Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Grilla miljösmart med stearin

https://www.klimatsmart.se/images/news/hammar__t_ndprodukter170x200.jpg

Stearinbaserat Tändpapper från Hammarö har nu blivit den första miljögodkända tändprodukten i världen. Vid årsskiftet blev nämligen Hammarö Tändpapper godkänd för Svenska Naturskyddsföreningens BRA MILJÖVAL. Den hårdaste miljömärkning som finns. Bidragande till certifieringen är att produkten består av vegetabiliskt eller animaliskt stearin och pappersmassa. Stearinbaserat tändpapper ger därför inte något nettoutsläpp av växthusgasen koldioxid (CO2). Den koldioxid som frigörs när ett tändpapper bränns, upptas naturligt av växterna. Det avges därför inga miljöskadliga utsläpp som det gör när man tänder med paraffinbaserade produkter. Ett enkelt sätt för den som vill vara klimatsmart och grilla mer miljöanpassat i sommar, kan därför vara att välja tändprodukter som innehåller stearin framför paraffin. Allt fler människor brinner för vår miljö. Men ironiskt nog märks detta sällan när vi tänder grillen eller brasan. Dom flesta tändmedel som finns, både flytande och fasta, består nämligen nästan helt av paraffin som är en fossil oljeprodukt. Den koldioxid som frigörs när man tänder med olje-/petroleumbaserade tändmedel (tändvätska och tändpåsar mm), ingår inte i naturens eget kolkretslopp. Koldioxiden tas inte upp, utan avges som utsläpp till atmosfären. Det är alltså koldioxiden från oljebaserade produkter som bidrar till att förstärka växthuseffekten och som är boven i klimatdramat. Dessutom uppstår varje år ett flertal förgiftningsskador när barn dricker paraffinbaserad tändvätska samt även brännskador när man sprutar tändvätska på glödande kol. Paraffin kan också vara ett miljögift om det kommer ut i naturen. Det finns numera många olika produkter och tändsätt som inte ger ett nettoutsläpp av växthusgasen koldioxid. Genom att använda det miljöriktiga alternativ som passar en själv bäst, bidrar man på ett enkelt sätt till ett bättre klimat. Några klimatsmarta exempel: - Stearinbaserat tändpapper. - El-tändare, Looftlighter el-grilltändare, el-grill (använd miljöklassad el). - Pelargrill, Tändbägare. - Tändklossar i trä, Majastickor. - Tändklossar av träspån och vegetabilisk olja. - Etanolbaserad tändgelé. Stearinbaserat tändpapper finns hos COOP (Gastro Tändpapper). Hammarö Tändpapper finns hos ICA, ÖB, Willys, Hemköp, Närlivs, Tempo, Handlar´n, Direkten, Shell och många fristående bensinstationer. Nitor Tändpapper finns hos många färghandlare och byggbutiker. För mer information, kontakta: Sören Linzie, 070-5611551, soren@lightingpaper.com.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Gita Ljunggren

Dela på Facebook

Grilla miljösmart med stearin

2010-04-16
Stearinbaserat Tändpapper från Hammarö har nu blivit den första miljögodkända tändprodukten i världen. Vid årsskiftet blev nämligen Hammarö Tändpapper godkänd för Svenska Naturskyddsföreningens BRA MILJÖVAL. Den hårdaste miljömärkning som finns.

Bidragande till certifieringen är att produkten består av vegetabiliskt eller animaliskt stearin och pappersmassa. Stearinbaserat tändpapper ger därför inte något nettoutsläpp av växthusgasen koldioxid (CO2). Den koldioxid som frigörs när ett tändpapper bränns, upptas naturligt av växterna. Det avges därför inga miljöskadliga utsläpp som det gör när man tänder med paraffinbaserade produkter. Ett enkelt sätt för den som vill vara klimatsmart och grilla mer miljöanpassat i sommar, kan därför vara att välja tändprodukter som innehåller stearin framför paraffin.

Allt fler människor brinner för vår miljö. Men ironiskt nog märks detta sällan när vi tänder grillen eller brasan. Dom flesta tändmedel som finns, både flytande och fasta, består nämligen nästan helt av paraffin som är en fossil oljeprodukt. Den koldioxid som frigörs när man tänder med olje-/petroleumbaserade tändmedel (tändvätska och tändpåsar mm), ingår inte i naturens eget kolkretslopp. Koldioxiden tas inte upp, utan avges som utsläpp till atmosfären. Det är alltså koldioxiden från oljebaserade produkter som bidrar till att förstärka växthuseffekten och som är boven i klimatdramat.

Dessutom uppstår varje år ett flertal förgiftningsskador när barn dricker paraffinbaserad tändvätska samt även brännskador när man sprutar tändvätska på glödande kol.
Paraffin kan också vara ett miljögift om det kommer ut i naturen.

Det finns numera många olika produkter och tändsätt som inte ger ett nettoutsläpp av växthusgasen koldioxid. Genom att använda det miljöriktiga alternativ som passar en själv bäst, bidrar man på ett enkelt sätt till ett bättre klimat. Några klimatsmarta exempel:

- Stearinbaserat tändpapper.
- El-tändare, Looftlighter el-grilltändare, el-grill (använd miljöklassad el).
- Pelargrill, Tändbägare.
- Tändklossar i trä, Majastickor.
- Tändklossar av träspån och vegetabilisk olja.
- Etanolbaserad tändgelé.

Stearinbaserat tändpapper finns hos COOP (Gastro Tändpapper). Hammarö Tändpapper finns hos ICA, ÖB, Willys, Hemköp, Närlivs, Tempo, Handlar´n, Direkten, Shell och många fristående bensinstationer. Nitor Tändpapper finns hos många färghandlare och byggbutiker.

För mer information, kontakta: Sören Linzie, 070-5611551, soren@lightingpaper.com.

Senaste nyheter