Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Debatt om livsmedelsupphandling

https://www.klimatsmart.se/images/news/miljostyrningsradet106x137ha.gif

Det var fullsatt i den stora salen på Gotlands museum när MSR arrangerade seminariet om Upphandling av livsmedel för en hållbar framtid. Intresset för upphandling är större än någonsin i Almedalen. Debattdeltagarna Matilda Ernkrans (s), Staffan Danielsson (c), Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen och Anders Wijkman, Upphandlingsutredningen leddes av moderator Peter Wenster från SKL. Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen önskade att vi kunde börja från ett blankt papper när det gäller offentlig upphandlings regelverk. Han är övertygad om att kvalitet och miljö skulle komma högst upp på önskelistan från kommunerna och landstingen när de får önska hur de ska hushålla med skattemedel för att få mest valuta i för pengarna. Mikael Karlsson passade även på att belysa att det i EU-fördraget står att miljöhänsyn ska integreras i allt – så även i offentlig upphandling. Anders Wijkman som leder Upphandlingsutredningen har tyvärr inte de praktiska möjligheterna i verkligheten, t.ex, utan de är tvungna att utgå från de förutsättningar som finns. Jag ser positivt på EU:s tydliga ambitioner när det gäller möjligheterna att ta miljö- och sociala hänsyn i upphandling i det nya förslaget till upphandlingsdirektiv, säger han. Han anser även att det är komplicerat att tolka både svensk och europeisk lagstiftning samt utvecklingen av rättspraxis. Upphandlingsutredningen ska beakta många aspekter och uppfattningar inom området och han ser upphandling som ett bra styrmedel för att nå samhällspolitiska mål. Matilda Ernkrans stöttar MSR:s arbete och de önskar att vi får ett tydligare uppdrag och att det är viktigt att ställa krav har man upphandlar livsmedel. Staffan Danielsson uppmanade alla kommuner att ställa höga miljö- och djurskyddskrav på konventionell produkton - att det inte räcker med att ställa krav på ekologisk produktion men att det givetvis är ett bra komplement. Inom kort kommer du att kunna se seminariet som sändes live på plats.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Debatt om livsmedelsupphandling

2012-07-04
Det var fullsatt i den stora salen på Gotlands museum när MSR arrangerade seminariet om Upphandling av livsmedel för en hållbar framtid. Intresset för upphandling är större än någonsin i Almedalen. Debattdeltagarna Matilda Ernkrans (s), Staffan Danielsson (c), Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen och Anders Wijkman, Upphandlingsutredningen leddes av moderator Peter Wenster från SKL.

Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen önskade att vi kunde börja från ett blankt papper när det gäller offentlig upphandlings regelverk. Han är övertygad om att kvalitet och miljö skulle komma högst upp på önskelistan från kommunerna och landstingen när de får önska hur de ska hushålla med skattemedel för att få mest valuta i för pengarna. Mikael Karlsson passade även på att belysa att det i EU-fördraget står att miljöhänsyn ska integreras i allt – så även i offentlig upphandling.

Anders Wijkman som leder Upphandlingsutredningen har tyvärr inte de praktiska möjligheterna i verkligheten, t.ex, utan de är tvungna att utgå från de förutsättningar som finns. Jag ser positivt på EU:s tydliga ambitioner när det gäller möjligheterna att ta miljö- och sociala hänsyn i upphandling i det nya förslaget till upphandlingsdirektiv, säger han.

Han anser även att det är komplicerat att tolka både svensk och europeisk lagstiftning samt utvecklingen av rättspraxis. Upphandlingsutredningen ska beakta många aspekter och uppfattningar inom området och han ser upphandling som ett bra styrmedel för att nå samhällspolitiska mål.

Matilda Ernkrans stöttar MSR:s arbete och de önskar att vi får ett tydligare uppdrag och att det är viktigt att ställa krav har man upphandlar livsmedel. Staffan Danielsson uppmanade alla kommuner att ställa höga miljö- och djurskyddskrav på konventionell produkton - att det inte räcker med att ställa krav på ekologisk produktion men att det givetvis är ett bra komplement.

Inom kort kommer du att kunna se seminariet som sändes live på plats.

Senaste nyheter