Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Nytt material för smartare fönster

https://www.klimatsmart.se/images/news/uppsalauni132x121.jpg

Forskargruppen som leds av Claes-Göran Granqvist på Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet, har utvecklat ett nytt intressant termokromt material. Claes-Göran Granqvist och hans forskningskollegor vid Ångströmlaboratoriet är teamet bakom material för elektrokroma "smarta fönster" med elektriskt varierbar genomskinlighet. Detta arbete blev starten för avknoppningsföretaget ChromoGenics, teknikföretaget som hyllats både i Sverige och internationellt som ett av de "hetaste" just nu. Nu har gruppen tagit fram och patentsökt ett nytt termokromt material, som gör det möjligt att variera genomskinligheten i fönster när temperaturen ändras. Dessa termokroma material består av vanadinoxid med tillsats av magnesium och gör det möjligt att släppa in solenergi om rumstemperaturen blir för låg, och hindra denna solenergi från att komma in om temperaturen blir för hög. - Det nya och oväntade är att genomskinligheten är betydligt högre än för tidigare kända material, och att den ändras vid rumstemperatur, säger Claes-Göran Granqvist. De nya termokroma materialen kan med fördel kombineras med ChromoGenics' elektrokroma teknik, så fönstren kan bli ännu smartare än förut. Gruppen har patentsökt det nya materialet och tagit kontakt med näringslivsenheten UU Innovation för att få hjälp att hitta en intresserad glastillverkare. För mer information, kontakta Claes-Göran Granqvist, 018-471 30 67, claes-goran.granqvist@angstrom.uu.se

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Nytt material för smartare fönster

2009-05-28
Forskargruppen som leds av Claes-Göran Granqvist på Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet, har utvecklat ett nytt intressant termokromt material.

Claes-Göran Granqvist och hans forskningskollegor vid Ångströmlaboratoriet är teamet bakom material för elektrokroma "smarta fönster" med elektriskt varierbar genomskinlighet. Detta arbete blev starten för avknoppningsföretaget ChromoGenics, teknikföretaget som hyllats både i Sverige och internationellt som ett av de "hetaste" just nu.

Nu har gruppen tagit fram och patentsökt ett nytt termokromt material, som gör det möjligt att variera genomskinligheten i fönster när temperaturen ändras. Dessa termokroma material består av vanadinoxid med tillsats av magnesium och gör det möjligt att släppa in solenergi om rumstemperaturen blir för låg, och hindra denna solenergi från att komma in om temperaturen blir för hög.

- Det nya och oväntade är att genomskinligheten är betydligt högre än för tidigare kända material, och att den ändras vid rumstemperatur, säger Claes-Göran Granqvist.

De nya termokroma materialen kan med fördel kombineras med ChromoGenics' elektrokroma teknik, så fönstren kan bli ännu smartare än förut.

Gruppen har patentsökt det nya materialet och tagit kontakt med näringslivsenheten UU Innovation för att få hjälp att hitta en intresserad glastillverkare.

För mer information, kontakta Claes-Göran Granqvist, 018-471 30 67, claes-goran.granqvist@angstrom.uu.se
Källor:

Senaste nyheter