Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Gör klimatsmart jord av ditt matavfall med Bokashi

https://www.klimatsmart.se/images/news/pi-massor-bokashi250x243.jpg

En av de klimatbovar som diskuteras är vårt spill av mat. Vi slänger på tok för mycket mat än vad som är nyttigt för både oss själva som för klotet i sin helhet. Ett sätt att ta tillvara på det matavfall som du och din familj lämnar efter er är att göra om det till jord. Jord som kan bli grunden till att odla dina egna grönsaker i hemmet. Hemmaodling har nu äntligen blivit trendigt. Att odla hemma ger dig full koll på vad du får i dig och du får också en riktigt nyttig hobby på köpet. Istället för att åka till planthandeln och köpa din jord kan du skapa den hemma av dina egna matrester. Här sparar du både pengar och gör miljövinster. Det känns lite onödigt att frakta all jord kors och tvärs när man kan producera den hemmavid. Bokashi, eller egentligen Kökskompostering, är ett enkelt sätt att skapa jord som är ekologisk, utan tillsatser av kemikalier överhuvudtaget. Låt istället mikroorganismer omvandla allt vanligt matavfall såsom kött, grönsaker och kaffesump till en luktfri jordförbättring som du direkt kan använda i rabatten och i kökslandet. Du kanske redan har en hink med tätslutande lock som du kan använda? Om inte så finns de att köpa lite varstans i handeln. När du har en sådan så behöver du bara tillsätta en påse bokashi-strö. Det finns också speciella hinkar avsedda för ändamålet som gör det lite enklare att hantera. Fördelarna med Bokashi är många. Du slipper otrevliga slaskpåsar, du slipper springa fram och tillbaka till din kompost och kommunen slipper transportera ditt matavfall till en centralt belägen komposteringsanläggning. På så sätt sparar vi transporter, med mindre utsläpp som följd och mindre förbrukning av energi i onödan. Att ha en Bokashi-hink under diskbänken är ett mycket enkelt sätt att skapa sin egen jord. Det går bra att använda frukt och grönsaksrester, kött och fiskrester och till och med äggskal och kaffefilter, även om de sistnämnda tar lite längre tid på sig att processas. Det är viktigt att avfallet är kompakt så därför bör resterna finfördelas innan de läggs i hinken. Man ska också pressa ihop materialet emellanåt för snabbare resultat. Du behöver inte vara rädd för att det luktar illa. I en Bokashi-hink ruttnar inte materialet, utan det fermenteras, tack vare mikroorganismerna i ströet du använder. Fermentering, till skillnad mot förruttnelse, innebär att det organiska materialet bryts ned. För övrigt samma process som när druvor jäser till vin. Jästsvamparna och mjölksyrebakterierna jäser och syrar köksavfallet. Vilket medför att ph-värdet i materialet i hinken sänks så att förruttnelsen stannar av eller helt hindras. Den lukt som avges påminner mer om surkål eller melass. Och den kan man lätt stå ut med när man vet att den gör så mycket nytta.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Gör klimatsmart jord av ditt matavfall med Bokashi

2018-03-07
Bokashi - klimatsmart inomhuskompost
En av de klimatbovar som diskuteras är vårt spill av mat. Vi slänger på tok för mycket mat än vad som är nyttigt för både oss själva som för klotet i sin helhet.

Ett sätt att ta tillvara på det matavfall som du och din familj lämnar efter er är att göra om det till jord. Jord som kan bli grunden till att odla dina egna grönsaker i hemmet. Hemmaodling har nu äntligen blivit trendigt. Att odla hemma ger dig full koll på vad du får i dig och du får också en riktigt nyttig hobby på köpet.

Istället för att åka till planthandeln och köpa din jord kan du skapa den hemma av dina egna matrester. Här sparar du både pengar och gör miljövinster. Det känns lite onödigt att frakta all jord kors och tvärs när man kan producera den hemmavid.

Bokashi, eller egentligen Kökskompostering, är ett enkelt sätt att skapa jord som är ekologisk, utan tillsatser av kemikalier överhuvudtaget. Låt istället mikroorganismer omvandla allt vanligt matavfall såsom kött, grönsaker och kaffesump till en luktfri jordförbättring som du direkt kan använda i rabatten och i kökslandet.

Du kanske redan har en hink med tätslutande lock som du kan använda? Om inte så finns de att köpa lite varstans i handeln. När du har en sådan så behöver du bara tillsätta en påse bokashi-strö.

Det finns också speciella hinkar avsedda för ändamålet som gör det lite enklare att hantera.
Fördelarna med Bokashi är många. Du slipper otrevliga slaskpåsar, du slipper springa fram och tillbaka till din kompost och kommunen slipper transportera ditt matavfall till en centralt belägen komposteringsanläggning. På så sätt sparar vi transporter, med mindre utsläpp som följd och mindre förbrukning av energi i onödan.

Att ha en Bokashi-hink under diskbänken är ett mycket enkelt sätt att skapa sin egen jord. Det går bra att använda frukt och grönsaksrester, kött och fiskrester och till och med äggskal och kaffefilter, även om de sistnämnda tar lite längre tid på sig att processas.

Det är viktigt att avfallet är kompakt så därför bör resterna finfördelas innan de läggs i hinken. Man ska också pressa ihop materialet emellanåt för snabbare resultat.

Du behöver inte vara rädd för att det luktar illa. I en Bokashi-hink ruttnar inte materialet, utan det fermenteras, tack vare mikroorganismerna i ströet du använder.

Fermentering, till skillnad mot förruttnelse, innebär att det organiska materialet bryts ned. För övrigt samma process som när druvor jäser till vin. Jästsvamparna och mjölksyrebakterierna jäser och syrar köksavfallet. Vilket medför att ph-värdet i materialet i hinken sänks så att förruttnelsen stannar av eller helt hindras.

Den lukt som avges påminner mer om surkål eller melass. Och den kan man lätt stå ut med när man vet att den gör så mycket nytta.

Senaste nyheter