Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Vad ekologisk mat egentligen kostar

http://www.klimatsmart.se/images/news/enlagomdosgront250x74pc.png

Vad är det egentligen som avgör om du sträcker handen efter den ekologiska produkten på hyllan istället för standardsorten? Är det vanan som styr; ”Jag har alltid köpt ”vanlig mellanmjölk”, eller är det smaken som avgör; ”Bregott med havssalt smakar gott och finns ej som ekologisk sort” eller är det helt enkelt priset som bestämmer vad du plockar med dig i korgen? Svaret är antagligen en kombination av detta. Låt oss fokusera på priset. Det finns en allmän inställning att ekologiska och närodlade produkter är mycket dyrare än ”vanliga produkter”. Vad innebär det i så fall i rena pengar på ett år? Vi har kollat. Att köpa ekologiskt innebär att vi är smarta och hushållar med jordens resurser. Varje gång som vi väljer det ekologiska alternativet visar vi producenterna och återförsäljarna vilken väg vi ska gå. Däremot vill vi aldrig behöva välja mellan den goda smaken och ekologiskt producerat så ge oss ett ännu större utbud kära producenter! Vi kan glatt konstatera att det finns flera ekologiska varor som inte skiljer sig i pris från standardprodukten. Däremot funderar vi på hur lång tid det kommer ta innan ”standardprodukten” avser den ekologiska sorten. Eller låt oss formulera oss så här: ”När ska ”vanlig” mellanmjölk försvinna ur sortimentet?” I snitt är det dock så att ekologiska produkter är någon krona dyrare och när dom står där i hyllan bredvid varandra så är det många som väljer ”fel” på grund av priset. Att börja köpa mer ekologiskt är att lära sig en ny vana, precis som att äta bättre frukost. Vi beslutade oss därför för att räkna på skillnaden i pris på några ”vanliga” frukostprodukter för att se vad summan blir för en familj på två under ett års konsumtion. -Ekologisk mellanmjölk från Arla. Pris: 9,90 kr (1l). 2 kr mer än standardmjölk. Ca 4 pkt/veckan = 416 kr/år. -Ekologisk Mild Yoghurt från Arla. Pris: 16,90 kr. (1l) 4 kr mer än standardyoghurt. Ca 3 pkt/veckan = 624 kr/år. -Ekologiskt kaffe. Grattis! Finns prima alternativ som inte kostar mer. Arvid Nordqvists Classic Eco Pris: 45,90 kr (500 g) och Gevalia Ekologiskt mörkrost Pris: 42,90 kr (500 g) = 0 kr/år -Ekologisk apelsinjuice ”God Morgon” Pris: 18,90 kr (1l). 3 kr mer än standardjuice. Ca 1 pkt/veckan. 156 kr/år. Totalt mellanskillnad för en familj på två som väljer de ekologiska alternativen ovan: 1 196 kr/år. Som jämförelse kan nämnas att du spenderar 1560 kr om året om du köper ett helgnummer av DN eller SvD varje vecka, 1 664 kr om du köper en latte på väg till jobbet en gång i veckan och 2 392 kr om du samtidigt köper en dosa snus (1 gång/vecka). Skrivet av redaktionen på bloggen En lagom dos grönt.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Vad ekologisk mat egentligen kostar

2011-04-05
Vad är det egentligen som avgör om du sträcker handen efter den ekologiska produkten på hyllan istället för standardsorten? Är det vanan som styr; ”Jag har alltid köpt ”vanlig mellanmjölk”, eller är det smaken som avgör; ”Bregott med havssalt smakar gott och finns ej som ekologisk sort” eller är det helt enkelt priset som bestämmer vad du plockar med dig i korgen? Svaret är antagligen en kombination av detta. Låt oss fokusera på priset. Det finns en allmän inställning att ekologiska och närodlade produkter är mycket dyrare än ”vanliga produkter”. Vad innebär det i så fall i rena pengar på ett år? Vi har kollat.

Att köpa ekologiskt innebär att vi är smarta och hushållar med jordens resurser. Varje gång som vi väljer det ekologiska alternativet visar vi producenterna och återförsäljarna vilken väg vi ska gå. Däremot vill vi aldrig behöva välja mellan den goda smaken och ekologiskt producerat så ge oss ett ännu större utbud kära producenter!

Vi kan glatt konstatera att det finns flera ekologiska varor som inte skiljer sig i pris från standardprodukten. Däremot funderar vi på hur lång tid det kommer ta innan ”standardprodukten” avser den ekologiska sorten. Eller låt oss formulera oss så här: ”När ska ”vanlig” mellanmjölk försvinna ur sortimentet?” I snitt är det dock så att ekologiska produkter är någon krona dyrare och när dom står där i hyllan bredvid varandra så är det många som väljer ”fel” på grund av priset.

Att börja köpa mer ekologiskt är att lära sig en ny vana, precis som att äta bättre frukost. Vi beslutade oss därför för att räkna på skillnaden i pris på några ”vanliga” frukostprodukter för att se vad summan blir för en familj på två under ett års konsumtion.

-Ekologisk mellanmjölk från Arla. Pris: 9,90 kr (1l). 2 kr mer än standardmjölk. Ca 4 pkt/veckan = 416 kr/år.
-Ekologisk Mild Yoghurt från Arla. Pris: 16,90 kr. (1l) 4 kr mer än standardyoghurt. Ca 3 pkt/veckan = 624 kr/år.
-Ekologiskt kaffe. Grattis! Finns prima alternativ som inte kostar mer. Arvid Nordqvists Classic Eco Pris: 45,90 kr (500 g) och Gevalia Ekologiskt mörkrost Pris: 42,90 kr (500 g) = 0 kr/år
-Ekologisk apelsinjuice ”God Morgon” Pris: 18,90 kr (1l). 3 kr mer än standardjuice. Ca 1 pkt/veckan. 156 kr/år.

Totalt mellanskillnad för en familj på två som väljer de ekologiska alternativen ovan: 1 196 kr/år.
Som jämförelse kan nämnas att du spenderar 1560 kr om året om du köper ett helgnummer av DN eller SvD varje vecka, 1 664 kr om du köper en latte på väg till jobbet en gång i veckan och 2 392 kr om du samtidigt köper en dosa snus (1 gång/vecka).

Skrivet av redaktionen på bloggen En lagom dos grönt.

Senaste nyheter