Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Grilla rätt i vår naturskyddsföreningen

https://www.klimatsmart.se/images/news/naturskyddsforeningen.png

Låt dig inte luras av falsk marknadsföring kring vad som är miljövänlig grillning! Flera produkter som butikerna påstår är miljövänliga är tvärtom skadliga för klimatet. Det handlar om hur du tänder grillen. Naturskyddsföreningen rekommenderar att du tänder grillen med: • en elektrisk grilltändare (välj Bra Miljöval-el i ditt elavtal) eller • tändpapper med stearin eller tändvätska av etanol (leta efter Bra Miljöval-märkta produkter). Tyvärr marknadsförs många tändprodukter som innehåller klimatpåverkande petroleumprodukter (från fossil olja) som miljövänliga. – Det är inte bra men redan har några detaljhandelskedjor satt stopp för dessa produkter och jag hoppas nu de myndigheter som är ska bevaka marknadsföring slår ner på detta, säger Svante Axelsson generalsekreterare i Naturskyddsföreningen. Här är några av de produkter som nu granskas av Konsumentverket sedan deras påstådda miljövänlighet anmälts: • Burner Bras- och Grilltändare, säljs på ICA Maxi. Påstås vara miljövänlig men innehåller paraffin. • XENIX Braskubben, säljs på Granngården. Påstås vara miljövänlig men innehåller paraffin. • Tändkubbar Xenix Sv. AB, säljs på Granngården. Påstås vara miljövänlig men innehåller paraffin. • Quickfire Tändpåsar, säljs på Granngården. Påstås vara miljövänlig men innehåller paraffin. • Brasklabbe, Thomee-HDF AB i Malmö. Påstås vara miljövänlig men innehåller paraffin. Ett kg paraffinbaserat tändmedel ger ett nettoutsläpp av c:a 3,3 kg CO2 (Macoma Miljöutredningar AB) – vilket motsvarar några mils bilresa med en bensinbil. De flesta tändmedel som finns, både flytande och fasta, består nämligen nästan helt av paraffin som är en fossil oljeprodukt. Koldioxid från förbränningen av fossila oljeprodukter bidrar till att förstärka växthuseffekten. Dessutom uppstår varje år ett flertal förgiftningsskador när barn dricker paraffinbaserad tändvätska samt även brännskador när man sprutar tändvätska på glödande kol. Paraffin kan också vara ett miljögift om det kommer ut i naturen. Engångsgrillen är det sämsta alternativet: mycket paraffin och energi- och resursslöseri med aluminium i en engångsprodukt. För frågor kontakta: Svante Axelsson, generalsekreterare 070-728 25 85 svante.axelsson@naturskyddsforeningen.se.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Gita Ljunggren

Dela på Facebook

Grilla rätt i vår naturskyddsföreningen

2010-05-06
Låt dig inte luras av falsk marknadsföring kring vad som är miljövänlig grillning! Flera produkter som butikerna påstår är miljövänliga är tvärtom skadliga för klimatet.

Det handlar om hur du tänder grillen. Naturskyddsföreningen rekommenderar att du tänder grillen med:
• en elektrisk grilltändare (välj Bra Miljöval-el i ditt elavtal)
eller
• tändpapper med stearin eller tändvätska av etanol (leta efter Bra Miljöval-märkta produkter).

Tyvärr marknadsförs många tändprodukter som innehåller klimatpåverkande petroleumprodukter (från fossil olja) som miljövänliga.

– Det är inte bra men redan har några detaljhandelskedjor satt stopp för dessa produkter och jag hoppas nu de myndigheter som är ska bevaka marknadsföring slår ner på detta, säger Svante Axelsson generalsekreterare i Naturskyddsföreningen.

Här är några av de produkter som nu granskas av Konsumentverket sedan deras påstådda miljövänlighet anmälts:
• Burner Bras- och Grilltändare, säljs på ICA Maxi. Påstås vara miljövänlig men innehåller paraffin.
• XENIX Braskubben, säljs på Granngården. Påstås vara miljövänlig men innehåller paraffin.
• Tändkubbar Xenix Sv. AB, säljs på Granngården. Påstås vara miljövänlig men innehåller paraffin.
• Quickfire Tändpåsar, säljs på Granngården. Påstås vara miljövänlig men innehåller paraffin.
• Brasklabbe, Thomee-HDF AB i Malmö. Påstås vara miljövänlig men innehåller paraffin.

Ett kg paraffinbaserat tändmedel ger ett nettoutsläpp av c:a 3,3 kg CO2 (Macoma Miljöutredningar AB) – vilket motsvarar några mils bilresa med en bensinbil. De flesta tändmedel som finns, både flytande och fasta, består nämligen nästan helt av paraffin som är en fossil oljeprodukt. Koldioxid från förbränningen av fossila oljeprodukter bidrar till att förstärka växthuseffekten.

Dessutom uppstår varje år ett flertal förgiftningsskador när barn dricker paraffinbaserad tändvätska samt även brännskador när man sprutar tändvätska på glödande kol. Paraffin kan också vara ett miljögift om det kommer ut i naturen.

Engångsgrillen är det sämsta alternativet: mycket paraffin och energi- och resursslöseri med aluminium i en engångsprodukt.

För frågor kontakta:
Svante Axelsson, generalsekreterare 070-728 25 85
svante.axelsson@naturskyddsforeningen.se.

Läs miljöutredning från Macoma Miljöutredningar AB, Norrköping:
www.naturskyddsforeningen.se/upload/press/tandmedel-kortrapport.pdf

Senaste nyheter