Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Skrynkliga skjortor bättre för miljön än strykfria

https://www.klimatsmart.se/images/news/woolly-bear-strykning250x.jpg

Klädföretaget Woolly Bear älskar skjortor som skrynklar, det gör de för miljöns skull. Även om det inte finns ett direkt samband mellan strykförmågan och skjortans pris så är det stora skillnader. Något förenklat finns det tre aspekter som påverkar skjorttygernas förmåga att skrynkla: materialval, vävtekniken och finisheringen. De allra främsta producenterna, som Woolly Bear handlar av, använder sig av långfibriga garner som upplevs som mjuka samtidigt som det ger tyget klarare färger och en ökad livslängd. Tygets vävstruktur är en andra viktig aspekt. Twilltyger, som exempelvis fiskbensmönster, är i regel följsammare än släta poplintyger och därför även något enklare att stryka. Sedan finns det tillverkare som arbetar mycket med just strykfria tyger, vars egenskaper till stor del är ett resultat av finishiering. Tygerna behandlas då med olika typer av kemikalier för att få ett ytskikt som gör tyget slätare. Detta är alltså inte något som gör att en skjorta alltid kommer vara strykfri utan kommer med tiden tvättas ur och skrynkla som alla skjortor. Dessa processer anser Woolly Bear både sliter på tyget och är en extra miljöbelastning i produktionsledet till färdig produkt. - Vi på Woolly Bear sätter en kvalitetsstämpel på våra skrynkliga skjortor och njuter varje gång vi får möjlighet att stryka dem för vi vet att den kommer både hålla längre och belasta miljön mindre än våra konkurrenter, säger Erik Lindtorp, VD för Woolly Bear. - Glöm inte heller att skillnaden mellan olika strykjärn är enorm och kan göra stor skillnad hur snabb din strykning kan bli. Använder du dessutom grön el när du stryker så kan du räta på ryggen lite extra, avslutar han. Så dagens stryktips är: Använd skjortor som skrynklar, det är det värt.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Skrynkliga skjortor bättre för miljön än strykfria

2018-03-08
Klädföretaget Woolly Bear älskar skjortor som skrynklar, det gör de för miljöns skull.
Även om det inte finns ett direkt samband mellan strykförmågan och skjortans pris så är det stora skillnader.

Något förenklat finns det tre aspekter som påverkar skjorttygernas förmåga att skrynkla: materialval, vävtekniken och finisheringen. De allra främsta producenterna, som Woolly Bear handlar av, använder sig av långfibriga garner som upplevs som mjuka samtidigt som det ger tyget klarare färger och en ökad livslängd.

Tygets vävstruktur är en andra viktig aspekt. Twilltyger, som exempelvis fiskbensmönster, är i regel följsammare än släta poplintyger och därför även något enklare att stryka.

Sedan finns det tillverkare som arbetar mycket med just strykfria tyger, vars egenskaper till stor del är ett resultat av finishiering. Tygerna behandlas då med olika typer av kemikalier för att få ett ytskikt som gör tyget slätare. Detta är alltså inte något som gör att en skjorta alltid kommer vara strykfri utan kommer med tiden tvättas ur och skrynkla som alla skjortor. Dessa processer anser Woolly Bear både sliter på tyget och är en extra miljöbelastning i produktionsledet till färdig produkt.

- Vi på Woolly Bear sätter en kvalitetsstämpel på våra skrynkliga skjortor och njuter varje gång vi får möjlighet att stryka dem för vi vet att den kommer både hålla längre och belasta miljön mindre än våra konkurrenter, säger Erik Lindtorp, VD för Woolly Bear.

- Glöm inte heller att skillnaden mellan olika strykjärn är enorm och kan göra stor skillnad hur snabb din strykning kan bli. Använder du dessutom grön el när du stryker så kan du räta på ryggen lite extra, avslutar han.

Så dagens stryktips är: Använd skjortor som skrynklar, det är det värt.
Källa: Woolly Bear

Senaste nyheter