Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Fullt fokus på elkunderna hos Telge Energi

https://www.klimatsmart.se/images/news/kundpanelen250x125.jpg

Den 13 april stod elkunderna i centrum när Energimarknadsinspektionen (Ei) presenterade nya forskningsresultat tillsammans med Umeåforskarna Runar Brännlund och Mattias Vesterberg. Uppdraget från Ei var att kartlägga elkunders beteende samt flexibilitet och resultaten som presenterades var från den andra delen av en rapport som delats upp i två. I den första delen, som kom i höstas, presenterades insikter och i denna har forskarna tittat vidare på utvalda parametrar. Resultatet då? Jo, studien visar följande: - Vi använder mer el hemma ju mer pengar vi har, särskilt mellan kl 18-20, tid som brukar kallas höglasttimmar. - Ju större vi bor desto vanligare är det att vi väljer fastprisavtal. - Storförbrukare av el är mindre villiga att ta risker vilket kan tolkas som att de även är mindre benägna att vara flexibla. - Få vet vad elen kostar och fler tror ofta att elen är dyrare än vad den faktiskt är. - En stor andel vill inte ha mer information om sin egen elanvändning. De som är mest ointresserade är samma personer som även överskattade elpriset mest. Forskarna tolkar detta ointresse som att elförbrukningen trots allt är en rätt liten del av ett hushålls totala kostnader. Studien är i sitt slutskede men presenterades i förhand av forskarna och Ei. Rapporten kommer att publiceras i sin helhet på Ei.se lite längre fram i vår. Jag tycker att rapporten är intressant och det är bra att elkunderna är i fokus. när vi har frågat våra elkunder så tycker de att det är bra med tydligare information på elfakturan. Därför införde vi på Telge Energi en enklare elfaktura förra året där du tydligt kan se vilket elavtal du har samt även följa din elförbrukning över tid. Det är även enklare att se hur din förbrukning påverkar miljö och klimat. Jag tror att upplysning samt information i rätt format och lagom omfattning är bra, det är även vad vår kundpanel sagt till oss under arbetet med den nya fakturan. Eftersom elpriset är och har varit lågt under en ganska lång period är kanske intresset inte så stort just nu, men jag tror att det kommer öka om elpriserna. / Fru Watt - Petra Hallebrant, Telge Energi

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Fullt fokus på elkunderna hos Telge Energi

2015-04-27
Den 13 april stod elkunderna i centrum när Energimarknadsinspektionen (Ei) presenterade nya forskningsresultat tillsammans med Umeåforskarna Runar Brännlund och Mattias Vesterberg.

Uppdraget från Ei var att kartlägga elkunders beteende samt flexibilitet och resultaten som presenterades var från den andra delen av en rapport som delats upp i två. I den första delen, som kom i höstas, presenterades insikter och i denna har forskarna tittat vidare på utvalda parametrar.

Resultatet då? Jo, studien visar följande:

- Vi använder mer el hemma ju mer pengar vi har, särskilt mellan kl 18-20, tid som brukar kallas höglasttimmar.
- Ju större vi bor desto vanligare är det att vi väljer fastprisavtal.
- Storförbrukare av el är mindre villiga att ta risker vilket kan tolkas som att de även är mindre benägna att vara flexibla.
- Få vet vad elen kostar och fler tror ofta att elen är dyrare än vad den faktiskt är.
- En stor andel vill inte ha mer information om sin egen elanvändning. De som är mest ointresserade är samma personer som även överskattade elpriset mest.

Forskarna tolkar detta ointresse som att elförbrukningen trots allt är en rätt liten del av ett hushålls totala kostnader.

Studien är i sitt slutskede men presenterades i förhand av forskarna och Ei. Rapporten kommer att publiceras i sin helhet på Ei.se lite längre fram i vår.

Jag tycker att rapporten är intressant och det är bra att elkunderna är i fokus. när vi har frågat våra elkunder så tycker de att det är bra med tydligare information på elfakturan.

Därför införde vi på Telge Energi en enklare elfaktura förra året där du tydligt kan se vilket elavtal du har samt även följa din elförbrukning över tid. Det är även enklare att se hur din förbrukning påverkar miljö och klimat.

Jag tror att upplysning samt information i rätt format och lagom omfattning är bra, det är även vad vår kundpanel sagt till oss under arbetet med den nya fakturan.

Eftersom elpriset är och har varit lågt under en ganska lång period är kanske intresset inte så stort just nu, men jag tror att det kommer öka om elpriserna.

/ Fru Watt - Petra Hallebrant, Telge Energi

Senaste nyheter