Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Världsarvsstaden Røros kan få miljöpris

http://www.klimatsmart.se/images/news/rorosterjerakke250x166.jpg

Destination Røros är nominerad som en av de norska kandidaterna till Nordiska rådets Natur- och Miljöpris 2011. Ett pris som skapats för att stärka medvetenheten om natur- och miljöarbetet i Norden. Vinnaren utses i Helsingfors den 25 maj och priset delas ut vid Nordiska rådets årliga session i Köpenhamn i november. Destinasjon Røros är nominerad bland annat för sin satsning på bärkraftig turism, genom lokal mat, miljöcertifiering och miljöpolicy. Røros ligger precis vid norska gränsen, intill Härjedalen, och är både ett levande kulturminne och en populär sommar- och vinterdestination för turister från hela världen. Under vintern lockar orten med fin längd- och turskidåkning. Sommartid finns det möjligheter att både vandra, cykla och paddla kajak. Den drygt 300 år gamla gruvorten finns dessutom med på UNESCO:s världsarvslista, och är en av Europas äldsta trähusstäder. Här finns ett charmigt centrum med små butiker, konsthantverkare och restauranger. I februari varje år slår staden dessutom upp dörrarna för Rørosmartnan, Nordens största vintermarknad med intensivt folkliv, handel, kultur och traditioner. Røros kyrka har nu dessutom åter öppnat sina portar, efter en två års omfattande restaurering. Den ståtliga 1700-talsbyggnaden räknas till en av Norges främsta arkitektoniska kyrkor, och är en av landets största. Här arrangeras både konserter och kulturdagar. För mer information, kontakta: Caroline Lundkvist, caroline.lundkvist@innovasjonnorge.no, 08-791 83 00.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Världsarvsstaden Røros kan få miljöpris

2011-05-02
Röros/Destination Røros
Destination Røros är nominerad som en av de norska kandidaterna till Nordiska rådets Natur- och Miljöpris 2011. Ett pris som skapats för att stärka medvetenheten om natur- och miljöarbetet i Norden.

Vinnaren utses i Helsingfors den 25 maj och priset delas ut vid Nordiska rådets årliga session i Köpenhamn i november.

Destinasjon Røros är nominerad bland annat för sin satsning på bärkraftig turism, genom lokal mat, miljöcertifiering och miljöpolicy.

Røros ligger precis vid norska gränsen, intill Härjedalen, och är både ett levande kulturminne och en populär sommar- och vinterdestination för turister från hela världen.

Under vintern lockar orten med fin längd- och turskidåkning. Sommartid finns det möjligheter att både vandra, cykla och paddla kajak. Den drygt 300 år gamla gruvorten finns dessutom med på UNESCO:s världsarvslista, och är en av Europas äldsta trähusstäder.

Här finns ett charmigt centrum med små butiker, konsthantverkare och restauranger. I februari varje år slår staden dessutom upp dörrarna för Rørosmartnan, Nordens största vintermarknad med intensivt folkliv, handel, kultur och traditioner.

Røros kyrka har nu dessutom åter öppnat sina portar, efter en två års omfattande restaurering. Den ståtliga 1700-talsbyggnaden räknas till en av Norges främsta arkitektoniska kyrkor, och är en av landets största. Här arrangeras både konserter och kulturdagar.

För mer information, kontakta:
Caroline Lundkvist, caroline.lundkvist@innovasjonnorge.no, 08-791 83 00.
Foto: Terje Rakke

Senaste nyheter