Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Vi har bara ett jordklot

http://www.klimatsmart.se/images/news/telge-jordklot250x250.jpg

Idag släppte WWF Living Planet Report 2014, en rapport som visar trenden för biologisk mångfald och mänsklighetens ekologiska fotavtryck. Tyvärr visar rapporten inte på några glädjebesked. Vi fortsätter att öka vårt uttag av naturens resurser snabbare än vad de kan växa till vilket leder till minskad biologisk mångfald. Ett exempel på minskad biologisk mångfald är att antalet populationer av fisk, fåglar, däggdjur, groddjur och reptiler minskat med 52 % sedan 1970. För landlevande arter är motsvarande siffra 39%. Sverige har seglat upp på plats nummer 10 över de länder som gör högst ekologiskt fotavtryck per person. Svenskarnas livsstil kräver i snitt 3,7 planeter så som vi konsumerar nu. Sammantaget alla länders konsumtion skulle vi behöva 1,5 planeter. Vi överkonsumerar alltså inte bara, vi gör det också utan någon särskild rättvis fördelning. Rapporten visar hur vi kan bryta den här trenden, och utvecklingen mot ett 100% förnybart energisystem pekas ut som ett av områdena där Sverige har goda förutsättningar att bidra till att bryta trenden.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Vi har bara ett jordklot

2014-09-30
Idag släppte WWF Living Planet Report 2014, en rapport som visar trenden för biologisk mångfald och mänsklighetens ekologiska fotavtryck. Tyvärr visar rapporten inte på några glädjebesked. Vi fortsätter att öka vårt uttag av naturens resurser snabbare än vad de kan växa till vilket leder till minskad biologisk mångfald.

Ett exempel på minskad biologisk mångfald är att antalet populationer av fisk, fåglar, däggdjur, groddjur och reptiler minskat med 52 % sedan 1970. För landlevande arter är motsvarande siffra 39%.

Sverige har seglat upp på plats nummer 10 över de länder som gör högst ekologiskt fotavtryck per person. Svenskarnas livsstil kräver i snitt 3,7 planeter så som vi konsumerar nu. Sammantaget alla länders konsumtion skulle vi behöva 1,5 planeter. Vi överkonsumerar alltså inte bara, vi gör det också utan någon särskild rättvis fördelning.

Rapporten visar hur vi kan bryta den här trenden, och utvecklingen mot ett 100% förnybart energisystem pekas ut som ett av områdena där Sverige har goda förutsättningar att bidra till att bryta trenden.

På WWFs sajt kan läsa rapporten i sin helhet och ta reda på hur många planeter just din konsumtion kräver genom deras nya klimatsmartkalkylator:
www.wwf.se/vrt-arbete/ekologiska-fotavtryck/1127697-ekologiska-fotavtryck

Du kan också göra en stor insats för klimatet genom att teckna ett rent elavtal och säga åt grannen att göra detsamma. Vi har bara ett jordklot.

/ Fru Watt - Petra Hallebrant, Telge Energi

Senaste nyheter