Redaktör:
Jens Ljunggren
Matsvinnkampanj räddar 100 ton bröd från soptunnan
2022-02-28
Svinnsmart räddar 100 ton bröd
Bröd är en av de största matsvinnsbovarna i hemmen, men också i matbutikerna. Willys har därför tagit upp kampen mot brödsvinnet genom att sälja ut och prissänka bröd med kort datum. Bara under 2021 har det räddat 100 ton bröd från soptunnan. Nu gör Willys en ny offensiv för att minska mängden bröd som slängs genom att få fler kunder att upptäcka de svinnsmarta klippen i brödavdelningen.
Ungefär 15 procent av allt bröd som bakas i Sverige hamnar i soptunnan i stället för i magen. Brödsvinnet uppgår till 80 000 ton per år, vilket motsvarar 260 000 brödskivor i timmen eller 219 ton per dag. Genom att sälja ut dagsfärskt bröd på kvällen och prissänka bröd med kort datum vill Willys försöka minska dessa dystra siffror och inspirera sina kunder att tänka annorlunda om matsvinn. Initiativet har blivit mycket uppskattat och har på bara ett år räddat över 100 ton från att slängas.
Nu lanserar Willys ett nytt koncept för utförsäljning av bröd som bakas i butiken. Med ny inredning, gröna påsar och tydliga prissänkningsetiketter lyfts det butiksbakade brödet ut från den vanliga brödavdelningen och exponeras i tydliga, svinnsmarta hyllor. I testbutikerna har resultatet blivit mycket bra, och svinnet har minskat med i genomsnitt 20 procent. När konceptet nu rullas ut till alla Willys butiker finns det potential att minska svinnet med ytterligare cirka 140 ton under 2022.
Matsvinn har seglat upp som en allt viktigare hållbarhetsfråga för många. I en Sifo-undersökning från 2015 svarade 63 procent att de aktivt försökt minska sitt matsvinn. Sex år senare hade den siffran ökat till 88 procent. De senaste åren har synen på att konsumera mat som närmar sig, eller har passerat, bäst före-datum ändrats och fler är öppna för att även köpa varor som inte är perfekta.
– Att så många köper det prissänkta brödet visar att matsvinn är en fråga som engagerar. Det är många som kan tänka sig att vara med och ta tillvara på mat som annars riskerar att slängas, säger Elisabeth Konrad, hållbarhetsansvarig på Willys.
Ungefär 15 procent av allt bröd som bakas i Sverige hamnar i soptunnan i stället för i magen. Brödsvinnet uppgår till 80 000 ton per år, vilket motsvarar 260 000 brödskivor i timmen eller 219 ton per dag. Genom att sälja ut dagsfärskt bröd på kvällen och prissänka bröd med kort datum vill Willys försöka minska dessa dystra siffror och inspirera sina kunder att tänka annorlunda om matsvinn. Initiativet har blivit mycket uppskattat och har på bara ett år räddat över 100 ton från att slängas.
Nu lanserar Willys ett nytt koncept för utförsäljning av bröd som bakas i butiken. Med ny inredning, gröna påsar och tydliga prissänkningsetiketter lyfts det butiksbakade brödet ut från den vanliga brödavdelningen och exponeras i tydliga, svinnsmarta hyllor. I testbutikerna har resultatet blivit mycket bra, och svinnet har minskat med i genomsnitt 20 procent. När konceptet nu rullas ut till alla Willys butiker finns det potential att minska svinnet med ytterligare cirka 140 ton under 2022.
Matsvinn har seglat upp som en allt viktigare hållbarhetsfråga för många. I en Sifo-undersökning från 2015 svarade 63 procent att de aktivt försökt minska sitt matsvinn. Sex år senare hade den siffran ökat till 88 procent. De senaste åren har synen på att konsumera mat som närmar sig, eller har passerat, bäst före-datum ändrats och fler är öppna för att även köpa varor som inte är perfekta.
– Att så många köper det prissänkta brödet visar att matsvinn är en fråga som engagerar. Det är många som kan tänka sig att vara med och ta tillvara på mat som annars riskerar att slängas, säger Elisabeth Konrad, hållbarhetsansvarig på Willys.
Källa: Willys
Senaste nyheter
-
2022-11-02
Ny svensk forskningsstation för hållbara material från skogenForMAX, en ny, nationell forskningsstation för studier av hållbara material från skogen med hjälp… -
2022-08-26
Blandat avfall blir plast utan klimatpåverkanIdag återvinns en bråkdel av allt material som skulle kunna bli ny plast. Nu har forskare på… -
2021-09-06
Biogasol i pappersproduktionen minskar klimatpåverkan med 90%Duni Groups resa mot fossilfrihet fortsätter när den första leveransen av biogasol anlänt till… -
2021-06-02
I Örnsköldsvik kan du panta din take away-muggSvenskarna är bland de bästa i världen på att panta burkar och flaskor. Varje år pantas över två… -
2020-09-21
Samarbete räddar 200000 ton felsorterade plastförpackningarSvensk Plaståtervinning, som driver Europas största och effektivaste plastsorteringsanläggning, har… -
2020-03-20
ICA sparar 60 ton plast och byter 250 ton till återvunnenICA byter över 200 förpackningar för sitt färska kött. De nya förpackningarna minskar… -
2020-03-16
Clas Ohlson inför pant på plastpåsarSom en del i sitt hållbarhetsarbete inleder Clas Ohlson idag ett samarbete med PantaPå. Det innebär… -
2019-10-28
Svensk pappersproduktion av återvunna kläderI dag finns det ingen aktör i världen som i stor skala kan återvinna fiber med ursprung från… -
2019-04-29
Svenskarna använde 102 plastbärkassar var 2018Årets rapportering visar att vi använde 102 plastbärkassar per person 2018. Det är en minskning med… -
2019-03-09
Världen behöver ett globalt bindande plastavtalÅtta ton plastavfall läcker till miljön och haven varje år. Det har lett till dokumenterade skador…