Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

70 miljoner för att gynna pollinerande insekter

https://www.klimatsmart.se/images/news/isabella-lovin240x160.jpg

Pollinering är en mycket viktig ekosystemtjänst som bland annat bidrar till produktion av livsmedel. Regeringen föreslår totalt 70 miljoner kronor per år 2020-2022 för åtgärder som ska gynna pollinerande insekter i budgetpropositionen för 2020. Budgetpropositionen bygger på en överenskommelse mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna. Pollinering är en mycket viktig ekosystemtjänst – en tjänst som både honungsbin och organismer i naturen utför och som vi människor är absolut beroende av. Därför föreslår regeringen ett åtgärdspaket under tre år för pollinerande insekter i budgetpropositionen för 2020. – Omkring en tredjedel av den mat vi äter i världen är beroende av pollinerande insekter. Många av dessa arter klassas idag som hotade i Sverige. I ljuset av detta är det regeringens ansvar att vidta kraftfulla åtgärder. Därför går vi nu fram med ett åtgärdspaket för pollinerande insekter i budgetpropositionen 2020, säger miljö- och klimatminister Isabella Lövin. För att säkra pollineringen av växter behöver samhället mer kunskap om statusen på, och betydelsen av, pollinerande insekter. Många aktörer i samhället kan bidra för att säkra de pollinerande insekternas överlevnad Åtgärdspaketet består dels av att stärka arbetet med pollinerande insekter i miljöövervakning med 20 miljoner kronor. Dels stärks anslaget Åtgärder för värdefull natur med 50 miljoner kronor för det arbete som Naturvårdsverket gör, i samarbete med andra myndigheter och organisationer, för att gynna pollinerande insekter.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

70 miljoner för att gynna pollinerande insekter

2019-09-11
Miljö- och klimatminister Isabella Lövin
Pollinering är en mycket viktig ekosystemtjänst som bland annat bidrar till produktion av livsmedel. Regeringen föreslår totalt 70 miljoner kronor per år 2020-2022 för åtgärder som ska gynna pollinerande insekter i budgetpropositionen för 2020. Budgetpropositionen bygger på en överenskommelse mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna.

Pollinering är en mycket viktig ekosystemtjänst – en tjänst som både honungsbin och organismer i naturen utför och som vi människor är absolut beroende av. Därför föreslår regeringen ett åtgärdspaket under tre år för pollinerande insekter i budgetpropositionen för 2020.

– Omkring en tredjedel av den mat vi äter i världen är beroende av pollinerande insekter. Många av dessa arter klassas idag som hotade i Sverige. I ljuset av detta är det regeringens ansvar att vidta kraftfulla åtgärder. Därför går vi nu fram med ett åtgärdspaket för pollinerande insekter i budgetpropositionen 2020, säger miljö- och klimatminister Isabella Lövin.

För att säkra pollineringen av växter behöver samhället mer kunskap om statusen på, och betydelsen av, pollinerande insekter. Många aktörer i samhället kan bidra för att säkra de pollinerande insekternas överlevnad

Åtgärdspaketet består dels av att stärka arbetet med pollinerande insekter i miljöövervakning med 20 miljoner kronor. Dels stärks anslaget Åtgärder för värdefull natur med 50 miljoner kronor för det arbete som Naturvårdsverket gör, i samarbete med andra myndigheter och organisationer, för att gynna pollinerande insekter.
Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Senaste nyheter