Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Håll koll på energimärkningen när du sommarshoppar

https://www.klimatsmart.se/images/news/

Ska du köpa nya vitvaror, tv eller däck i sommar? Välj produkter i det gröna fältet av energimärkningen. Det kan minska energianvändningen för dig många år framöver. Kostnad handlar inte bara om det pris du betalar när du köper något. För saker som drar el är det viktigt att ha koll på hur mycket varan drar hela sin livslängd, kanske ibland upp mot 15 år. – För att vi konsumenter inte själva ska behöva sätta oss in i siffror och detaljerade uträkningar finns energimärkningen. Den guidar oss med en enkel färgskala till det mest energieffektiva köpet. På så sätt synliggörs energianvändningen säger Peter Bennich på Energimyndigheten. Om du väljer bra, energimärkta varor kan du spara mycket energi. En kyl/frys till exempel med A+++, drar 60 procent mindre el än en med A-märkning. Den kommer därför att dra mindre än hälften så mycket el under hela sin livslängd. För disk- och tvättmaskiner är skillnaden mellan A+++ och A 30 procent. Energimärkningen startade för kylar och frysar i mitten av 90-talet och blev en sådan succé att konceptet gick vidare till andra hushållsapparater, lampor, tv och senast däck, som visserligen inte själva använder energi, men som påverkar en stor del av bilens bränsleanvändning. – Om några år införs energimärkning även på uppvärmningssystem och varmvattenberedare, och eftersom de är så tunga energianvändare sparar energimärkning på dem motsvarande hela länders energianvändning, säger Anna Johansson, enhetschef för resurseffektiva produkter på Energimyndigheten. Energimärkningen bidrar till att vi ska lyckas nå EU:s mål att minska energianvändningen med 20 procent till år 2020. Ett annat styrmedel som kompletterar energimärkningen är lagen om ekodesign som helt enkelt förbjuder de mest energislösande produkterna och fasar bort dem från marknaden så att vi använder mer energismarta produkter.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Håll koll på energimärkningen när du sommarshoppar

2013-07-23
Ska du köpa nya vitvaror, tv eller däck i sommar? Välj produkter i det gröna fältet av energimärkningen. Det kan minska energianvändningen för dig många år framöver.

Kostnad handlar inte bara om det pris du betalar när du köper något. För saker som drar el är det viktigt att ha koll på hur mycket varan drar hela sin livslängd, kanske ibland upp mot 15 år.

– För att vi konsumenter inte själva ska behöva sätta oss in i siffror och detaljerade uträkningar finns energimärkningen. Den guidar oss med en enkel färgskala till det mest energieffektiva köpet. På så sätt synliggörs energianvändningen säger Peter Bennich på Energimyndigheten.

Om du väljer bra, energimärkta varor kan du spara mycket energi. En kyl/frys till exempel med A+++, drar 60 procent mindre el än en med A-märkning. Den kommer därför att dra mindre än hälften så mycket el under hela sin livslängd. För disk- och tvättmaskiner är skillnaden mellan A+++ och A 30 procent.

Energimärkningen startade för kylar och frysar i mitten av 90-talet och blev en sådan succé att konceptet gick vidare till andra hushållsapparater, lampor, tv och senast däck, som visserligen inte själva använder energi, men som påverkar en stor del av bilens bränsleanvändning.

– Om några år införs energimärkning även på uppvärmningssystem och varmvattenberedare, och eftersom de är så tunga energianvändare sparar energimärkning på dem motsvarande hela länders energianvändning, säger Anna Johansson, enhetschef för resurseffektiva produkter på Energimyndigheten.

Energimärkningen bidrar till att vi ska lyckas nå EU:s mål att minska energianvändningen med 20 procent till år 2020. Ett annat styrmedel som kompletterar energimärkningen är lagen om ekodesign som helt enkelt förbjuder de mest energislösande produkterna och fasar bort dem från marknaden så att vi använder mer energismarta produkter.

Senaste nyheter