Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

90 miljoner kr i stöd till laddboxar i hemmen

https://www.klimatsmart.se/images/news/zbee-jonas-jernberg250x204.jpg

Nu laddar regeringen med 90 miljoner kronor till installering av laddboxar i hemmen. Är du privatperson och äger eller har nyttjanderätt till en fastighet kan du få 50 % av kostnaden, dock max 10 000 kronor i stöd för installation av en laddbox till din elbil eller hybridbil i hemmet. Från den första februari kan du ansöka om stödet via Naturvårdsverket som är den myndighet som sköter detta. Ansökan ska göras efter att installationen skett men max upp till sex månader efter. Laddahemmastödet avser arbete för installation, eldragning och utrustning samt material för laddbox avsedd för ett fordon. Installationen ska vara utförd av behörig elinstallatör och ska vara utförd efter den 1/1 2018. Laddstationen ska också vara förberedd för elmätning och debitering av elkostnad och utrustas med minst de uttag eller anslutningsdon för elfordon av typ 2 som beskrivs i standarden EN 62196-2 eller av typ Combo 2 som beskrivs i standarden EN 62196-3. Ansökan ska vara skriftlig och lämnas in till Naturvårdsverket som också sköter prövning av ansökan och tillsyn. Ansökningsverktyget kommer från den 1/2 2018 att finnas på Naturvårdsverkets webbplats. Att fokusera på privatpersoner ingår som en satsning av regeringen för att göra det lättare för fler att göra rätt, alltså gå över till elbilar/laddhybridbilar. Det är höstbudgeten från 2017 som nu börjar verka. De 90 miljoner som är avsatta till detta kan komma att justeras under tiden och det kan också ändras vid ett eventuellt regeringsskifte efter valet i september i år. Så passa på att installera så fort som möjligt. Det enklaste sättet är att ta kontakt med ett företag som tillhandahåller laddboxar från olika märken och som dessutom hjälper till att fixa installationen och ansökan av bidraget till Naturvårdsverket. Du finner några av dem här på Klimatsmart.se. Det är ju trots allt några bitar att hålla reda på. Vad har du för bil? Vad har batterierna för laddningskapacitet? Hur fort ska den laddas? Var ska laddboxen placeras och hur ska den skötas för bästa ekonomi och livslängd? Nu när staten nu går in och bidrar med pengar så finns det ingen anledning att inte göra det rätt från början. Det är inte heller någon större skillnad för dig som bor i bostadsrätt, men då heter det bidrag som föreningen kan söka, Klimatklivet. Det har varit igång ett tag men det finns fortfarande pengar att ansöka om. Även där är det bra med en hjälpande hand genom hela processen. Allt från installation till bidragsansökan. Ett enkelt sätt att komma igång, helt enkelt. / Jonas Jernberg, redaktör Klimatsmart.se

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Lars Andrén

Dela på Facebook

90 miljoner kr i stöd till laddboxar i hemmen

2018-01-16
Jonas Jernberg, redaktör Klimatsmart.se
Nu laddar regeringen med 90 miljoner kronor till installering av laddboxar i hemmen.

Är du privatperson och äger eller har nyttjanderätt till en fastighet kan du få 50 % av kostnaden, dock max 10 000 kronor i stöd för installation av en laddbox till din elbil eller hybridbil i hemmet.
Från den första februari kan du ansöka om stödet via Naturvårdsverket som är den myndighet som sköter detta. Ansökan ska göras efter att installationen skett men max upp till sex månader efter.

Laddahemmastödet avser arbete för installation, eldragning och utrustning samt material för laddbox avsedd för ett fordon. Installationen ska vara utförd av behörig elinstallatör och ska vara utförd efter den 1/1 2018.

Laddstationen ska också vara förberedd för elmätning och debitering av elkostnad och utrustas med minst de uttag eller anslutningsdon för elfordon av typ 2 som beskrivs i standarden EN 62196-2 eller av typ Combo 2 som beskrivs i standarden EN 62196-3.
Ansökan ska vara skriftlig och lämnas in till Naturvårdsverket som också sköter prövning av ansökan och tillsyn.

Ansökningsverktyget kommer från den 1/2 2018 att finnas på Naturvårdsverkets webbplats.

Att fokusera på privatpersoner ingår som en satsning av regeringen för att göra det lättare för fler att göra rätt, alltså gå över till elbilar/laddhybridbilar. Det är höstbudgeten från 2017 som nu börjar verka. De 90 miljoner som är avsatta till detta kan komma att justeras under tiden och det kan också ändras vid ett eventuellt regeringsskifte efter valet i september i år. Så passa på att installera så fort som möjligt.

Det enklaste sättet är att ta kontakt med ett företag som tillhandahåller laddboxar från olika märken och som dessutom hjälper till att fixa installationen och ansökan av bidraget till Naturvårdsverket. Du finner några av dem här på Klimatsmart.se.

Det är ju trots allt några bitar att hålla reda på. Vad har du för bil? Vad har batterierna för laddningskapacitet? Hur fort ska den laddas? Var ska laddboxen placeras och hur ska den skötas för bästa ekonomi och livslängd?

Nu när staten nu går in och bidrar med pengar så finns det ingen anledning att inte göra det rätt från början.

Det är inte heller någon större skillnad för dig som bor i bostadsrätt, men då heter det bidrag som föreningen kan söka, Klimatklivet. Det har varit igång ett tag men det finns fortfarande pengar att ansöka om. Även där är det bra med en hjälpande hand genom hela processen. Allt från installation till bidragsansökan.

Ett enkelt sätt att komma igång, helt enkelt.

/ Jonas Jernberg, redaktör Klimatsmart.se

Här kan du söka om bidrag:
www.naturvardsverket.se/Stod-i-miljoarbetet/Bidrag/Laddningspunkt-for-elfordon/

Senaste nyheter