
Redaktör:
Gita Ljunggren
KRAV-märkta blåmusslor från Scanfjord
2009-05-13

Nu finns KRAV-odlade blåmusslor från Scanfjord AB. Samtidigt som odlingen ger produkter för såväl konsumtion som foder gör blåmusslan en betydande insats för miljön. Odlade musslor kan man köpa året om då de placeras på ställen med mycket näring, då växer de sig snabbt stora och fina och är samtidigt goda och av fin kvalitet. För KRAV-märkta musslor finns det regler kring skörd, bearbetning, transport, livsmedelskontroll och odlingsmaterial.
- För mycket utsläpp av fosfor och kväve ökar tillväxten av växtplankton och ger syrefattiga havsbottnar. Blåmusslan filtrerar algerna och området blir rent och syrerikt. Musslan har den unika förmågan att rena utsläpp av kväve och fosfor. På en timme kan den filtrera fem liter vatten, säger Lars Hällbom, Regelutvecklingschef på KRAV.
KRAV-märkta musslor:
- Är spårbara - journalföring och dokumentation har hög prioritet.
- Kommer från odlingar som inte använder giftiga eller miljöskadliga kemikalier för att impregnera eller måla odlingsutrustning.
- Fartyget får under vattenlinjen inte vara målat med färg som innehåller tenn.
- Plasttunnorna ska vara återvinningsbara.
- Använder enbart kemisk analys och inga djurtester när man testar för algtoxiner.
- Tar i land all påväxt på repen, inte bara musslorna, för att ta bort maximalt med näringsämnen ur havet.
- Inga kemikalier används i bearbetningen.
- Placeras i områden med god vattengenomströmning och på betryggande avstånd från större utsläppskällor.
Musslor som gör nytta på flera sätt:
Beroende på salthalt och näringstillgång växer blåmusslan snabbare och blir större i storlek på Västkusten än på Ostkusten. Detta gör att de flesta av ostkustens småväxta musslor går till foder. Den stora vinsten av musselodling i Östersjön är just vattenrening. Det finns EU- finansierade musselprojekt på flera platser i Östersjön bl a i Mönsterås och Kalmar kommun. På västkusten går största delen av musselodlingen till humankonsumtion.
Blåmusslor, packade i blå nät är som regel odlade medan de som ligger i röda nät är skördade från vilda bestånd. De odlade växer snabbt, är stora och fina beroende på att de placeras på ställen där det finns mycket näring, men har som regel tunnare skal vilket gör att de lättare skadas.
De vilda musslorna har tjockare skal som ofta är bevuxna med havstulpaner m.m., något som emellertid inte påverkar musselköttets kvalitet. Musselköttet är krämvitt hos hannen och rödorange hos honan. Båda är lika goda.
Kontaktpersoner:
Lars Hällbom, Regelutvecklingschef, 018-17 45 18, 070-65 95 94
Marc Wester, sakkunnig för Fisk, 018-17 45 05, 070-215 46 24
Anders Granhed, vd Scanfjord AB, 031-69 05 08
För mer information se: www.krav.se
- För mycket utsläpp av fosfor och kväve ökar tillväxten av växtplankton och ger syrefattiga havsbottnar. Blåmusslan filtrerar algerna och området blir rent och syrerikt. Musslan har den unika förmågan att rena utsläpp av kväve och fosfor. På en timme kan den filtrera fem liter vatten, säger Lars Hällbom, Regelutvecklingschef på KRAV.
KRAV-märkta musslor:
- Är spårbara - journalföring och dokumentation har hög prioritet.
- Kommer från odlingar som inte använder giftiga eller miljöskadliga kemikalier för att impregnera eller måla odlingsutrustning.
- Fartyget får under vattenlinjen inte vara målat med färg som innehåller tenn.
- Plasttunnorna ska vara återvinningsbara.
- Använder enbart kemisk analys och inga djurtester när man testar för algtoxiner.
- Tar i land all påväxt på repen, inte bara musslorna, för att ta bort maximalt med näringsämnen ur havet.
- Inga kemikalier används i bearbetningen.
- Placeras i områden med god vattengenomströmning och på betryggande avstånd från större utsläppskällor.
Musslor som gör nytta på flera sätt:
Beroende på salthalt och näringstillgång växer blåmusslan snabbare och blir större i storlek på Västkusten än på Ostkusten. Detta gör att de flesta av ostkustens småväxta musslor går till foder. Den stora vinsten av musselodling i Östersjön är just vattenrening. Det finns EU- finansierade musselprojekt på flera platser i Östersjön bl a i Mönsterås och Kalmar kommun. På västkusten går största delen av musselodlingen till humankonsumtion.
Blåmusslor, packade i blå nät är som regel odlade medan de som ligger i röda nät är skördade från vilda bestånd. De odlade växer snabbt, är stora och fina beroende på att de placeras på ställen där det finns mycket näring, men har som regel tunnare skal vilket gör att de lättare skadas.
De vilda musslorna har tjockare skal som ofta är bevuxna med havstulpaner m.m., något som emellertid inte påverkar musselköttets kvalitet. Musselköttet är krämvitt hos hannen och rödorange hos honan. Båda är lika goda.
Kontaktpersoner:
Lars Hällbom, Regelutvecklingschef, 018-17 45 18, 070-65 95 94
Marc Wester, sakkunnig för Fisk, 018-17 45 05, 070-215 46 24
Anders Granhed, vd Scanfjord AB, 031-69 05 08
För mer information se: www.krav.se
Källor:
Senaste nyheter
-
2023-09-06
Ny kalkylator visar stora vinster med ekologisktGenom att välja ekologiskt i matbutiken kan stora mängder bekämpningsmedel och konstgödsel stoppas.… -
2023-03-13
Sverige femte bäst i världen på ekologisk matSverige är fortsatt en av världens ledande ekomarknader med en jordbruksareal på cirka 20 procent,… -
2022-09-09
Värmland bäst på hållbarhet för djur och jordbrukVärmland hamnar i topp bland Sveriges län i årets hållbarhetsranking från KRAV. Totalt är det 32… -
2021-11-22
KRAV-märkta Nors & Bäcks gårdar är Årets BondeKRAV-märkta Nors & Bäcks gårdar på norra Gotland har utsetts till Årets Bonde 2021, efter att ha… -
2021-11-19
Svenska Food Planet Prize är världens största miljöprisB4Plastics och GreenWave tilldelas Curt Bergfors Food Planet Prize 2021 för sin utveckling av… -
2021-05-05
KRAV skärper reglerna för ökad hållbarhetMed nya regler för bland annat växtodling och klimat tog KRAV under 2020 ytterligare steg för att… -
2021-04-30
Stora Coop bäst på ekologiskt i SundsvallStora Coop i Sundsvall är bäst på ekologiskt 2021 och prisas av KRAV. Med utmärkelsen vill KRAV… -
2021-04-26
Hemmalivet gav pantrekord - 99% pantar sina flaskorPantameras pantstatistiken från 2020 som visar att antalet pantade burkar och flaskor har ökat med… -
2021-04-16
Ny hållbar laxodling ger 20 procent av Sveriges konsumtionSveriges största landbaserade odling för sötvattenlax etableras i Säffle. Stora delar av Sveriges… -
2021-03-22
ICA Kvantum i Falkenberg tilldelas Årets Ekopris 2021White Guide Green utser varje år Sveriges mest hållbara matbutiker enligt olika…