Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

10 tips på hur du sparar pengar på elräkningen

http://www.klimatsmart.se/images/news/telgeenergi-hostvader250x93.jpg

Vi vill såklart inte klaga på det fina höstvädret, vi njuter precis som alla i den underbara höstsolen. Det uteblivna höstregnet har dock lett till ett underskott i vattenkraftens vattenmagasin, som i sin tur lett till ett relativt högt elpris i september. Medelspotpriset blev 28 öre/kWh vilket är 40 procent högre än september i fjol (20 öre/kWh). Dessutom föreslås energiskatten höjas med 3 öre/kWh redan nästa år, något som resulterar i ökade kostnader för alla konsumenter. Därför tipsar vi här om hur du som konsument kan göra smarta val gällande din el, som i slutändan gynnar både din plånbok och klimatet. Så sparar du kronor på elräkningen i höst och vinter: 1. Sänk värmen inomhus. Ett par grader lägre inomhustemperatur kan göra stor skillnad på elräkningen. Alla rum behöver inte ha samma temperatur, det kan t.ex. vara skönt med ett lite svalare sovrum. 2. Vädra effektivt. Öppna fönstren helt i någon minut istället för att ha en glipa öppen under längre tid. 3. Standby-läge. Säg efter mig: "Jag ska aldrig låta min TV eller dator stå i standby-läge. Aldrig." Dra ut sladden. Med ett grenuttag stänger du snabbt av flera apparater samtidigt. 4. Byt lampor. Glödlampans tid är förbi. Lågenergilampor, halogen och LED-belysning ger mer belysning per kWh. 5. Koka smart. Sätt lock på kastrullen när du kokar mat eller vatten. Du kan också använda vattenkokare när du ska koka upp vatten. Det sparar tid och energi. 6. Släck lampor och stäng av golvvärme och handdukstork när de inte behövs. Golvvärmen gör ingen nytta när du är på jobbet. 7. Kortare sångstunder i duschen . En dusch på 15 minuter kräver tre gånger så mycket energi som en dusch på 5 minuter. Enkel matte som gör skillnad. 8. Fulla maskiner. Ladda både disk- och tvättmaskin fulla innan du sätter igång dem, gärna med miljöprogram om det finns. 9. Kylskåpsvett. Ställ inte in varm mat i kylskåpet. Och tina gärna frysvaror i kylen – så får kylskåpet hjälp att hålla temperaturen nere. 10. Se över ditt elavtal och gör ett aktivt val. Det finns flera elleverantörer och avtal att välja bland och det kan kännas svårt att hitta rätt. Om du vill göra en stor insats för miljön och klimatet så se till att välja ett bolag som levererar el från förnybara källor. Beroende på hur priskänslig du är och hur hög förbrukning du har så kan ett rörligt elavtal vara bäst för dig. Vill du ha full koll på din elräkning och har en större förbrukning under vintern rekommenderas ett vinteravtal där du betalar ett fast pris under de kallare vintermånaderna. Just nu är det extra förmånligt att teckna ett 3-årigt vinteravtal. Mer information hittar du på vår hemsida www.telgeenergi.se!

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

10 tips på hur du sparar pengar på elräkningen

2016-10-10
Vi vill såklart inte klaga på det fina höstvädret, vi njuter precis som alla i den underbara höstsolen. Det uteblivna höstregnet har dock lett till ett underskott i vattenkraftens vattenmagasin, som i sin tur lett till ett relativt högt elpris i september.

Medelspotpriset blev 28 öre/kWh vilket är 40 procent högre än september i fjol (20 öre/kWh). Dessutom föreslås energiskatten höjas med 3 öre/kWh redan nästa år, något som resulterar i ökade kostnader för alla konsumenter.

Därför tipsar vi här om hur du som konsument kan göra smarta val gällande din el, som i slutändan gynnar både din plånbok och klimatet.

Så sparar du kronor på elräkningen i höst och vinter:

1. Sänk värmen inomhus. Ett par grader lägre inomhustemperatur kan göra stor skillnad på elräkningen. Alla rum behöver inte ha samma temperatur, det kan t.ex. vara skönt med ett lite svalare sovrum.

2. Vädra effektivt. Öppna fönstren helt i någon minut istället för att ha en glipa öppen under längre tid.

3. Standby-läge. Säg efter mig: "Jag ska aldrig låta min TV eller dator stå i standby-läge. Aldrig." Dra ut sladden. Med ett grenuttag stänger du snabbt av flera apparater samtidigt.

4. Byt lampor. Glödlampans tid är förbi. Lågenergilampor, halogen och LED-belysning ger mer belysning per kWh.

5. Koka smart. Sätt lock på kastrullen när du kokar mat eller vatten. Du kan också använda vattenkokare när du ska koka upp vatten. Det sparar tid och energi.

6. Släck lampor och stäng av golvvärme och handdukstork när de inte behövs. Golvvärmen gör ingen nytta när du är på jobbet.

7. Kortare sångstunder i duschen . En dusch på 15 minuter kräver tre gånger så mycket energi som en dusch på 5 minuter. Enkel matte som gör skillnad.

8. Fulla maskiner. Ladda både disk- och tvättmaskin fulla innan du sätter igång dem, gärna med miljöprogram om det finns.

9. Kylskåpsvett. Ställ inte in varm mat i kylskåpet. Och tina gärna frysvaror i kylen – så får kylskåpet hjälp att hålla temperaturen nere.

10. Se över ditt elavtal och gör ett aktivt val. Det finns flera elleverantörer och avtal att välja bland och det kan kännas svårt att hitta rätt. Om du vill göra en stor insats för miljön och klimatet så se till att välja ett bolag som levererar el från förnybara källor.

Beroende på hur priskänslig du är och hur hög förbrukning du har så kan ett rörligt elavtal vara bäst för dig. Vill du ha full koll på din elräkning och har en större förbrukning under vintern rekommenderas ett vinteravtal där du betalar ett fast pris under de kallare vintermånaderna.

Just nu är det extra förmånligt att teckna ett 3-årigt vinteravtal. Mer information hittar du på vår hemsida www.telgeenergi.se!
Källa: Telge Energi

Senaste nyheter