Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Vad tycker djuren om Bokashi?

http://www.klimatsmart.se/images/news/bokashi-hund250x139.jpg

Detta ser inte fint ut men var en snabblösning en sommar då familjehunden Tim var extra nyfiken på allt vi hade i lådorna. Så kul det var att gräva just där och då! Tyckte han. Egentligen var det mitt fel, jag hade slarvat och grävt ner ett par Bokashihinkar väldigt ytligt. Själva processen hade nog funkat men frestelsen var för stort för en liten grävmaskin. Kan gott tänka mig ni är flera som känner igen detta? Här tänkte jag prata om de olika djur som ibland vill hälsa på i Bokashilandet och lite tips om vad man kan göra. Hundar: Ja, våra bästa kompisar men har du en som är nyfiken och tycker om att gräva är det bara att gilla läget. Lägg ut en kompostgaller eller uppklippt jordsäck över nygrävt Bokashi med några stenar på för att hålla den på plats. Det räcker med ett par veckor, sedan är det inte så intressant för hunden längre. Eller gräv hinkarna djupare ned helt enkelt. Fåglar: På våren kan det vara helt hopplöst med kråkor, de pickar sönder allt. I alla fall hos oss. Plastsäckar med Bokashi som har klarat sig bra hela vintern kan helt plötsligt bli attackerade. Köp tjocka säckar eller använd dubbla! Och samma sak i landet, lägg ut en bit fiberduk, plast, brädor eller vad som helst tills doften har lugnat ner sig. Det räcker oftast med en vecka eller två. Eller gräv djupare. Rådjur: Inget som helst problem. Vi har alltid en liten flock hos oss och de ratar Bokashi. Fast de är så klart förtjust i allt annat i grönsakslandet… Det samma gäller älg, ointresserad av Bokashi. Grävlingar: Som tur är har vi inga men dem jag har pratat med som har grävlingar hemma har lärt sig att vara lite försiktigt med hur de hanterar Bokashi. Hönsnät över landet tills faran är över eller bottenlösa tunnor med en stor sten på locket. Tråkigt men så är det. Råttor och möss: Mycket sällan ett problem. De tycker inte om Bokashi eftersom den är för surt för dem, helst vill de har rutten mat. Många har bekräftat detta, tack och lov, och här hemma stämmer det väl. Vi har gott om råttor och möss eftersom vi bor på landet och jag har provocerat dem lite med sopsäckar med Bokashi i vedskjulen men nej, Bokashi vill de inte ha. Sork: Är dock en annan kategori. Har man sork i trädgården skrämmer man inte bort dem med Bokashi. De är inte lika likgiltiga som råttor och möss, så tänk ut en strategi som känns bra. Eller testa lite i små skala och se hur det går, helst en bit från deras hemvist. Det behöver inte vara ett problem, men det är lika bra att ha koll. Bottenlösa tunnor med ett galler under kan vara en lösning, eller en jordfabrik som de inte kommer åt. Typ pallkragar med hönsnät under, eller en stor murbruksbalja med lock eller något annat fiffigt. Räv: Vet jag faktiskt inte. Vi har nog rävar här i området men har inte sett att de är på gång i landet. Katter: Ointresserade. I alla fall hos oss, och jag inte hört något annat. För fler tips gå in på www.bokashi.se

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Vad tycker djuren om Bokashi?

2015-03-02
Detta ser inte fint ut men var en snabblösning en sommar då familjehunden Tim var extra nyfiken på allt vi hade i lådorna. Så kul det var att gräva just där och då! Tyckte han.

Egentligen var det mitt fel, jag hade slarvat och grävt ner ett par Bokashihinkar väldigt ytligt. Själva processen hade nog funkat men frestelsen var för stort för en liten grävmaskin.

Kan gott tänka mig ni är flera som känner igen detta?

Här tänkte jag prata om de olika djur som ibland vill hälsa på i Bokashilandet och lite tips om vad man kan göra.

Hundar: Ja, våra bästa kompisar men har du en som är nyfiken och tycker om att gräva är det bara att gilla läget. Lägg ut en kompostgaller eller uppklippt jordsäck över nygrävt Bokashi med några stenar på för att hålla den på plats. Det räcker med ett par veckor, sedan är det inte så intressant för hunden längre. Eller gräv hinkarna djupare ned helt enkelt.

Fåglar: På våren kan det vara helt hopplöst med kråkor, de pickar sönder allt. I alla fall hos oss. Plastsäckar med Bokashi som har klarat sig bra hela vintern kan helt plötsligt bli attackerade. Köp tjocka säckar eller använd dubbla! Och samma sak i landet, lägg ut en bit fiberduk, plast, brädor eller vad som helst tills doften har lugnat ner sig. Det räcker oftast med en vecka eller två. Eller gräv djupare.

Rådjur: Inget som helst problem. Vi har alltid en liten flock hos oss och de ratar Bokashi. Fast de är så klart förtjust i allt annat i grönsakslandet… Det samma gäller älg, ointresserad av Bokashi.

Grävlingar: Som tur är har vi inga men dem jag har pratat med som har grävlingar hemma har lärt sig att vara lite försiktigt med hur de hanterar Bokashi. Hönsnät över landet tills faran är över eller bottenlösa tunnor med en stor sten på locket. Tråkigt men så är det.

Råttor och möss: Mycket sällan ett problem. De tycker inte om Bokashi eftersom den är för surt för dem, helst vill de har rutten mat. Många har bekräftat detta, tack och lov, och här hemma stämmer det väl. Vi har gott om råttor och möss eftersom vi bor på landet och jag har provocerat dem lite med sopsäckar med Bokashi i vedskjulen men nej, Bokashi vill de inte ha.

Sork: Är dock en annan kategori. Har man sork i trädgården skrämmer man inte bort dem med Bokashi. De är inte lika likgiltiga som råttor och möss, så tänk ut en strategi som känns bra. Eller testa lite i små skala och se hur det går, helst en bit från deras hemvist. Det behöver inte vara ett problem, men det är lika bra att ha koll. Bottenlösa tunnor med ett galler under kan vara en lösning, eller en jordfabrik som de inte kommer åt. Typ pallkragar med hönsnät under, eller en stor murbruksbalja med lock eller något annat fiffigt.

Räv: Vet jag faktiskt inte. Vi har nog rävar här i området men har inte sett att de är på gång i landet.

Katter: Ointresserade. I alla fall hos oss, och jag inte hört något annat.

För fler tips gå in på www.bokashi.se

Senaste nyheter