Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Världens första globala klimatavtal har landat

http://www.klimatsmart.se/images/news/telge-klimatavtal250x169.jpg

Äntligen är det här – världens första globala klimatavtal. Länderna har enats och bilderna från mötet visar glädjetårar, skratt och kramar delas. Äntligen ska Kyotoprotokollet från 1997 ersättas och nya mål ska nås. Men vad är det egentligen som bestämts? Klimatavtalet i korthet: • Målet om 2 graders uppvärmning blev huvudmålet men man ska sträva efter 1,5 grader. • Det ekonomiska ansvaret var den svåraste frågan att lösa. • Utvecklingsländer ska fortsatt få stöd och utvecklade länder ska öka bidrag framöver – både ekonomiska och tekniska • Klimatavtalet är rättsligt bindande • Länderna ska skärpa sina åtaganden successivt • Kontroller kommer att utföras var 5:e år med start 2018 Klimatavtalet är bra, med det räcker inte – Texten vi har framför oss är inte perfekt men vi anser att den är en solid grund att bygga vidare på, sa Edna Bomo Molewa, Minister of Environmental Effairs i Sydafrika. Klimatavtalet bygger på ländernas egna klimatplaner. De aktuella planerna räcker inte för att nå 2-gradersmålet och därför behöver de ses över och skärpas regelbundet. En första översyn ska ske 2018 och därefter 5:e år vilket är helt i linje med önskemål från Sverige och EU. – Att temperaturmålet sätts till att den globala uppvärmningen ska stanna långt under 2 grader, och med ambitionen att sikta på 1,5 grader är en stor framgång, sade James Fletcher, miljöminister på Saint Lucia. Ön är en av de nationerna som drabbas hårdast av klimatförändringarna. Det som saknas är konkreta mål i vilken takt utsläppsminskningarna ska ske. Internationella forskare flaggar för att det är svårt att ha temperaturmål utan tidplan, det gör det svårt att jobba långsiktigt. Klimat- och miljöminister Åsa Romson är nöjd Klimat- och miljöminister Åsa Romson har agerat medlare inom anpassning och frågan om skador och förluster. − Jag känner extra stort hopp för framtiden efter att ha sett ett nästan overkligt stort engagemang från företag, städer, regioner och inte minst engagerade människor i miljörörelsen inför och under mötet. Tillsammans kan vi klara klimatutmaningen, säger ministern i ett pressmeddelande från regeringen. Hyllat ordförandeskap under klimatmötet: Tidningen Miljöaktuellt lyfte hyllningar som riktats mot Frankrike rörande arrangemanget. Förhandlingarna av utrikesminister Fabius istället för miljöminister Royal, det anses vara en uppgradering av klimatfrågan. Fransmännen kallade till lunch innan de la fram texten istället för efter, troligtvis för att motverka att deltagarna skulle läsa igenom texten snabbt och på bekostnad av lunch. Ett bra och enkelt sätt att visa hur prioriterat detta avtal är tycker jag. Nu är det dags att gå från ord till handling! Vi kan alla vara med och bidra, stort som smått!

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Världens första globala klimatavtal har landat

2015-12-18
Äntligen är det här – världens första globala klimatavtal. Länderna har enats och bilderna från mötet visar glädjetårar, skratt och kramar delas. Äntligen ska Kyotoprotokollet från 1997 ersättas och nya mål ska nås. Men vad är det egentligen som bestämts?

Klimatavtalet i korthet:

• Målet om 2 graders uppvärmning blev huvudmålet men man ska sträva efter 1,5 grader.
• Det ekonomiska ansvaret var den svåraste frågan att lösa.
• Utvecklingsländer ska fortsatt få stöd och utvecklade länder ska öka bidrag framöver – både ekonomiska och tekniska
• Klimatavtalet är rättsligt bindande
• Länderna ska skärpa sina åtaganden successivt
• Kontroller kommer att utföras var 5:e år med start 2018

Klimatavtalet är bra, med det räcker inte
– Texten vi har framför oss är inte perfekt men vi anser att den är en solid grund att bygga vidare på, sa Edna Bomo Molewa, Minister of Environmental Effairs i Sydafrika.

Klimatavtalet bygger på ländernas egna klimatplaner. De aktuella planerna räcker inte för att nå 2-gradersmålet och därför behöver de ses över och skärpas regelbundet. En första översyn ska ske 2018 och därefter 5:e år vilket är helt i linje med önskemål från Sverige och EU.

– Att temperaturmålet sätts till att den globala uppvärmningen ska stanna långt under 2 grader, och med ambitionen att sikta på 1,5 grader är en stor framgång, sade James Fletcher, miljöminister på Saint Lucia. Ön är en av de nationerna som drabbas hårdast av klimatförändringarna.

Det som saknas är konkreta mål i vilken takt utsläppsminskningarna ska ske. Internationella forskare flaggar för att det är svårt att ha temperaturmål utan tidplan, det gör det svårt att jobba långsiktigt.

Klimat- och miljöminister Åsa Romson är nöjd
Klimat- och miljöminister Åsa Romson har agerat medlare inom anpassning och frågan om skador och förluster.

− Jag känner extra stort hopp för framtiden efter att ha sett ett nästan overkligt stort engagemang från företag, städer, regioner och inte minst engagerade människor i miljörörelsen inför och under mötet. Tillsammans kan vi klara klimatutmaningen, säger ministern i ett pressmeddelande från regeringen.

Hyllat ordförandeskap under klimatmötet:
Tidningen Miljöaktuellt lyfte hyllningar som riktats mot Frankrike rörande arrangemanget. Förhandlingarna av utrikesminister Fabius istället för miljöminister Royal, det anses vara en uppgradering av klimatfrågan. Fransmännen kallade till lunch innan de la fram texten istället för efter, troligtvis för att motverka att deltagarna skulle läsa igenom texten snabbt och på bekostnad av lunch. Ett bra och enkelt sätt att visa hur prioriterat detta avtal är tycker jag.

Nu är det dags att gå från ord till handling! Vi kan alla vara med och bidra, stort som smått!

Senaste nyheter