Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

850 ton farligt avfall till återvinning

https://www.klimatsmart.se/images/news/stenarecycling197x70.jpg

Hushållens engagemang i att lämna farligt avfall till återvinning är god och skapar en stor miljönytta. På ett och ett halvt år har invånarna i Trollhättan, Vänersborg, Uddevalla, Färgelanda och Mellerud kommun lämnat 850.000 kilo farligt avfall. På uppdrag av kommunerna ansvarar Stena Recycling för all insamling av hushållens farliga avfall sedan sommaren 2008. Det är stora mängder farligt avfall som återvinns och kan användas för nya produkter. Det som inte kan återvinnas oskadliggörs med miljöriktiga metoder. – Kommuninvånarna ska ha en eloge för sitt engagemang att lämna farligt avfall till återvinning. Det är en viktig miljöinsats och invånarna kan vara trygga i att avfallet hanteras på bästa sätt, säger Bengt Peterson, renhållningschef i Trollhättan kommun. Kasserad färg, spillolja och batterier dominerar men det finns en mängd andra avfallsslag som västsvenskarna lämnar i en strid ström till återvinningscentraler, miljöstationer på bensinstationer mm. – Det kan också handla om lampor, lösningsmedel, elektronikskrot och sprayburkar. Återvinningen förhindrar också att en mängd olika miljöskadliga ämnen sprids och orsakar skada, säger Bjarne Darwall, pressansvarig på Stena Recycling. Under perioden juni 2008 till december 2009 har 850.000 kilo farligt avfall samlats in i kommunerna. Enbart spilloljan motsvarar 700 fulla oljefat. – Oljan är ett praktexempel på hur farligt avfall kan förädlas till en ny råvara. Spilloljan förädlas och blir till nya basoljeprodukter. Återvinningen bidrar på så sätt till att samhället inte behöver använda orörda tillgångar av malm och ny olja mer än nödvändigt, säger Bjarne Darwall. Insamlingen bidrar också till minskade koldioxidutsläpp. Om det farliga avfallet inte återvanns utan producerades av nya material ur gruvor och av olja skulle koldioxidutsläppen öka med 610 ton. Det är lika mycket som utsläppen från över 2500 flygresor Göteborg-London, tur och retur. För mer information, kontakta Bjarne Darwall, 010-445 20 26. Stena Recycling är Sveriges ledande återvinningsföretag med ett rikstäckande nät av filialer och produktionsanläggningar. Företaget omhändertar avfall från industri, handel och kommuner. En ständig utmaning är att utveckla nya innovativa sätt att återvinna samhällets avfall och som är bra för både kunder, miljö och samhälle. Stena Recycling ingår i Stena Metallkoncernen som också återvinner elektronikskrot och aluminium samt bedriver internationell handel med stål, metaller och olja.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

850 ton farligt avfall till återvinning

2010-04-20
Hushållens engagemang i att lämna farligt avfall till återvinning är god och skapar en stor miljönytta. På ett och ett halvt år har invånarna i Trollhättan, Vänersborg, Uddevalla, Färgelanda och Mellerud kommun lämnat 850.000 kilo farligt avfall. På uppdrag av kommunerna ansvarar Stena Recycling för all insamling av hushållens farliga avfall sedan sommaren 2008. Det är stora mängder farligt avfall som återvinns och kan användas för nya produkter. Det som inte kan återvinnas oskadliggörs med miljöriktiga metoder.

– Kommuninvånarna ska ha en eloge för sitt engagemang att lämna farligt avfall till återvinning. Det är en viktig miljöinsats och invånarna kan vara trygga i att avfallet hanteras på bästa sätt, säger Bengt Peterson, renhållningschef i Trollhättan kommun.

Kasserad färg, spillolja och batterier dominerar men det finns en mängd andra avfallsslag som västsvenskarna lämnar i en strid ström till återvinningscentraler, miljöstationer på bensinstationer mm.

– Det kan också handla om lampor, lösningsmedel, elektronikskrot och sprayburkar. Återvinningen förhindrar också att en mängd olika miljöskadliga ämnen sprids och orsakar skada, säger Bjarne Darwall, pressansvarig på Stena Recycling.

Under perioden juni 2008 till december 2009 har 850.000 kilo farligt avfall samlats in i kommunerna. Enbart spilloljan motsvarar 700 fulla oljefat.

– Oljan är ett praktexempel på hur farligt avfall kan förädlas till en ny råvara. Spilloljan förädlas och blir till nya basoljeprodukter. Återvinningen bidrar på så sätt till att samhället inte behöver använda orörda tillgångar av malm och ny olja mer än nödvändigt, säger Bjarne Darwall.

Insamlingen bidrar också till minskade koldioxidutsläpp. Om det farliga avfallet inte återvanns utan producerades av nya material ur gruvor och av olja skulle koldioxidutsläppen öka med 610 ton. Det är lika mycket som utsläppen från över 2500 flygresor Göteborg-London, tur och retur.

För mer information, kontakta Bjarne Darwall, 010-445 20 26.

Stena Recycling är Sveriges ledande återvinningsföretag med ett rikstäckande nät av filialer och produktionsanläggningar. Företaget omhändertar avfall från industri, handel och kommuner. En ständig utmaning är att utveckla nya innovativa sätt att återvinna samhällets avfall och som är bra för både kunder, miljö och samhälle. Stena Recycling ingår i Stena Metallkoncernen som också återvinner elektronikskrot och aluminium samt bedriver internationell handel med stål, metaller och olja.

Senaste nyheter