Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Tips när du ska köpa nya vitvaror

https://www.klimatsmart.se/images/news/eon-energimarkning250x526.png

År 2020 ska EU gemensamt ha uppnått 20 procent minskad energianvändning. Det är en av punkterna i EU:s ekodesigndirektiv som definierar och sätter energiminimikrav på olika produkter. Vill du dra ditt strå till stacken? Här är några saker att hålla koll på vid köp av nya vitvaror. När den danska Elsparefonden år 2008 testade olika energimärkningar, kom de fram till att åtta varumärken hade 30-40 procent större energiförbrukning än vad som faktiskt angivits på etiketterna. Vi har pratat med Carlos Lopes, projektledare på Energimyndigheten, som här ger sin syn på saken och förklarar hur vi ska tänka kring energimärkningen. – Konsumenterna här i Sverige kan ha fullt förtroende för energimärkningen idag. Vi kommer att fortsätta säkerställa detta genom marknadskontroller, och se till att det endast finns seriösa tillverkare och återförsäljare på den europeiska marknaden. Men hur fungerar egentligen energimärkningen? Vi tar kylskåpet som exempel där det finns tre komponenter i energimärkningen: den absoluta energianvändningen, volymen och ljudnivån. Den absoluta energianvändningen beskrivs med hjälp av en skala som går från det mest energieffektiva alternativet A+++ ner till D. Men i själva verket är endast kylskåp märkta med A+ till A+++ godkända av EU:s ekodesigndirektiv. Skalan kompletteras också med ett färgschema, där det mest energieffektiva kylskåpet märks som mörkgrön och mindre energieffektiva produkter i fallande skala närmar sig den röda färgen. Energimärkningsskalan kan dock vara svår att förstå och det är flera aspekter att hålla koll på. Till exempel kan energimärkningens energieffektiviseringsnivåer skilja mellan olika produkter. En kyl eller frys i klass A+++ använder 60 procent mindre energi än en kyl och frys i klass A, medan en A+++ tvätt- eller diskmaskin förbrukar 30 procent mindre energi jämfört med en tvätt-eller diskmaskin i klass A. Energimyndigheten vill därför göra skalan mer lättöverskådlig och systematisk. – Ramverket måste skalas om och förenklas. Kanske skulle ett nytt ramverk som går från A-G skulle funka bättre, säger Carlos Lopes. Carlos tre tips: 1) Titta noggrant på vilken typ av apparat du vill ha, till exempel storlek. Det är viktigt att du köper den storleken du behöver, så att du inte köper en produkt som drar mer än vad som är nödvändigt. Storleken har stor betydelse. 2) Titta på energimärkningen och välj den effektivaste produkten. Energimärkningen har ett tydligt syfte och är till för att hjälpa dig göra en god bedömning i val av produkter. Det kan aldrig bli fel med den grönmärkt produkt. 3) Använd din produkt effektivt. Att använda produkten rätt är lika viktigt som att ha köpt rätt produkt. Kör till exempel alltid diskmaskinen helfull, och aldrig halvfull. Och ställ inte in varm mat i kyl eller frys, låt den kallna först.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Lars Andrén

Dela på Facebook

Tips när du ska köpa nya vitvaror

2016-02-28
År 2020 ska EU gemensamt ha uppnått 20 procent minskad energianvändning. Det är en av punkterna i EU:s ekodesigndirektiv som definierar och sätter energiminimikrav på olika produkter. Vill du dra ditt strå till stacken? Här är några saker att hålla koll på vid köp av nya vitvaror.

När den danska Elsparefonden år 2008 testade olika energimärkningar, kom de fram till att åtta varumärken hade 30-40 procent större energiförbrukning än vad som faktiskt angivits på etiketterna.

Vi har pratat med Carlos Lopes, projektledare på Energimyndigheten, som här ger sin syn på saken och förklarar hur vi ska tänka kring energimärkningen.

– Konsumenterna här i Sverige kan ha fullt förtroende för energimärkningen idag. Vi kommer att fortsätta säkerställa detta genom marknadskontroller, och se till att det endast finns seriösa tillverkare och återförsäljare på den europeiska marknaden.

Men hur fungerar egentligen energimärkningen?

Vi tar kylskåpet som exempel där det finns tre komponenter i energimärkningen: den absoluta energianvändningen, volymen och ljudnivån. Den absoluta energianvändningen beskrivs med hjälp av en skala som går från det mest energieffektiva alternativet A+++ ner till D. Men i själva verket är endast kylskåp märkta med A+ till A+++ godkända av EU:s ekodesigndirektiv. Skalan kompletteras också med ett färgschema, där det mest energieffektiva kylskåpet märks som mörkgrön och mindre energieffektiva produkter i fallande skala närmar sig den röda färgen.

Energimärkningsskalan kan dock vara svår att förstå och det är flera aspekter att hålla koll på. Till exempel kan energimärkningens energieffektiviseringsnivåer skilja mellan olika produkter. En kyl eller frys i klass A+++ använder 60 procent mindre energi än en kyl och frys i klass A, medan en A+++ tvätt- eller diskmaskin förbrukar 30 procent mindre energi jämfört med en tvätt-eller diskmaskin i klass A. Energimyndigheten vill därför göra skalan mer lättöverskådlig och systematisk.

– Ramverket måste skalas om och förenklas. Kanske skulle ett nytt ramverk som går från A-G skulle funka bättre, säger Carlos Lopes.

Carlos tre tips:

1) Titta noggrant på vilken typ av apparat du vill ha, till exempel storlek. Det är viktigt att du köper den storleken du behöver, så att du inte köper en produkt som drar mer än vad som är nödvändigt. Storleken har stor betydelse.

2) Titta på energimärkningen och välj den effektivaste produkten. Energimärkningen har ett tydligt syfte och är till för att hjälpa dig göra en god bedömning i val av produkter. Det kan aldrig bli fel med den grönmärkt produkt.

3) Använd din produkt effektivt. Att använda produkten rätt är lika viktigt som att ha köpt rätt produkt. Kör till exempel alltid diskmaskinen helfull, och aldrig halvfull. Och ställ inte in varm mat i kyl eller frys, låt den kallna först.
Foto: Flappiefh

Senaste nyheter