt mycket mer än vi antog i starten. Då vi i huvudsak reser med tåg, buss och etanoldriven miljöbil, så blir ökningen dock moderat. Likaså har det skett en mindre ökning för övrig konsumtion, exempelvis köp av kläder, möbler och hemelektronik.

Däremot har vi lyckats minska vår klimatpåverkan från mat & dryck med hela 0,2 ton per person, vilket är relativt mycket. Minskningen kommer först och främst genom markant minskad köttkonsumtion, först och främst nöt- & griskött. Även om jag tidigare har varit vegetarian, så är jag förvånad hur enkelt det har varit att ändra kosten. För min egen del var vändpunkten i köttkonsumtionen den egna hälsan. Min naturläkare rådde mig helt enkelt till att minska eller helt undgå köttkonsumtion i en period, vilket jag, något skeptisk, godtog. Snabbt upptäckte jag dock att jag mådde mycket bättre och har inte saknat kött nämnvärt under de månader som har gått. Klimat-, miljö- och etiska hänsyn har också spelat en roll för mitt beslut att fortsätta med en låg köttkonsumtion.

Mest anmärkningsvärt är nog att vår klimatpåverkan från mat & dryck endast ligger på runt hälften av vad Medelsvenssons matvanor medför.

Senaste nyheter