Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

5 enkla sätt att minska din elräkning

https://www.klimatsmart.se/images/news/telge-fruwatt-petrahallebrant240x176.jpg

Under kallare perioder så får vi på Telge Energi ofta frågor om hur det där med elpris funkar egentligen. Varför blir elräkningen dyrare en månad för att sedan sjunka igen nästa månad? Det kan verka komplicerat så jag tänkte att jag skulle förklara lite hur det ligger till med hur elpriset bestäms. Elpriset påverkas av några olika faktorer • hur elproduktionen ser ut • vilket väder vi får hur mycket energi som förbrukas i hem, bostäder, företag och industrier Under januari har vi haft några riktigt kalla dagar samtidigt som det var vindstilla. Det gjorde att elpriset blev extra höga under några dagar och det påverkade i sin tur månadssnittet på elpriset i januari. Det finns flera sätt att spara in på kilowattimmarna och själv påverka nivån på din elräkning: 1) 1 grad sänkning hemma minskar energianvändningen med 5%. Tänk vad mycket du kan spara när du inte är hemma, som nu under sportlovet till exempel. 2) Lågenergilampor håller 10 gånger längre, förbrukar en femtedel så mycket el som vanliga glödlampor. Det gör att du kan spara 500 kr/år på att byta ut de gamla glödlamporna. 3) Apparater i standbyläge och laddare som lämnas i men inte används drar el. Laddare som lämnas kvar i uttaget kan dessutom innebära en brandrisk. 4) Bara genom att stänga av kranen när du borstar tänderna sparar upp till 6 liter vatten per minut. Och om du har en kran som läcker så kan det gå åt lika mycket vatten som det gör när du tar en dusch. 5) Välj ditt elbolag så slipper du onödigt dyra elkostnader. Om du inte aktivt väljer elbolag och elavtal så får du ett anvisningsavtal och betalar därmed ett anvisat pris för din el. Det anvisade elpriset ger ofta onödigt dyra elräkningar. Alla bör se över och utvärdera sitt elavtal regelbundet. Kolla in din elfaktura och se hur många kilowattimmar du förbrukar under ett år, och hur de kilowattimmarna är fördelade under året. Då ser du ganska snabbt vilka månader som du kan räkna med lite billigare eller dyrare elräkning. Ett rörligt elavtal är billigare i längden men vissa månader kan elräkningen bli lite högre och det sker oftast på vintern. Med vinteravtal kan du binda upp dig lite grann. Då får du ett fast elpris december-mars och rörligt resten av året när elpriset är lägst. Alltså, bor du litet och har låg elförbrukning så bör du välja ett rörligt elavtal. Vinteravtal eller fast elavtal är ett bra alternativ för dig med större boende och som vill ha koll på elräkningen. Om du är extra intresserad av elpriset, eller till och med är en elnörd precis som jag, kan du hålla koll på elmarknaden och ta del av det senast i veckans elmarknad som vi publicerar varje vecka. Vill du bli lite mer elsmart och lära dig snåla på elen så kan du kolla in fler elsparartips här. Och på Energimyndighetens hemsida kan du testa tjänsten Energikalkylen som hjälper dig att räkna på dina kilowattimmar. Lycka till med sparandet! /Fru Watt, Petra Hallebrandt

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Lars Andrén

Dela på Facebook

5 enkla sätt att minska din elräkning

2016-02-25
Fru Watt, Petra Hallebrandt
Under kallare perioder så får vi på Telge Energi ofta frågor om hur det där med elpris funkar egentligen. Varför blir elräkningen dyrare en månad för att sedan sjunka igen nästa månad? Det kan verka komplicerat så jag tänkte att jag skulle förklara lite hur det ligger till med hur elpriset bestäms.

Elpriset påverkas av några olika faktorer
• hur elproduktionen ser ut
• vilket väder vi får
hur mycket energi som förbrukas i hem, bostäder, företag och industrier

Under januari har vi haft några riktigt kalla dagar samtidigt som det var vindstilla. Det gjorde att elpriset blev extra höga under några dagar och det påverkade i sin tur månadssnittet på elpriset i januari.

Det finns flera sätt att spara in på kilowattimmarna och själv påverka nivån på din elräkning:

1) 1 grad sänkning hemma minskar energianvändningen med 5%. Tänk vad mycket du kan spara när du inte är hemma, som nu under sportlovet till exempel.
2) Lågenergilampor håller 10 gånger längre, förbrukar en femtedel så mycket el som vanliga glödlampor. Det gör att du kan spara 500 kr/år på att byta ut de gamla glödlamporna.
3) Apparater i standbyläge och laddare som lämnas i men inte används drar el. Laddare som lämnas kvar i uttaget kan dessutom innebära en brandrisk.
4) Bara genom att stänga av kranen när du borstar tänderna sparar upp till 6 liter vatten per minut. Och om du har en kran som läcker så kan det gå åt lika mycket vatten som det gör när du tar en dusch.
5) Välj ditt elbolag så slipper du onödigt dyra elkostnader. Om du inte aktivt väljer elbolag och elavtal så får du ett anvisningsavtal och betalar därmed ett anvisat pris för din el. Det anvisade elpriset ger ofta onödigt dyra elräkningar.

Alla bör se över och utvärdera sitt elavtal regelbundet. Kolla in din elfaktura och se hur många kilowattimmar du förbrukar under ett år, och hur de kilowattimmarna är fördelade under året. Då ser du ganska snabbt vilka månader som du kan räkna med lite billigare eller dyrare elräkning.

Ett rörligt elavtal är billigare i längden men vissa månader kan elräkningen bli lite högre och det sker oftast på vintern. Med vinteravtal kan du binda upp dig lite grann. Då får du ett fast elpris december-mars och rörligt resten av året när elpriset är lägst.

Alltså, bor du litet och har låg elförbrukning så bör du välja ett rörligt elavtal. Vinteravtal eller fast elavtal är ett bra alternativ för dig med större boende och som vill ha koll på elräkningen.

Om du är extra intresserad av elpriset, eller till och med är en elnörd precis som jag, kan du hålla koll på elmarknaden och ta del av det senast i veckans elmarknad som vi publicerar varje vecka.

Vill du bli lite mer elsmart och lära dig snåla på elen så kan du kolla in fler elsparartips här. Och på Energimyndighetens hemsida kan du testa tjänsten Energikalkylen som hjälper dig att räkna på dina kilowattimmar.

Lycka till med sparandet!

/Fru Watt, Petra Hallebrandt

Senaste nyheter