Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Minskat rot-avdrag orsakar problem - dock ej för värmepumpar

https://www.klimatsmart.se/images/news/greenmatch-bergvarme-rot250x250.jpg

I medierna har det skrivits mycket om hur rot-avdragets minskning har påverkat försäljningen av rot-arbeten. I mars månad noterades en stor sänkning i antalet köpare av tjänster där rot-avdraget får tillämpas. Antalet köpare var endast 97 000, vilket är en stor minskning jämfört med samma period förra året, då antalet var 130 000. Läget har dock inte varit lika dyster i värmepumpsbranschen. Greenmatch intervjuade fem leverantörer av värmepumpar strax innan årsskiftet, för att utreda hur minskningen av rot-avdraget verkligen påverkar konsumenten. Vissa menade att det fanns en viss oro för hur sänkningen kommer att påverka försäljningen år 2016. I slutänden ansåg leverantörerna att en sänkning i rot-avdraget inte kommer att ha stor påverkan, eftersom folk fortfarande kommer att behöva värme i framtiden. Patrick Thorén från Thorén Bergvärme påpekade: “Oavsett storleken på rot-avdraget är bergvärme en väldigt lönsam investering. Lönsamheten är i bergvärmens förtjänst, inte rot.” Nu i efterhand kan vi se att dessa leverantörer hade en god förståelse för hur det kommer att se ut efter årsskiftet. SKVP informerade nämligen att försäljningen av värmepumpar har fortsatt att öka under under första kvartalet 2016, jämfört med samma kvartal föregående år. Även under sista kvartalet år 2015 ökade försäljningen av värmepumpar med 29 procent jämfört med föregående år. Notera att flera av dessa redan var för sent ute och kunde därmed inte utnyttja det högre rot-avdraget. Greenmatch gjorde även en beräkning över hur det minskade rot-avdraget kommer att påverka återbetalningstiden av ett bergvärmesystem. Utgångspunkten i exempelberäkningen är att totalentreprenaden kostar 140 000 kronor, bergvärmepumpens SCOP-värde är 3 och elpriset är 1,20 kronor per kWh. Med dessa nyckeltal beräknade Greenmatch en ökning på återbetalningstid från det tidigare 7,3 år till 7,9 år. I rundatal handlar det då om en ökning på sex till sju månader, och kommer därmed inte inverka på lönsamheten av att installera bergvärme. Bergvärme är fortfarande en lönsam investering för de flesta hushåll som har ett högt värmebehov. Som exemplet indikerar är rotavdragets minskning inte ett hinder för att installera ett bergvärmesystem.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Andreas Sandmon

Dela på Facebook

Minskat rot-avdrag orsakar problem - dock ej för värmepumpar

2016-05-06
I medierna har det skrivits mycket om hur rot-avdragets minskning har påverkat försäljningen av rot-arbeten. I mars månad noterades en stor sänkning i antalet köpare av tjänster där rot-avdraget får tillämpas. Antalet köpare var endast 97 000, vilket är en stor minskning jämfört med samma period förra året, då antalet var 130 000. Läget har dock inte varit lika dyster i värmepumpsbranschen.

Greenmatch intervjuade fem leverantörer av värmepumpar strax innan årsskiftet, för att utreda hur minskningen av rot-avdraget verkligen påverkar konsumenten. Vissa menade att det fanns en viss oro för hur sänkningen kommer att påverka försäljningen år 2016. I slutänden ansåg leverantörerna att en sänkning i rot-avdraget inte kommer att ha stor påverkan, eftersom folk fortfarande kommer att behöva värme i framtiden.

Patrick Thorén från Thorén Bergvärme påpekade: “Oavsett storleken på rot-avdraget är bergvärme en väldigt lönsam investering. Lönsamheten är i bergvärmens förtjänst, inte rot.”

Nu i efterhand kan vi se att dessa leverantörer hade en god förståelse för hur det kommer att se ut efter årsskiftet. SKVP informerade nämligen att försäljningen av värmepumpar har fortsatt att öka under under första kvartalet 2016, jämfört med samma kvartal föregående år.

Även under sista kvartalet år 2015 ökade försäljningen av värmepumpar med 29 procent jämfört med föregående år. Notera att flera av dessa redan var för sent ute och kunde därmed inte utnyttja det högre rot-avdraget.

Greenmatch gjorde även en beräkning över hur det minskade rot-avdraget kommer att påverka återbetalningstiden av ett bergvärmesystem. Utgångspunkten i exempelberäkningen är att totalentreprenaden kostar 140 000 kronor, bergvärmepumpens SCOP-värde är 3 och elpriset är 1,20 kronor per kWh.

Med dessa nyckeltal beräknade Greenmatch en ökning på återbetalningstid från det tidigare 7,3 år till 7,9 år. I rundatal handlar det då om en ökning på sex till sju månader, och kommer därmed inte inverka på lönsamheten av att installera bergvärme.

Bergvärme är fortfarande en lönsam investering för de flesta hushåll som har ett högt värmebehov. Som exemplet indikerar är rotavdragets minskning inte ett hinder för att installera ett bergvärmesystem.

Senaste nyheter