Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Nya tuffa EU-krav ger energieffektivare spisar och köksfläktar

http://www.klimatsmart.se/images/news/

Snart blir det lättare att välja en energismart köksfläkt. EU har nu enats om att köksfläktar ska få energimärkning. Samtidigt får ugnar, hällar och köksfläktar krav om att bli mer energieffektiva. Snart kommer du enkelt att kunna avgöra vilka ugnar och köksfläktar som är de mest energieffektiva. Välj varor i det gröna fältet av energimärkningen. Det kan minska energianvändningen för dig i många år framöver. Det kommer snart också att komma hårdare krav från EU på att ugnar, hällar och köksfläktar ska bli mer energieffektiva. - Titta efter en A+++ märkt ugn eller en A+ märkt köksfläkt nästa gång du ska köpa nytt. Den grönaste pilen visar vilket som är de mest energieffektiva på marknaden just nu, säger Lovisa Blomqvist på Energimyndigheten. Kraven väntas spara 3 TWh per år från år 2020 inom EU, vilket motsvarar den totala hushållselanvändningen i en halv miljon svenska småhus. - Köksfläktar drar mer energi än man kan tro. Energimyndighetens tester visar att den indirekta energianvändningen av en köksfläkt kan vara 10 gånger så stor som den direkta, säger Lovisa Blomqvist på Energimyndigheten. Med indirekt energianvändning menas i detta fall att redan uppvärmd inomhusluft ventileras ut så att ny luft måste värmas upp, vilket ger stora förluster i Sverige under vinterhalvåret. Den 12 juli tog EU-länderna beslut om ekodesignkrav på ugnar, hällar och köksfläktar. Samtidigt enades länderna om energimärkning av ugnar och köksfläktar. Ugnar har redan tidigare haft energimärkning men för köksfläktar är det alldeles nytt. Ekodesignkraven innebär att produkterna måste klara en viss gräns vad gäller energieffektivitet för att få sättas på EU:s marknad. För köksfläktar införs även krav på bra ljus, standby/off mode och begränsat luftflöde. Kraven på ekodesign och energimärkning kommer att fasa ut de sämsta produkterna ur energi- och miljösynpunkt och främjar innovationer och utveckling. EU-kommissionen jobbar på med nya ekodesign- och energimärkningsförordningar för att vi ska lyckas nå EU:s mål att effektivisera energianvändningen med 20 procent till år 2020. Bara under 2013 har beslut om ekodesign- och energimärkningskrav i EU fattats som tillsammans kan spara motsvarande mer än Sveriges hela energianvändning. För mer information, kontakta: Lovisa Blomqvist, handläggare på Energimyndigheten, 016-544 2272.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Nya tuffa EU-krav ger energieffektivare spisar och köksfläktar

2013-07-15
Snart blir det lättare att välja en energismart köksfläkt. EU har nu enats om att köksfläktar ska få energimärkning. Samtidigt får ugnar, hällar och köksfläktar krav om att bli mer energieffektiva.

Snart kommer du enkelt att kunna avgöra vilka ugnar och köksfläktar som är de mest energieffektiva. Välj varor i det gröna fältet av energimärkningen. Det kan minska energianvändningen för dig i många år framöver. Det kommer snart också att komma hårdare krav från EU på att ugnar, hällar och köksfläktar ska bli mer energieffektiva.

- Titta efter en A+++ märkt ugn eller en A+ märkt köksfläkt nästa gång du ska köpa nytt. Den grönaste pilen visar vilket som är de mest energieffektiva på marknaden just nu, säger Lovisa Blomqvist på Energimyndigheten.

Kraven väntas spara 3 TWh per år från år 2020 inom EU, vilket motsvarar den totala hushållselanvändningen i en halv miljon svenska småhus.

- Köksfläktar drar mer energi än man kan tro. Energimyndighetens tester visar att den indirekta energianvändningen av en köksfläkt kan vara 10 gånger så stor som den direkta, säger Lovisa Blomqvist på Energimyndigheten.

Med indirekt energianvändning menas i detta fall att redan uppvärmd inomhusluft ventileras ut så att ny luft måste värmas upp, vilket ger stora förluster i Sverige under vinterhalvåret.

Den 12 juli tog EU-länderna beslut om ekodesignkrav på ugnar, hällar och köksfläktar. Samtidigt enades länderna om energimärkning av ugnar och köksfläktar. Ugnar har redan tidigare haft energimärkning men för köksfläktar är det alldeles nytt.

Ekodesignkraven innebär att produkterna måste klara en viss gräns vad gäller energieffektivitet för att få sättas på EU:s marknad. För köksfläktar införs även krav på bra ljus, standby/off mode och begränsat luftflöde.

Kraven på ekodesign och energimärkning kommer att fasa ut de sämsta produkterna ur energi- och miljösynpunkt och främjar innovationer och utveckling.

EU-kommissionen jobbar på med nya ekodesign- och energimärkningsförordningar för att vi ska lyckas nå EU:s mål att effektivisera energianvändningen med 20 procent till år 2020. Bara under 2013 har beslut om ekodesign- och energimärkningskrav i EU fattats som tillsammans kan spara motsvarande mer än Sveriges hela energianvändning.

För mer information, kontakta:
Lovisa Blomqvist, handläggare på Energimyndigheten, 016-544 2272.

Senaste nyheter