Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Varför Coop säljer ekologiskt: #4

http://www.klimatsmart.se/images/news/coop172x67afudhrj.jpg

Mat ska få oss att må bra, inte tvärt om. När mycket av det vi stoppar i oss går från äkta vara till mat med konstiga tillsatser, känns det skönt att göra fler naturliga val. Coop har listat 10 skäl till varför vi säljer ekologisk mat i våra butiker. Nummer 4. Ekologisk mat är naturlig för den innehåller få syntetiska tillsatser. Det finns skillnader mellan konventionella produkter och ekologiska produkter. Ett exempel är innehållet i en majonnäs. Den konventionella majonnäsen innehåller tillsatser som konserveringsmedel, stabiliseringsmedel och färgämnen. Det förekommer i mindre utsträckning eller inte alls i den ekologiska majonnäsen. Av de hundratals tillsatser som är godkända i EU så tillåter KRAV mindre än tio procent – för den aktuella listan läs på www.krav.se Exempel på detta är att KRAV inte tillåter färgämnen och sötningsmedel. KRAV tillåter endast tre konserveringsmedel och sex av sjuttio konsistensförbättrande medel. Tillåtna tillsatser är mikroorganismer som inte är genetiskt modifierade och ostlöpe, mjölksyrakulturer, mögelkulturer och naturliga aromämnen. Då de ekologiska alternativen inte får produceras med hjälp av artificiellt framtagna tillsatser och färgämnen så kan dessa betraktas som mera naturliga. Coop vill stödja den linjen att kunder ska kunna köpa mera naturliga produkter som inte innehåller onödiga tillsatser.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Senaste nyheter