Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Giftiga ämnen i hårvårdsprodukter

https://www.klimatsmart.se/images/news/naturskyddsforeningen158x110bj.gif

Många frisörer och deras kunder drabbas av hälsoproblem när de utsätts för skadliga ämnen i bl a hårfärg och schampo. Vart tredje mjällschampo hos frisören innehåller det giftiga ämnet zinkpyrition. I vissa hårfärger förekommer det tidigare förbjudna och starkt allergiframkallande ämnet PPD. – Skadliga ämnen i hårprodukter ger både frisörer och deras kunder hälsoproblem samtidigt som miljön tar stryk. Ändå görs ingenting åt det och varken lagen, tillverkare eller leverantörer gör tillräckligt för att skydda dem. Nu måste Läkemedelsverket som ansvarig myndighet agera, säger Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen. En kartläggning som Naturskyddsföreningen genomfört på 30 frisörsalonger runtom i landet visar att cirka var tredje mjällschampoflaska innehåller det giftiga och svampdödande ämnet zinkpyrition. I hårfärger förekommer också Paraphenylendiamin (PPD), ett tidigare förbjudet och giftigt ämne som i värsta fall kan ge livslång allergi. – PPD förbjöds redan 1943 i Sverige, men blev tillåtet igen i samband med EU-inträdet och har nu dykt upp i hårfärger igen, trots att det är starkt ifrågasatt, berättar Pia Aspegren, projektkoordinator i Naturskyddsföreningens Kemikalienätverk. Frisörer och deras kunder utsätts dagligen för hälso- och miljöfarliga ämnen i produkter som hårfärger, hårspray, permanentvätskor och schampo. Ett flertal studier visar att särskilt frisörer, som dagligen handskas med kemiska ämnen, drabbas av allergier, luftvägsbesvär och t o m fertilitetsproblem. Enligt en ny studie från Karolinska Institutet kan t ex 120 av 122 undersökta hårfärgningsprodukter ge kontaktallergi, något man kan tvingas leva med resten av livet. Naturskyddsföreningen kräver att: • Lagen ska ställa miljö- och hälsokrav på innehållet i kosmetiska och hygieniska produkter. Ämnen som är mycket giftiga eller allergiframkallande ska inte tillåtas i dessa produkter. • Läkemedelsverket ska aktivt arbeta för att få bort hälso- och miljöskadliga ämnen från kosmetiska och hygieniska produkter. • Tillverkare och företag ska följa substitutionsprincipen i Miljöbalken 2 kap. 6 §. Detta innebär att skadliga kemikalier och produkter byts ut mot mindre skadliga när detta är möjligt. • Det ska tydligt framgå på hårprodukterna hur de påverkar hälsa och miljö. För frågor kontakta: Mikael Karlsson, ordförande, 070-316 27 22, mikael.karlsson@naturskyddsforeningen.se Pia Aspegren, kemikalienätverket, 031-24 40 66, pia.aspegren@naturskyddsforeningen.se

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Gita Ljunggren

Dela på Facebook

Giftiga ämnen i hårvårdsprodukter

2010-11-26
Många frisörer och deras kunder drabbas av hälsoproblem när de utsätts för skadliga ämnen i bl a hårfärg och schampo. Vart tredje mjällschampo hos frisören innehåller det giftiga ämnet zinkpyrition. I vissa hårfärger förekommer det tidigare förbjudna och starkt allergiframkallande ämnet PPD.

– Skadliga ämnen i hårprodukter ger både frisörer och deras kunder hälsoproblem samtidigt som miljön tar stryk. Ändå görs ingenting åt det och varken lagen, tillverkare eller leverantörer gör tillräckligt för att skydda dem. Nu måste Läkemedelsverket som ansvarig myndighet agera, säger Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen.

En kartläggning som Naturskyddsföreningen genomfört på 30 frisörsalonger runtom i landet visar att cirka var tredje mjällschampoflaska innehåller det giftiga och svampdödande ämnet zinkpyrition. I hårfärger förekommer också Paraphenylendiamin (PPD), ett tidigare förbjudet och giftigt ämne som i värsta fall kan ge livslång allergi.

– PPD förbjöds redan 1943 i Sverige, men blev tillåtet igen i samband med EU-inträdet och har nu dykt upp i hårfärger igen, trots att det är starkt ifrågasatt, berättar Pia Aspegren, projektkoordinator i Naturskyddsföreningens Kemikalienätverk.

Frisörer och deras kunder utsätts dagligen för hälso- och miljöfarliga ämnen i produkter som hårfärger, hårspray, permanentvätskor och schampo. Ett flertal studier visar att särskilt frisörer, som dagligen handskas med kemiska ämnen, drabbas av allergier, luftvägsbesvär och t o m fertilitetsproblem. Enligt en ny studie från Karolinska Institutet kan t ex 120 av 122 undersökta hårfärgningsprodukter ge kontaktallergi, något man kan tvingas leva med resten av livet.

Naturskyddsföreningen kräver att:
• Lagen ska ställa miljö- och hälsokrav på innehållet i kosmetiska och hygieniska produkter. Ämnen som är mycket giftiga eller allergiframkallande ska inte tillåtas i dessa produkter.
• Läkemedelsverket ska aktivt arbeta för att få bort hälso- och miljöskadliga ämnen från kosmetiska och hygieniska produkter.
• Tillverkare och företag ska följa substitutionsprincipen i Miljöbalken 2 kap. 6 §. Detta innebär att skadliga kemikalier och produkter byts ut mot mindre skadliga när detta är möjligt.
• Det ska tydligt framgå på hårprodukterna hur de påverkar hälsa och miljö.

För frågor kontakta:
Mikael Karlsson, ordförande, 070-316 27 22, mikael.karlsson@naturskyddsforeningen.se
Pia Aspegren, kemikalienätverket, 031-24 40 66, pia.aspegren@naturskyddsforeningen.se

Läs mer i sammanställningen Gifter i vårt hår - Miljö och hälsofarliga ämnen i hårvårdsprodukter (pdf): www.naturskyddsforeningen.se/upload/Foreningsdokument/Rapporter/miljogifter/Rapport%20Gifter%20i%20vårt%20hårMK%202.pdf

Senaste nyheter