Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Riksdagen har röstat ja till miljödeklaration av drivmedel

https://www.klimatsmart.se/images/news/gronabilister-riksdagen250x167.jpg

Den 20 juni röstade riksdagen ja till regeringens proposition som öppnar dörren för en obligatorisk miljödeklaration av drivmedel. Gröna Bilister erfar att miljö- och energidepartementet förbereder en förordning som innebär att drivmedlens klimatpåverkan och ursprungsländer ska deklareras vid pump. Regeringen har dock inte tagit beslut om detta än. Regeringens proposition innebär att drivmedelslagen ändras så att regering eller myndighet ges rätt att meddela föreskrift om att drivmedelsleverantörer är skyldiga att informera konsumenter om drivmedlens klimatpåverkan och andra förhållanden som har betydelse för att bedöma deras miljöpåverkan. Alla riksdagspartier utom centern röstade ja till denna proposition. Skälet till centerns reservation var att de ville ha en skarpare skrivning i drivmedelslagen. Enligt centerns följdmotion skulle det redan i drivmedellagen göras klart att klimatpåverkan, råvaror och ursprungsländer ska deklareras vid pump. Vänsterpartiet lämnade in en liknande följdmotion, men valde att ändå stödja regeringens proposition. – Gröna Bilister instämmer med centern och vänsterpartiet att formuleringen i drivmedelslagen som beslutades av riksdagen är alldeles för vag, säger Per Östborn, drivmedelsansvarig på Gröna Bilister. Det avgörande är dock hur miljödeklarationen i slutändan kommer att se ut. Under riksdagsdebatten sade miljöminister Karolina Skog (Mp) att det är ”en väldigt viktig reform” att miljödeklarera drivmedel. Hon påpekade att vi kommer att bli först i världen med krav på sådan konsumentinformation. Oppositionen efterlyste dock besked från regeringen om vad denna konsumentinformation kommer att innehålla och var den ska ges. Rickard Nordin (C) underströk vikten av att deklarera drivmedlens ursprungsländer. Han vill veta om drivmedlet kommer ”från Putin eller från Piteå”. Enligt Jens Holm (V) vore det ”fullkomligt bisarrt” om man blev tvungen att leta rätt på informationen på någon hemsida istället för att få den direkt vid pump. Regeringen hade inga kristallklara besked att ge. Miljöminister Karolina Skog (Mp) har dock vid flera tillfällen under våren lovat miljödeklaration vid pump. Regeringen har däremot tvekat inför en obligatorisk ursprungsdeklaration med hänvisning till problem med EU-rätten. EU-kommissionen gav dock ett formellt klartecken till detta den 20 april. Enligt Gröna Bilisters uppgifter förbereder nu miljö- och energidepartementet en förordning som innebär att det blir klimat- och ursprungsdeklaration vid pump. Inget regeringsbeslut är dock taget ännu. – Gröna Bilister har kämpat för klimat- och ursprungsdeklaration av drivmedel vid pump i mer än fem års tid, säger Johanna Grant, ordförande i Gröna Bilister. Vi är därför mycket glada att riksdagen nu gjort sådan konsumentinformation möjlig. Vi är också glada att regeringen förbereder en förordning som kommer att göra det lätt att välja rätt vid macken. Men än är vi inte i mål.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Riksdagen har röstat ja till miljödeklaration av drivmedel

2018-06-25
Miljöminister Karolina Skog i riksdagen
Den 20 juni röstade riksdagen ja till regeringens proposition som öppnar dörren för en obligatorisk miljödeklaration av drivmedel. Gröna Bilister erfar att miljö- och energidepartementet förbereder en förordning som innebär att drivmedlens klimatpåverkan och ursprungsländer ska deklareras vid pump. Regeringen har dock inte tagit beslut om detta än.

Regeringens proposition innebär att drivmedelslagen ändras så att regering eller myndighet ges rätt att meddela föreskrift om att drivmedelsleverantörer är skyldiga att informera konsumenter om drivmedlens klimatpåverkan och andra förhållanden som har betydelse för att bedöma deras miljöpåverkan.

Alla riksdagspartier utom centern röstade ja till denna proposition. Skälet till centerns reservation var att de ville ha en skarpare skrivning i drivmedelslagen. Enligt centerns följdmotion skulle det redan i drivmedellagen göras klart att klimatpåverkan, råvaror och ursprungsländer ska deklareras vid pump. Vänsterpartiet lämnade in en liknande följdmotion, men valde att ändå stödja regeringens proposition.

– Gröna Bilister instämmer med centern och vänsterpartiet att formuleringen i drivmedelslagen som beslutades av riksdagen är alldeles för vag, säger Per Östborn, drivmedelsansvarig på Gröna Bilister. Det avgörande är dock hur miljödeklarationen i slutändan kommer att se ut.

Under riksdagsdebatten sade miljöminister Karolina Skog (Mp) att det är ”en väldigt viktig reform” att miljödeklarera drivmedel. Hon påpekade att vi kommer att bli först i världen med krav på sådan konsumentinformation. Oppositionen efterlyste dock besked från regeringen om vad denna konsumentinformation kommer att innehålla och var den ska ges.

Rickard Nordin (C) underströk vikten av att deklarera drivmedlens ursprungsländer. Han vill veta om drivmedlet kommer ”från Putin eller från Piteå”. Enligt Jens Holm (V) vore det ”fullkomligt bisarrt” om man blev tvungen att leta rätt på informationen på någon hemsida istället för att få den direkt vid pump.

Regeringen hade inga kristallklara besked att ge. Miljöminister Karolina Skog (Mp) har dock vid flera tillfällen under våren lovat miljödeklaration vid pump. Regeringen har däremot tvekat inför en obligatorisk ursprungsdeklaration med hänvisning till problem med EU-rätten. EU-kommissionen gav dock ett formellt klartecken till detta den 20 april. Enligt Gröna Bilisters uppgifter förbereder nu miljö- och energidepartementet en förordning som innebär att det blir klimat- och ursprungsdeklaration vid pump. Inget regeringsbeslut är dock taget ännu.

– Gröna Bilister har kämpat för klimat- och ursprungsdeklaration av drivmedel vid pump i mer än fem års tid, säger Johanna Grant, ordförande i Gröna Bilister. Vi är därför mycket glada att riksdagen nu gjort sådan konsumentinformation möjlig. Vi är också glada att regeringen förbereder en förordning som kommer att göra det lätt att välja rätt vid macken. Men än är vi inte i mål.
Foto: Riksdagens webb-TV

Senaste nyheter